tarmor Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Witam.Mam mały problem.kupiłem sobie kompa w częściach --- chciałbym zaznaczyć,że w składaniu jestem laikiem,dotychczas kupowałem gotowe zestawy -- polukałem trochę na instrukcję tych wszystkich podzespołów i złożyłem wszystko do kupy,odpaliłem no i zaczeło działać,zrobiłem formata,zainstalowałem wszystkie sterowniki od płyty i karty graficznej,po odpaleniu systemu i wgraniu wiedźmina gra chodzi ok,jednak system pokazuje mi jakiś błąd na partycji C i szuka go,no nie wiem jak to określić przez pokazywanie procentów przeskanowanego twardziela,to jest pierwszy problem,natomiast drugi to podłączenie tych wszystkich kabelków z obudowy do płyty głównej,mam wszystko podłączone,ale na pewno żle,jeżeli możecie mi pomóc to byłbym wdzięczny za opis graficzny --- mam już swoje lata i żargon komputerowy w większości to dla mnie czarna magia,za to rysunki czytam doskonale nawet byle jakie.Oto mój sprzęt. Płyta----Gigabyte GA-P35-DS3 Karta GeForce 8800GT Twardziel kawiar 160 G 8MB Cache,ale nie na połączenie sata,miałem w zestawie przejściówki Napęd asus DVD z czymś tam co wypala etykiety No i obudowa i-BOX Lynx 228. Acha jeszcze jedno pytanie,bo zostało mi trochę kabli:czy karta graficzna powinna być połączona jakimiś kabelkami z płytą główną oprócz gniazda w którym siedzi ? --- zasilanie mam już podłączone.Rany,ale się namotałem.Z góry dziękuję za pomoc. :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 w instrukcji do płyty gł. masz wszystko opisane i pokazane na obrazkach - to odnośnie kabelków jakiego OS-a używasz i jaki system plików na partycji C? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tarmor Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 (edytowane) w instrukcji do płyty gł. masz wszystko opisane i pokazane na obrazkach - to odnośnie kabelków jakiego OS-a używasz i jaki system plików na partycji C? Właśnie ,że nie,instrukcja jest po angielsku nie dostałem po polsku a na obrazkach,tego akurat nie ma no i dlatego się zrobił problem. :rolleyes: NTFS nie wiem co to jest OS Edytowane 9 Marca 2008 przez tarmor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 OS = Operating System, czyli System Operacyjny ;). Sądząc po NTFS, to Vista albo XP :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tarmor Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 OS = Operating System, czyli System Operacyjny ;). Sądząc po NTFS, to Vista albo XP :). XP media center Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mernest Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Instrukcja po PL http://www.gigabyte.pl/download/mb/manual/18010/ Obrazek jakbyś nie mógł znaleźć Co do błędu to prosze sprecyzuj go bardziej, jak się nazywa okno, dobrze by było gdybyś wrzucił screena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raps Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 co do kart graficznych to nowsze potrzebują dodatkowego zasilania, nie wystarcza im samo PCI-e. W lepszych zasilaczach są specjalne kable 6 pinowe do zasilania grafy, ale jezeli takiego nie posiada twoja zasiłka to powinieneś do karty mieć dołączoną przejściówkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tarmor Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Instrukcja po PL http://www.gigabyte.pl/download/mb/manual/18010/ Obrazek jakbyś nie mógł znaleźć Co do błędu to prosze sprecyzuj go bardziej, jak się nazywa okno, dobrze by było gdybyś wrzucił screena. WIELKIE DZIĘKI !!!!!!!!! Co do okna to zaraz przy uruchomieniu na niebieskim tle jest napis:Checking file system on C: one of your disk needs to be chacked for consistency you may cancel the disk check,but it is strongly recommended that you continue--- i to wszystko,później pokazuje skan,a jak skończy to potrafi i z pięć razy przelecieć tzn.uruchomienie -- logo windowsa --- to niebiekie tło z napisem i skan i apiać wkoło zanim zastartuje normalnie,acha czasem włączy się na czarnym tle zapytanie jak uruchomić system wciskam,że normalnie,pewnie będę musiał zrobić znowu formata co? :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mernest Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 http://en.wikipedia.org/wiki/Chkdsk Check Disk (kiedyś scandisk), wygląda na to że nie zamykasz systemu poprawnie (lub cos z windą nie tak), spróbuj tak start -> uruchom -> (wpisz) cmd -> ok -> wpisz tam -> CHKDSK c: /F -> wcisnij t -> zrób reseta i niech sprawdzi ten dysk w całości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tarmor Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 http://en.wikipedia.org/wiki/Chkdsk Check Disk (kiedyś scandisk), wygląda na to że nie zamykasz systemu poprawnie (lub cos z windą nie tak), spróbuj tak start -> uruchom -> (wpisz) cmd -> ok -> wpisz tam -> CHKDSK c: /F -> wcisnij t -> zrób reseta i niech sprawdzi ten dysk w całości. Trochę późno,ale dopiero wróciłem z pracy.Normalnie jesteś WIELKI zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś i teraz wszystko jest ok.Na końcu zapytał mnie czy Y/N ,a na moją słabą wiedzę pytał czy coś naprawić więć wcisnęłem yes --- wszystko odpala tak jak powinno, bez żadnych błędów,jeszcze raz wielkie dzięki. Ps.Podłączyłem też kabelki w/g tego rysunku i też jest wszystko ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daffcios Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Witam mam problem z podlaczeniem plyty glownej do obudowy. nie moge znalesc instrukcji a plyta glowna to: ALI m1541 a1 <-- tak jest napisane na chipie najwiekszym nizej tez jakis kod: GA-5AX bardzo prosze o pomoc. procek ma 500mhz :mur: tarmor pomoz;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tarmor Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Sorry,ale moja wiedza jest mizerna.Proś o pomoc Mernesta,mi pomógł w stu procentach --- ma wiedzę bez dwóch zdań.Narka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolek_Lodz Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Witam mam problem z podlaczeniem plyty glownej do obudowy. nie moge znalesc instrukcji a plyta glowna to: ALI m1541 a1 <-- tak jest napisane na chipie najwiekszym nizej tez jakis kod: GA-5AX bardzo prosze o pomoc. procek ma 500mhz :mur: tarmor pomoz;) http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-5ax_52.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złodziej Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Witam mam problem z podlaczeniem plyty glownej do obudowy. nie moge znalesc instrukcji a plyta glowna to: ALI m1541 a1 <-- tak jest napisane na chipie najwiekszym nizej tez jakis kod: GA-5AX bardzo prosze o pomoc. procek ma 500mhz :mur: tarmor pomoz;) Oprócz podłączenia odubowy najpewniej trzeba jeszcze poustawiać zworki pod właściwy procesor. Może lepiej niech ktoś Ci pomoże - skoro znalezienie instrukcji z pierwszego wyniku wyszukwiania w Google'u było problemem, to nie poradzisz sobie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daffcios Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Ja dobry jestem z infy tyle ze nie moge znalesc w googlach instrukcji od plyty ani jak pdlaczyc te kabelki. pomoz ktos;p procek nie byl zmieniany na plycie. to zaworki sa ok. porpstu komputer mi sie nie wlacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolek_Lodz Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Chłopie toć Ci podałem na tacy linka do stronki i tam masz po polsku napisane "INSTRUKCJA"!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daffcios Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 dzieki nie zauwazylem linka ;] pozdrawiam. jedak zasilacz mi poszedl;p dobrze podlaczylem wtyczki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...