janekwisniewskipadl Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Kumpel poleca: http://allegro.pl/item321295132_fujifilm_s...llegro_gw_.html Najczesciej polecany na forach: http://allegro.pl/item324901382_aparat_cyf...70_okazja_.html Dziwne bo ma ISO az 2400.. wow? http://www.fotoexpert.pl/aparat-produkt-23...ech.html#subset Szukalem na forach, nie wiem moze cos innego polecicie. Przejzalem Wasza galerie z grubsza ale nikt nie daje zdjec w duzych rozmiarach i nie podpisuje jakim aparatem je robil wiec ciezko jest sobie cos wybrac ale mysle ze chcialbym cos z tej trojki. Co myslicie o tym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbchp250 Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Olympusa z miejsca sobie odposc... skłaniam sie ku Fuji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 (edytowane) Canon A 610 nie wiem czy do 600 zl ale jest wart dołożenia tu http://www.allegro.pl/item324010717_canon_...u_komplet_.html niecałe 400 zł -używka Edytowane 9 Marca 2008 przez marcin255A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 (edytowane) Wlasnie duzo osob poleca canona ale zbyt poteznie to on nie wyglada w porownaniu do fuji :D 3x mniejszy, bez bajerow.. lepsze foty bedzie robic? nie macie jakis zdjec zrobionych tymi aparatami? :( p.s. oczywiscie nie mowie tylko o tych 3 modelach ale o czyms ogolnie za 500-600zl, ale 600 to juz mega maksimum :) Edytowane 9 Marca 2008 przez crash_zero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 (edytowane) jakich bajerow A 610 ma wszystko od auto po manual ,filmy obracany panel Lcd Edytowane 9 Marca 2008 przez marcin255A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 No to czemu fuji taki bydlak jest? :D Jak juz taka uzywke to moze a630 za okolo 600 chodza.. czemu akurat poleciles ten za 400 skoro mam 600zl? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 (edytowane) liczy się stosunek pixeli do matrycy A 610 ma najlepszy ,jak go chcialem kupic siedzialem tydzień i szukalem we wszystkich testach w porownywalnej cenie do 1100 zl byl najlepszy i dlatego ciężko go dostać Zalety: * dobra jakość zdjęć, * pełny tryb manualny, * szybkość pracy, * wygodna obsługa mimo niedużych rozmiarów, * lampka wspomagająca AF, * samowyzwalacz z 3 czasami: 2s, 10s, własny (do 15s), * duże możliwości wpływania na zdjęcie (ustawienia kolorów, własny balans bieli, etc.), * wizjer, * duża prędkość przesyłania danych do komputera, * sensor pozycji aparatu. Wady: * tylko PTP. Jakość zdjęć 6,5/10 Jakość wykonania 5/10 Wyposażenie 4/10 Ergonomia 5,5/10 Tryby manualne 7/10 Jakość/cena 8/10 Edytowane 9 Marca 2008 przez marcin255A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 ISO 2400 to bajer marketingowy, ktorym nie ma sie co sugerowac... zdjecia w tym trybie beda zazwyczaj tak zaszumione, ze niewiele z nich bedzie. Na pytanie czemu Fuji jest taka kobyla - zoom 10x robi swoje, praw fizyki sie nie przeskoczy i obiektyw musi miec swoje wymiary do takiego zoomu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 (edytowane) Czyli jednym slowem nawet do 1000zl ten canon jest najbardziej oplacalnym wyborem? O co chodzi z PTP? :P Wiec mam rozumiec ze gdybyscie mieli tyle samo pieniedzy co ja to byscie brali 100% tego canona, tak? Kupiles go w koncu? Masz jakies zdjecia nim robione? Te na profesjonalnych stronach sa w straszne malej rozdzielczosci ;/ edit: wow ten aparat ma iso tylko do 400 a ten fuji do 1600, to chyba jest duza roznica, co? :P Edytowane 9 Marca 2008 przez crash_zero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 (edytowane) tak kupilem mam i fotki sa świetne mam go prawie 2 lata i 0 problemu Edytowane 9 Marca 2008 przez marcin255A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Dzieki za pomoc, dorwalem fajna strone www.optyczne.pl, fuji wypadl mizernie na testach :P a610 wypadl swietnie, jest to legenda aczkolwiek sprzed dwoch lat wiec ne jest tak nowoczesna jak a720is i zdjecia sa troche gorsze choc ma kilka rzeczy lepszych niz 720is jak naprzyklad przerwa miedzy fotkami nie trwa 2sek, niestety nie maja tam testu 720is tylko 710is no ale to prawie identyczne aparaty. Sklaniam sie ku 720 ale jeszcze poczytam i porownam sobie fotki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 (edytowane) no tak ale fakt że aparat w dwa lata staniał tylko o ok 150 zł i nadal jest trudno dostępny świadczy o tym że tyłów nie robi Edytowane 9 Marca 2008 przez marcin255A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 kurde nowka droga a uzywka jest bez gwarancji, pozatym na skapcu nie widze nowek, sa tylko a630 ;| wiec nawet gdyby to lipa troche Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 miał być dobry nikt nie mowił ,że będzie latwo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Ogólnie jeśli Fuji to bym brał 5600 ... 5700 poza tym, że ma matrycę 7.1mpix to rozmiar tej matrycy ten sam ... dodatkowo ma mocniej pocięty tryb manualny niż 5600 (kiedyś właśnie je porównywałem) Kolega ma 5600 i muszę przyznać, że jest fajny. Inna sprawa jest taka, że w przypadku canona masz zoom optyczny 4x ... co za tym idzie możesz zapomnieć o zdjęciach portretowych (poprawnych) ... bo te robimy na max zoomie z większej odległości (2-2.5m) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 . Inna sprawa jest taka, że w przypadku canona masz zoom optyczny 4x ... co za tym idzie możesz zapomnieć o zdjęciach portretowych (poprawnych) ... bo te robimy na max zoomie z większej odległości (2-2.5m) że co ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 www.optyczne.pl fuji dostal oceny 4 3 3 4 jakos a canon 5 5 5 5 i 610 i 720 maja 5 5 5 5 ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 no to jakaś wskażowka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 to juz nie lepiej brac a630 za 600zl mozna uzywke dorwac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 (edytowane) chodzi o to że na matrycy 1/1.8 cala w A 610 upchnięte jest 5 mln. megapixeli co jest wartością optymalną a w 620-630 upchnięto odpowiednio 7 i 8 mpx na takiej samej matrycy co daje pewne przesycenie i zarninowatość obrazu 620-i 630 to odp. na chęci ludzi do mega super duzo mpx co nie jest zawsze najważniejsze Edytowane 9 Marca 2008 przez marcin255A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 (edytowane) a 1/2.5cala na 7mp to ok? :) chyba juz wiem o czym mowisz.. widac takie kropki na fotkach a630. Bardzo mi pomogles tym wyjasnieniem . Dziekuje Edytowane 9 Marca 2008 przez crash_zero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 no wlaśnie takie małe kropki to przeladowanie mpx na matrycy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 no tak ale nigdzie nie moge dorwac rozsadnej oferty a610 ;/ wiec pytam czy matryca 720is jest wporzadku do mp? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 przeczytaj to http://www.optyczne.pl/32.1-Test_aparatu-C...ot_A710_IS.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Poziom szumów w Canonie A710 w zakresie czułości od ISO 80 do ISO 400 jest niemalże taki sam jak w Canonie A610. Trzeba uznać to za swego rodzaju osiągnięcie, gdyż A710 ma upakowane więcej pikseli na matrycy o mniejszych rozmiarach niż w przypadku A610. Oprocz tego same + praktycznie, jest bardzo chwalony :) ale to 7mp a nie 8mp jak ma 720is.. nie moge znalezc zadnego testu tego ostatniego ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisJR Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 http://www.dcresource.com/reviews/canon/po...ot_a720-review/ www.dpreview.com/reviews/canona720IS/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 masz opinie o 720 http://www.optyczne.pl/index.html?aparat=a...ix=0&zoom=0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 chodzi o to że na matrycy 1/1.8 cala w A 610 upchnięte jest 5 mln. megapixeli co jest wartością optymalną a w 620-630 upchnięto odpowiednio 7 i 8 mpx na takiej samej matrycy co daje pewne przesycenie i zarninowatość obrazu 620-i 630 to odp. na chęci ludzi do mega super duzo mpx co nie jest zawsze najważniejsze z jednej strony się zgadzam ale z drugiej.. przeskaluj te 8mpx do 5mpx - wydaje mi się że w efekcie zgubisz mankamenty więc ja bym nie wybrzydzał :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 (edytowane) Definitywnie daje rade :D ktos ma inne zdanie do 600zl? :) @marcin255A Opinie tych uzytkownikow sa o niebo lepsze od uzytkownikow A610 :) tak czy siak sprawdzilbym osobiscie jak sobie daje rade A610 ale niestety nie mam jak :( takze nie ma gdzie kupic na gwarancji.. a co jak mi padnie po miesiacu? Nie stac mnie na taka wtope. Pokusilbym sie o A630 ale to juz za drogi interes, prawie 700zl. A A720 IS kosztuje jakos 580. Dzieki za pomoc :) Edytowane 9 Marca 2008 przez crash_zero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 z jednej strony się zgadzam ale z drugiej.. przeskaluj te 8mpx do 5mpx - wydaje mi się że w efekcie zgubisz mankamenty więc ja bym nie wybrzydzał :)Chyba szumow sie tak latwo nie pozbedziesz... Poziom szumów w Canonie A710 w zakresie czułości od ISO 80 do ISO 400 jest niemalże taki sam jak w Canonie A610. Trzeba uznać to za swego rodzaju osiągnięcie, gdyż A710 ma upakowane więcej pikseli na matrycy o mniejszych rozmiarach niż w przypadku A610.Wersje sa dwie: 1. jakas zajebista matryca o niskim poziomie szumow (w co watpie) 2. bardziej agresywny algorytm redukcji szumow w aparacie. Z jednej strony dobrze, bo mniej szumi, ale z drugiej strony redukcja szumow gubi drobne detale i powoduje delikatne rozmycie obrazu. Ogolna zasada jest taka - im wiecej pikseli jest upakowanych na jednostce powierzchni (im wieksza gestosc), tym matryca bardziej szumi. Nie chce mi sie zaglebiac w fizyke stojaca za tym zjawiskiem, zreszta nie o to chodzi - wazne jest, zeby zapamietac, ze oprocz ilosci MP istotny jest tez fizyczny rozmiar matrycy (im wieksza, tym lepiej). Oprocz tego same + praktycznie, jest bardzo chwalony ale to 7mp a nie 8mp jak ma 720is..To nie megapiksele robia zdjecia... IMHO zupelnie niepotrzebnie cisniesz w jak najwiecej MP, powyzej tych 5-6 MP nie ma to juz az takiego znaczenia - no chyba, ze masz zamiar drukowac billboardy lub nadrabiac kadrowaniem braki w zoomie (czego raczej nie polecam) ;) Raczej zaczalbym zwracac uwage na jakosc optyki i mozliwosci aparatu (np. tryby manualne lub polmanualne). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...