Larus Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 Hi Witam wszystkich, wprawdzie ja tu rzadko pisuję, ale to chyba najbardziej fachowa grupa o WaterCoolingu w naszym pięknym kraju :-) Więc zwracam się z pytaniem - wprawdzie kolegi, ale ja również planuję coś w tym stylu. A więc: "Witam, Pozwolilem sobie napisać tu dzięki uprzejmości Larusa Przymierzam sie do zestawu WC od Mate - ten najprostszy, MCS1. Interesuje mnie glownie jak sprawuje sie ta najmniejsza chlodnica - wymiary ma niewielkie przeciez ... bedzie chlodzic XP @2300-2400 MHz... a to juz sporo Watt. Ciekaw tez jestem czy ktos wie co za cudo ukrywa sie w najtanszym zestawie pod nazwa "pompa 600l/h". [Adam Duży] -- Larus - powered by MAD :-D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 ... ten najprostszy, MCS1 ... Ciekaw tez jestem czy ktos wie co za cudo ukrywa sie w najtanszym zestawie pod nazwa "pompa 600l/h".[Adam Duży]... na pewno nie Eheim :P z tego co sie orientuje ten zestaw MCS1 rozni sie od zestawu MCS2 pojemnikiem - po prostu w tym tanszym masz "stary" pojemnik (jak te w marketach na jadlo itp - zerknij na Siliconvalley np do galeri reed'a i bedzie wiadomo o co chodzi) a w tym drozszym masz nowy pojemniczek z plexi (ten walcowaty) - niby gledze nie na temat ale chodzi mi o to ze zapewne w zestaiwe jest AquaSzut - ale najlepiej spytac osobiscie Mate (tez ma konto na forum) on wie na 100% a co do chlodniczki to nie wiem ale jezeli cierpisz na popularny "syndrom L." (zeby nie uzywac nazwisk) ;) to taka chlodniczka wyciszona (np bez wentylatorow) moze byc ciut slaba - znowu najlepiej pogadac z Mate ale wczesniej wyliczyc ilosc W jakie bedzie wydzielal @ procek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 Odnosnie tej calej chlodnicy, to juz chyba bede po raz 5ty o tym pisal i podawal tego samego linka :) Otoz jest to kiepski wymiennik, raz ze mala powierzchnia rurki<>listki, 2 ze listki aluminiowe, 3 ze w srodku jest jedna dluga rurka miedziana, co raczej nedznie wplynie na przeplyw. Bez wiatraka nawet nie ma co probowac, wogole jak dla mnie pasywne chlodnice to pomysl chybiony :roll: Zajrzyj sobie tutaj: Radiator Heat Dissipation Testing. Sa tam porownane przerozne nagrzewnice, komercyjne i niekomercyjne pod wzgledem oporow przeplywu wody i powietrza, ilosc oddawania ciepla wzgledem poprzednich itd. Ta "kostka" to nic innego jak DangerDen Cube i nie sprawuje sie najlepiej (dlatego pewnie juz dawno nie ma jej w ofercie dangerdenu :wink: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamDuży Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 Dzięki za pomoc ;) Odnosnie tej calej chlodnicy, to juz chyba bede po raz 5ty o tym pisal i podawal tego samego linka Otoz jest to kiepski wymiennik, raz ze mala powierzchnia rurki<>listki, 2 ze listki aluminiowe, 3 ze w srodku jest jedna dluga rurka miedziana, co raczej nedznie wplynie na przeplyw. Bez wiatraka nawet nie ma co probowac, wogole jak dla mnie pasywne chlodnice to pomysl chybiony Czy mówimy o tej samej chlodnicy? Ona ma 2 wentyle 8 cm w cenie. A co innego polecacie, ona ma dla mnie dużą zaletę - 10mm wlot, nie będę musiał robić przejściówek do węży. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 jesli mowimy o tych chlodnicach dostepnych u mate o nazwach np. "chlodnica aluminiowa mala" to mowimy o tych samych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 22 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2003 ...A co innego polecacie, ona ma dla mnie dużą zaletę - 10mm wlot, nie będę musiał robić przejściówek do węży. taki Duzy ;) a nie poszukal wczesniej na forum - podpowiem szukaj pod haslem nagrzewnica o ile pamietam te Opla sa niezle - chyba przypominaja ta BigMomma (z przytoczonego linku), niby na szrocie mozna dowac niezle przynajmniej tak twierdza np tu http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=26022 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamDuży Opublikowano 22 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2003 taki Duzy a nie poszukal wczesniej na forum - podpowiem szukaj pod haslem nagrzewnica Wlasnie czytal juz i... wicaz nic nie wie ;) Primo - NIE CHCE uzywanej, secundo - bylem na gieldzie w Myslowicach i ZIMA :/ Byly 2 sztuki od PF125P, obie w srednim stanie 40 i 50 zl. A ja bym cos drozej, ale nowego lyknal - nie doprecyzowalem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 22 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2003 ... A ja bym cos drozej, ale nowego lyknal - nie doprecyzowalem :) - Opel Corsa - nagrzewniczka miedziana (zbiorniczki mosiezne albo plastikowe) - Fiat "Seiczento" i Bravo/Brava - nagrzewniczki miedziane (zbiorniczki plastikowe) - Polders Caro+/Atu+ fabrycznie nagrzewniczki miedziane z mosieznymi zbiorniczkami to tyle co pamietam - ale moglem troche pokrecic bo ogladalem je w hurtowni (luzem) i moge miec trudnosci z dopasowaniem :( z Poldersem to trzeba uwazac bo widzilem chyba ze 4 rodzje nagrzewnic (cala mosiadz, Alu+Cu, Cu+mosiadz, Cu+plastik) jedyne co moge Tobie poradzic to wyprawa do jakiejs duzej hurtowni samochodowej albo najpierw na szrot zeby poogladac i jak juz bedziesz widzial co chesz to do serwisu danego producenta a jak masz kasy jak lodu to szukaj nagrzewnic od samochodow ciezarowych (TIR), mikrobusow lub autobusow turystycznych :) moze dorwiesz cos w tym stylu a tu ta 1 i niepomalowana w akcji http://www.coolcasegallery.net/ccg/viewcas...e.php?cid=00678 jak widac supercisza bo 0 wentylatorow (jak sie wpatrzylem to zauwazylem ze obie sa na gorze ta mniejsza na dole ta wieksza) 8O 8O 8O 8O link do sklepu (w Germanii) http://www.cooling-store.de/csshop/index.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamDuży Opublikowano 22 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2003 THX cos w tym stylu myslalem wlasnie: - Opel Corsa - nagrzewniczka miedziana (zbiorniczki mosiezne albo plastikowe) - Fiat "Seiczento" i Bravo/Brava - nagrzewniczki miedziane (zbiorniczki plastikowe) - Polders Caro+/Atu+ fabrycznie nagrzewniczki miedziane z mosieznymi zbiorniczkam A kasy az tyle nie mam :/ Wyzsza cena odnosila sie do tych 50 za uzywane :) Skoro myslalem o chlodnicy Mate za 119 to moze do tej kwoty dorwe cos samochodowego nowego? Dzieki za pomoc, po niedzieli ruszam po hurtowniach :) PS. Na gieldzie po 170 byly chlodnice cinquecento - fajne :) Problem to ich cena 170 zl i wloty chyba po 4 cm ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 22 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2003 THX cos w tym stylu myslalem wlasnie: - Opel Corsa - nagrzewniczka miedziana (zbiorniczki mosiezne albo plastikowe) - Fiat "Seiczento" i Bravo/Brava - nagrzewniczki miedziane (zbiorniczki plastikowe) - Polders Caro+/Atu+ fabrycznie nagrzewniczki miedziane z mosieznymi zbiorniczkam A kasy az tyle nie mam :/ Wyzsza cena odnosila sie do tych 50 za uzywane :) Skoro myslalem o chlodnicy Mate za 119 to moze do tej kwoty dorwe cos samochodowego nowego? Dzieki za pomoc, po niedzieli ruszam po hurtowniach :) PS. Na gieldzie po 170 byly chlodnice cinquecento - fajne :) Problem to ich cena 170 zl i wloty chyba po 4 cm ;) Na Myslowicach, to malo jest, rzuc sie na Gliwice, tam masz taki wybor ze hej 8) i funkiel nuffki niesmigane i uzywki wszelakie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 29 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2003 Dzięki Benek oto mi chodziło ... jak widać na obrazkach pomysł mam niezły (choć nie orginalny :( ). A że cena wysoka to nic nowego u niemców zawsze drogo :wink: , poszuka się po szrotach i złomowiskach to znajdą się dwie może i za 100zl :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...