guldur Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 (edytowane) Witam, potrzebowalbym pomoc w zlozeniu kompa za cene taka jak w temacie. To co dla mnie wazne: - komputer z wrocka (www.proline.pl, www.arest.pl i nie wiem czy sa jeszcze jakies sensowne sklepy) - komp ma miec 4 gb ramu - jak najmocniejszy i najszybszy procek - jak najtansza grafa, za jakies pol roku bym kupowal cos sensownego na razie wolalbym wiecej ramu i lepszego proca. dobrze jakby grafa byla w stanie uciagnac jakiegos wiedzmina czy cos jezeli by mi sie strasznie nudzilo, ale obejdzie sie bez. - im cichszy tym lepiej, buda najlepiej zeby byla dobrze chlodzona Ogolnie caly komputer w granicach 2100-2300. Im blizej 2100 tym lepiej.. ;) Z gory wielkie dzieki za wszelka pomoc. @@EDIT o, widze, ze ten sklep - http://morele.net/ tez jest we wrocku, a czesto sie pojawia w komentarzach. Edytowane 10 Marca 2008 przez guldur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 (edytowane) Mobo: MSI P35 Neo2-FR lub Asus P5K-E CPU: Core2Duo E8200 i kręcisz na jakieś 3,8ghz powiedzmy :wink: powera nie zabraknie, RAM: Corsair DDR2 XMS2 2x2048MB 800 TWIN2X/ewentualnie 2x2GB Kingstonów na Elipdach ;] Grafa:Palit 8600GT Sonic+ 256mb HDD: Seagate 7200.10 250GB PSU: Corsair VX 450W Buda: wedle uznania ale proponuje COOLER MASTER ELITE 331 update @ morele.net Edytowane 10 Marca 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guldur Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 No niestety nie maja super bogatej oferty ale sa niezlymi sklepami i co dla mnie wazne sa na miejscu. Przed chwila zobaczylem,ze ten sklep http://morele.net/ tez jest we wro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Geile podobniesz szybko padają i słabo sie kręcą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Zrobiłem update z morele bo tamte sklepy to kiepskie były :wink: EOT, co do budy to kwestia gustu ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guldur Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Hmm, a zakladajac ze zalezy mi na tym zeby komputer byl stosunkowo cichy i dobrze chlodzony (bedzie chodzil 24 godziny na dobe ;p) to cos innego musialbym brac i czy sa jakies niedrogie dobre obudowy ktore nie beda halasowaly przy podlaczeniu kilku wiatrakow (ofkoz tez cichych ;p)? tego coolermastera mam w starym kompie i calkiem fajna jest. Aha, domyslam sie ze nie oplaca sie bawic w quady za taka cene? takie cos mi wyszlo: Tak jest ok? Co do dysku to nie wiem jeszcze, mysle, ze 500 gb to za duzo i pewnie wezme tak jak napisal Fredek, ale jeszcze nie wiem.. ;) Apropo ciszy - jaka nagrywarke tam wciepac? I jakie jeszcze inne obudowy sa dobre - to juz z ciekawosci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 86GT na ddr2?? :? WTF? Dysk weź samsunga albo wd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Dysk weź samsunga albo wd. BO? Podaj jakies argumenty:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Ogólnie do gier nie ma sensu Quadować :) Zresztą ... e8200 będzie chłodniejszy czyli mniej ciepła do odprowadzenia czyli ... ciszej :) Odnośnie karty ... nie wiem czy jest sens kupować 8600GT, skoro za pół roku wymienisz grafę - kup 7300GT DDR3 lub 7600GS DDR3 - też pograsz na tym w wiedźmina Za zaoszczędzone pieniądze na grafie możesz dołożyć do lepszej budy, wentyli cichszych do budy lub wymianę boxowego chłodzenia na procku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Bo są cichsze (zwłaszcza samsung) i wydajniejsze (zwłaszcza wd)? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Można by sie klucic nad wydajnością.1 Talerzowe Seagate są bardzo bardzo ciche:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek84 Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 ul. Piastowska 1a, 50-363 Wrocław (była stołówka akademika "Dwudziestolatka") www.apollo.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guldur Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Poprostu sie zastanawiam bo Q6600 jest tylko stowke drozszy od E8200 a ten komp ma byc mimo wszystko na pare lat i nie wiem czy lepiej inwestowac w 4 czy 2 jaja bo sie nei znam za bardzo.. :( Pozniej chce tylko dokupic dobra grafe i mysle, ze jest szansa, ze przez kilka lat bede zadowolony z zakupu.. ;) No i komp jak pisalem do gier ma byc raczej sporadycznie uzywany. Ogolnie potrzebny mi mocny komp do pracy, bo programy ktorych uzywam zzeraja sporo.. :F Hmm.. Z dyskiem widze, ze nie jest tak latwo.. ;p Ale mam nadzieje, ze cos dobiore (250-320 GB) i ze bedzie dobre. A jakie jeszcze budy byscie polecali i ciche wentyle do nich? najlepiej z moreli bo wyglada na niezly sklep, duzy asortyment maja. I w sumie jakas nagrywara, byle nie za glosna, bo do poprzedniego kompa, ktorego kupowalem pare miechow temu wlozylem jakis odkurzacz.. :F Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Quada możesz <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> jeżeli tą pracą jest np Obróbka zjeć (prace z grafiką)Wtedy te 4 jajka zostaną wykorzystane.Jeżeli uzywal bedziesz do innych czynnosci to E8200 bedzie lepszym wyborem.Dysk SEAGATE:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guldur Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 (edytowane) http://morele.net/produkt/108872/ - taki dobry? :) Kurde, na morelach cos dzisiaj zniknal E8200.. ;p Aczkolwiek i tak kompa bede dopiero za pare dni kupowal. @EDIT I jak ktos ma czas i sie zna - niech odpowie na poprzednie pytania. :) Bede bardzo wdzieczny.. ;) Edytowane 11 Marca 2008 przez guldur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Taki dysk będzie dobry:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 (edytowane) takie cos mi wyszlo: .... Tak jest ok? ... wymienione 8600GT to tak ni przypiął ni przyłatał płacisz ok 100 zł więcej za to że będzie głośniej a i tak nie spełnia wymagań producenta. http://www.thewitcher.com/community/pl/gam...quirements.html Co najwyżej coś takiego http://morele.net/produkt/125779/ (może jakieś ustawienia rozdzielczości i detali się znajdą w tej grze do pasywnego 7300GT) Pamięć taka wystarczy do tego zestawu: http://morele.net/produkt/123818/ CPU jeśli nie ma pośpiechu to lepiej zaczekać na dostępność 45 nm czterojajeczne (nie wiem kiedy będą u nas do kupienia) ewentualnie E8400. Do pracy i to na dokładkę 24h na dobę OC to nieporozumienie bo wyniki tej pracy można stracić lub uzyskać błędne. Raczej bym wolał stawiać budę opartą o pamięci ECC i płytę która takie obsługuje. Czyli taki RAM http://morele.net/produkt/144965/ Niestety do intelowskich CPU takie płyty są albo trochę przestarzałe albo drogie ( chipset 975 niska szyna lub X38) od Asusa przykładowo. W rozsądnej cenie by wyszło Q6600 + Asus P5W i nawet będzie wtedy z ECC. Edytowane 11 Marca 2008 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guldur Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 (edytowane) E8400 jest 150 zl drozszy - w cenie jak Q6600 dlatego jak nie brac Q to wole E8200. Ogolnie kompa raczej bym chcail kupic do konca tego miesiaca wiec watpie zebym czekal na cokolwiek. Z grafa juz ktos napisal o 7300 i tak zrobie. Wiedzmina rzucilem luzno jako tytul - chodzi ogolnie o to zeby od czasu do czasu zagrac w cos nowszego, ale to moze poczekac te pol roku jak kupie jakas fajna grafike. Ogolnie jak juz bede znal dokladna date zakupu ewentualnie bede jeszcze dopytywal. Na razie dobrze jakby ktos napisal cos o budzie i dobrym (cichym) chlodzeniu do niej, oraz o cichej nagrywarce. Te Kingstony ECC (ogolnie slyszalem kiedys, ze kingston robi slabe pamieci - zmienilo sie to?) sa opisane jako pamieci serwerowe - tak ma byc? @EDIT: cos takiego wyszlo - dobrze? Ciagle nie wiem co z obudowa wiec dalem elita. A zasilke zmienilem na chiefteca - jakos mam zaufanie do tej firmy, chyba ze tamten corsair jest duzo lepszy. Co do krecenia - ja sie na tym w ogole nie znam wiec wolalbym tego nie robic, chyba ze to jest niezbedne do tego zeby dobrze dzialalo czy costam. Edytowane 11 Marca 2008 przez guldur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Wspomniane P5W z ECC do Q6600 jest w morele ale nie mają opisu i trudno to znaleźć http://morele.net/produkt/147629 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guldur Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Pare min temu zrobilem wirtualnego kompa i dalem screena. Wlasnie z ta plyta. Mam nadzieje, ze reszta tez jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Pare min temu zrobilem wirtualnego kompa i dalem screena. Wlasnie z ta plyta. Mam nadzieje, ze reszta tez jest ok.Obudowy nie znam to się nie wypowiem reszta wygląda OK. Jedyne co bym zmienił to zasilacz (jedynie ze względu na niewielką dopłatę do cichszego z 5 lat gwarancji) http://morele.net/produkt/123819/ poniżej jest tabelka z wynikami pomiarów głośności w której wypada on dobrze. http://www.silentpcreview.com/article806-page5.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Ten 7300GT to pewnie na DDR2 - nie warto. Dużo lepszym wyborem będzie po prostu odkupić od kogoś z forum lub allegro Palit 7300GT Sonic DDR3 ... będzie sporo wydajniejszy. Możesz też pomyśleć o Galaxy z Zalmanem ... Kart z DDR2 ogólnie nie opłaca się brać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Ten 7300GT to pewnie na DDR2 - nie warto. Dużo lepszym wyborem ... W tym przypadku karta graficzna i tak jest planowana później i nie jest najistotniejsza jej wydajność na dzisiaj. (ma się dać w coś pograć ale komputer jest do pracy) Ma tą zaletę że jest cicha tania bierze mało prądu (ciszej pracuje wtedy też zasilacz) i nie zepsuje się w niej wiatrak. Co do zasilacza to podałem troszkę niedokładny namiar, test i przy okazji link do zasilaczy spełniających normę 80 plus które uzyskały już certyfikat. http://www.silentpcreview.com/article751-page4.html http://80plus.org/manu/psu_80plus/psu_join.php 80 plus jest wystawiane zasilaczom które osiągają sprawność powyżej 80% przy obciążeniu od 20% do 100%. Przy pracy 24/7 wpływa to na wyraźnie zmniejszone opłaty za prąd ( o ile nie kupi się zasilacza zbyt mocnego i komputer będzie obciążał dużo poniżej 20% w idle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guldur Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 (edytowane) Odkupujac taka karte pewnie zaoszczedze kilkanascie zl, prawde mowiac nie zalezy mi teraz na tym. Poki co wystarczy zeby cs/dod/et i inne stare giery smigaly, jak zarobie troche kasy i bede czul potrzebe pogrania to za te pol roku wychacze cos fajnego. Glownie i tak bede pracowal an tym kompie. Ew. Na morelach za 160 jest taka sama z DDR3 jezeli te 25 zl oplaca sie dolozyc to doloze - http://morele.net/produkt/62863/ Ok, czyli zasilacz ten corsaira bedzie dobry. @EDIT jeszcze co do tych Kingstonow - one sa 667Mhz i jak pisalem opisane jako ramy do serwerow. Lepiej jest brac takie niz normalne 800 Mhz? - nie znam sie i sie pytam wiec nie bic.. :) Buda jeszcze nie wiem czy na pewno ta - ale na nia nie mam zamiaru wydawac wiecej niz 200-250 zl juz z dobrym chlodzeniem. A co do procka - bedzie potrzebne jakies chlodzenie na niego? Edytowane 11 Marca 2008 przez guldur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 (edytowane) @guldur jak poskładasz to daj znać jak chodzi ta maszyna bo sam wcześniej zastanawiałem się nad niemal identycznym (modernizacja starego roboczego komputera do obliczeń) Ta droższa karta jest szybsza ale to kwestia upodobań czy warto kupować coś z wiatrakiem w tej klasie sprzętu. Lepiej zaczaić się na jakąś pasywnie chłodzoną 9600GT w tej cenie za parę miesięcy :) jak na mój gust. Co do tych pamięci to ECC można wyłączyć lub włączyć w bios. Po wyłączeniu ECC działają jak zwykłe. Do długotrwałych obliczeń ECC aby zmniejszyć prawdopodobieństwo błędu RAM (dlatego stosuje się w serwerach aby się nie zawiesił po długotrwałej pracy lub nie zrobił jakiegoś innego psikusa. Do grania to się nie przydaje (prawdopodobnie gry będą chodziły trochę szybciej po wyłączeniu.) Szybkość 667 jest wystarczająca do takiej konfiguracji nawet do rozsądnego OC CPU. Myślę że po wyłączeniu ECC dadzą się ustawić jako stabilne 800 ale nie warto tego robić do obliczeń. Edit: W zestawie jest wentylator i kupowanie chłodzenia nie jest konieczne (chyba że do OC) lepsze od intelowskiego będzie drogie do Q6600 a jak żle trafisz to nawet głośniejsze. Intel dodaje odpowiednie chłodzenie do CPU. Edytowane 11 Marca 2008 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guldur Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Nie no jak mowilem krecic raczej nie mam zamiaru. Hmm.. Czyli jak uzywam normalnie kompa wlaczam ECC, a jak chce pograc to wylaczam? ;p Ta druga grafa ma DDR3 a ta pierwsza DDR2 dlatego sie pytam - no i ta druga ma wiatraczek.. :) Na razie kupie ktoras z tych dwoch, na te pol roku styknie, a pozniej zaleznie od finansow i tego jak bedzie wygladal rynek bede szukal czegos.. :) Ogolnie taki komp ma szanse podzialac przez kilka lat? Czesci sa na tyle dobrej jakosci i "ogolnie dobre", ze nie trzeba bedzie za rok czegos zmieniac? (nie liczac przypadkowych zdarzen) Prawde mowiac nie wiem kiedy bede dokladnie kupowal kompa, mam nadzieje jak najszybciej, ale roznie to bywa, szczegolnie ze musze brac na niego kredyt lub na raty a to juz musze ze starymi zalatwiac bo pol roku temu rzucilem robote w McD i nie mam teraz stalego, oficjalnego zrodla dochodu.. ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 (edytowane) Nie no jak mowilem krecic raczej nie mam zamiaru. Hmm.. Czyli jak uzywam normalnie kompa wlaczam ECC, a jak chce pograc to wylaczam? ;p Ta druga grafa ma DDR3 a ta pierwsza DDR2 dlatego sie pytam - no i ta druga ma wiatraczek.. :) Na razie kupie ktoras z tych dwoch, na te pol roku styknie, a pozniej zaleznie od finansow i tego jak bedzie wygladal rynek bede szukal czegos.. :) Ogolnie taki komp ma szanse podzialac przez kilka lat? Czesci sa na tyle dobrej jakosci i "ogolnie dobre", ze nie trzeba bedzie za rok czegos zmieniac? (nie liczac przypadkowych zdarzen) Prawde mowiac nie wiem kiedy bede dokladnie kupowal kompa, mam nadzieje jak najszybciej, ale roznie to bywa, szczegolnie ze musze brac na niego kredyt lub na raty a to juz musze ze starymi zalatwiac bo pol roku temu rzucilem robote w McD i nie mam teraz stalego, oficjalnego zrodla dochodu.. ;p Przełączanie ustawień ECC nie jest konieczne oczywiście. To można zastosować jeśli okaże się że w jakiejś grze będzie wyraźna różnica w komforcie grania. Najczęściej w komputerach (nie poddawanym eksperymentom OC) psują się wentylatory (robią się głośne lub nawet zacierają) dlatego nie lubię ich stosować jeśli nie są konieczne. Inną częstą przyczyną są awarie w wyniku przegrzania jakiegoś podzespołu w wyniku słabej wentylacji lub eksperymentów z OC (kondensatory na płycie lub zasilaczu lub na karcie graficznej). Dyski twarde w wyniku przypadkowego uderzenia w komputer podczas obciążenia HDD. Przy tej cenie i wydajności CPU jakość-trwałość-bezawaryjność trudno by było wyraźnie poprawić (trzeba sprawdzić po ile IBM sprzedaje gotowe komputery o zbliżonej wydajności lub cenie) Nie jest to zestaw złożony z super nowości typu 45 nm CPU czy najnowszy chipset płyty głównej ale może posłużyć bardzo długo przy odpowiednio wentylowanej obudowie i oczyszczeniu wnętrza z kurzu raz na jakiś czas. Ma szanse podziałać nawet dużo więcej niż 10 lat :) bo obecnie przyspieszanie CPU idzie w ilość rdzeni od paru lat. Komputer z CPU sprzed 7 lat jest zaledwie dwukrotnie wolniejszy jeśli ograniczyć się do porównania wydajności jednego rdzenia CPU. Najszybciej ma szanse zepsuć się napęd optyczny przy prawidłowo eksploatowanym komputerze. Super nowości mają też wady w postaci braku wstecznej kompatybilności ze starszymi wersjami systemu operacyjnego lub brakiem dobrze przetestowanych i odpluskwionych sterowników do czegoś typu chipset lub Linux. Najbardziej "zabytkowe" na dzisiaj jest w nim złącze PCI-E ale najnowsze płyty do CPU Intela ze złączem PCI-E 2.0 są drogie. Edytowane 11 Marca 2008 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guldur Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 (edytowane) Ok, dowiedzialem sie, ze moge troche taniej zalatwic kompa w http://shift.sklep.pl/ Na razie wraz z kolega zlozylem cos takiego: Ew. ta plyta - http://shift.sklep.pl/index.php?t=w&id=15636&idk=38 Ew. ten zasilacz - http://shift.sklep.pl/index.php?t=w&id=13802&idk=49 Ram uznalem, ze wezme zwykly 800 Mhz, tutaj pytanie - Kingston, Patriot (podobno awaryjne sa)m Geil, OCZ czy Goodram - akurat nie ma na stronie, ale nie bedzie problemu z zalatwieniem 2x2gb w dualu Do tego prosilbym o dobranie grafiki z tegoz sklepu - niestety nie ma tam tego Palita 7300 na ddr3. I jakas obudowe w ktorej bedzie dobre chlodzenie - niestety z obudowami nie mam duzego doswiadzczenia. Znaczy sie te dobrze wygladaja - http://shift.sklep.pl/index.php?t=w&id=13802&idk=49 i wygladja na takie gdzie bedzie ladna cyrkulacja. Edytowane 11 Marca 2008 przez guldur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 (edytowane) Ok, dowiedzialem sie, ze moge troche taniej zalatwic kompa w http://shift.sklep.pl/ Na razie wraz z kolega zlozylem cos takiego: ... ten zestaw nie dostanie mojej rekomendacji nawet pojadę po nim równo (jak walec) Płyta nieco za droga jak na jej możliwości. Bez ECC i PCI-E 2.0 i na dokładkę w poprzednim sklepie była taniej http://morele.net/produkt/107947/ Może lepiej już kupić coś takiego za ok 260 zł. Gigabyte GA-P35-DS3L (a może nie bo ta droższa ma jakiś bajer oszczędzania energii tylko nie wiadomo jaka to realna oszczędność wyjdzie) http://morele.net/produkt/120757/ Obie mają podobne listy obsługiwanego RAM ale nie identyczne. Zasilacz marki "duże ryzyko i wysoka cena oraz rachunki za prąd i hałas" jak chcesz taniej to przeproś się z poprzednim tańszym. bo ten wynalazek to przestarzała konstrukcja (wystarczy popatrzeć na specyfikację obciążeń linii aby dostrzec że to zabytek technologiczny. Ram nie warto odejmować 10 zł od Corsair DDR2 XMS2 2x2048MB 800 TWIN2X4096-6400C5 jeśli chcesz 800 MHz bez ECC. Jeśli brać coś taniej to Kingston 4GB 667 bez ECC. (wtedy będzie wyraźnie taniej a w niewielu zastosowaniach 800 będzie istotnie szybsze od 667). W dokumentacji do płyt są kostki 2GB Kingston ale tylko 667. Największym elementem ryzyka przy składaniu zestawu jest dobre spasowanie RAM i płyty aby pasowały do siebie dobrze. Często jest tak że szybszy RAM jest ustawiany przez płytę na niższy przykładowo z 800 robi się 667. Jeśli tak się przestawi to tylko trochę przepłaciliśmy za RAM ale może się zdarzyć że nie ruszy. Corsair też nie daje gwarancji że ruszy jako 800. Jeśli się weźmie RAM z QVL producenta to trzeba zwracać uwagę nie tylko na model pamięci ale i na oznaczenia na kostkach których żaden sklep nie publikuje a producent RAM udaje że nie ma różnicy. Edytowane 12 Marca 2008 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guldur Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 Hmm. Ja jak mowilem srednio sie znam - te czesci doradzal mi kumpel. Ram mysle ze nie bedzie problemu zeby zalatwic Kingstona 800. Zasilacz najwyzej kupie osobno i dam im do wlozenia w ten zestaw. Czyli zakladajac, ze bedzie Kingston 800 Mhz to jaka plyte wybrac z oferty tego sklepu? Ogolnie to sie okaze czy sie oplaca w tym sklepie, na dniach sie dowiem o ile taniej moge zalatwic te czesci i byc moze sie okaze, ze jednak morele sa lepsze badz, ze roznica jest zlotowkowa. Dzieki po raz nie wiem ktory za pomoc. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...