Skocz do zawartości
Fenixxx

Poważny Problem (przycinanie)

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno kupiłem nowy komputer (AMD Athlon 64 X2 Dual 5000+, Płyta Asus M2N-X Plus, Nvidia GeForce 8600 GTS, 4GB RAM, Windows XP Sp2). Natychmiast pojawił się problem z grami. Otóż w 99% z nich, niezależnie od wieku gry (zdarza się to w najnowszych jak i prawie 10-letnich grach) i ustawień graficznych, co 2-3 minuty gra schodzi do 2-3fps po czym po ok. 30 sekundach wraca do normy, itd. Sprawdziłem temperatury i okazało się, że mocno przegrzewa mi się procesor. Zapewniłem mu lepszy obieg powietrza i problem zniknął. Jednak wiązało się to z wystawianiem komputera na środek pokoju, więc pojechałem do serwisu, żeby wymienili mi chłodzenie. Zrobili to i problem wrócił mimo, że temperatura spadła o ok.20 stopni. Nie pomagało już nawet wystawianie komputera, otwieranie obudowy, itp. Pojechałem do nich znowu, przetrzymali mi komputer przez 2 tygodnie i wymienili kartę graficzną, mówiąc, że to załatwi sprawę. Niestety problem pozostał. W Need For Speed: ProStreet pojawia się od początku, w innych grach po pewnym czasie, ale w jednym jedynym GTA: San Andreas nie występuje w ogóle. Posprawdzałem trochę, popytałem i doszedłem do wniosku, że wina leży w procesorze. Znalazłem na waszym forum radę, żeby zainstalować Dual-Core Optymizer i łatę do Windowsa, jednak i to nie pomaga. Jest może jakiś sposób na naprawę i czy możecie potwierdzić, że to wina procesora,zanim do nich znowu pojadę bo wydaje mi się, że w tym serwisie na komputerach to tylko potrafią pisać i grać :)i znowu mnie zbędą, że niby coś zrobili i im działa. Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Ustaw koligację dla gier, w których masz problem, na tylko jedno jądro lub wyłącz C'n'Q. Jak problem się nie powtórzy - masz problem z rozsynchronizowywaniem się zegarów jąder. Najłatwiej wyłączyć C'n'Q, można instalować też patch od M$

2. Przegrzewać się może również chipset płyty głównej - widzę, że płyta na nForce, a one lubią się grzać. Spróbuj wymienić pastę pod radiatorem chipsetu i dać jakiś nawiew.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Ustaw koligację dla gier, w których masz problem, na tylko jedno jądro lub wyłącz C'n'Q. Jak problem się nie powtórzy - masz problem z rozsynchronizowywaniem się zegarów jąder. Najłatwiej wyłączyć C'n'Q, można instalować też patch od M$

2. Przegrzewać się może również chipset płyty głównej - widzę, że płyta na nForce, a one lubią się grzać. Spróbuj wymienić pastę pod radiatorem chipsetu i dać jakiś nawiew.

1a. Pobawiłem się tymi koligacjami i gry przycinają rzadziej, ale mocniej. Tylko umocniło mnie to w przekonaniu, że winę za wszystko ponosi procesor ;)

1b. Jeżeli chodzi o tę łatkę o której ktoś napisał w temacie z Optymizerem, to próbowałem różnych konfiguracji i nie pomogło nic a nic. Nie zależy to też od C'n'Q.

2. Jeżeli chodzi o płytę główną to wykazuje ona 38 stopni przy grach,a Pc Probe alarmuje dopiero przy 45 więc chyba nie jest źle.

Dzięki za radę, ponieważ jestem już bliżej dojścia do przyczyny, ale to jeszcze nie to. Może oddać komputer do serwisu i wyjaśnić jak wygląda problem? Założę się, że nawet nie próbowali nic ruszać przy procesorze odkąd wymienili chłodzenie. A może jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi