Skocz do zawartości
Gość Łukasz Tkacz

Goodram Cl=5 Czy Cl=6?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Witam,

ostatnio brałem w komputronie Goodram 1GB DDR2 800Mhz z CL=6 bo nie było z CL=5 a liczyła się cena. Z pamięci mimo wszystko jestem zadowolony, teraz robią sobie 900 MHz przy 15-5-5-5.

Mam pieniądze i chcę dokupić jeszcze 1 GB - pytanie, czy lepiej brać te z CL5 czy z CL6? Ceny dokładnie takie same, zależy mi na tym aby poprawnie współpracowały w dualu z tymi co mam teraz na takich samych ustawieniach.

Pryz okazji - pamięci które mam za nic nie chcą działać przy CL=4, czy GR CL=5 są w stanie to zrobić? Fakt, że jedna kośc u mnie nie da rady ale w przyszłości można byłoby ją wymienić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

ostatnio brałem w komputronie Goodram 1GB DDR2 800Mhz z CL=6 bo nie było z CL=5 a liczyła się cena. Z pamięci mimo wszystko jestem zadowolony, teraz robią sobie 900 MHz przy 15-5-5-5.

Mam pieniądze i chcę dokupić jeszcze 1 GB - pytanie, czy lepiej brać te z CL5 czy z CL6? Ceny dokładnie takie same, zależy mi na tym aby poprawnie współpracowały w dualu z tymi co mam teraz na takich samych ustawieniach.

Pryz okazji - pamięci które mam za nic nie chcą działać przy CL=4, czy GR CL=5 są w stanie to zrobić? Fakt, że jedna kośc u mnie nie da rady ale w przyszłości można byłoby ją wymienić...

Ja u Siebie na patriotach mam Cl4 i myslalem ze to duzo :) Ja bym bral te CL5, PS: Po ile kupujesz te good'y?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

To chyba wezmę CL6, gdybym sprzedawał to mam identyczne a niektórzy nie wiedzieć czemu patrzą się na to przy robieniu duala.

Co do ceny, taka jak na stronie komputrona - 1GB - 67zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

To chyba wezmę CL6, gdybym sprzedawał to mam identyczne a niektórzy nie wiedzieć czemu patrzą się na to przy robieniu duala.

Co do ceny, taka jak na stronie komputrona - 1GB - 67zł.

Mam CL6, to jest totalne ścierwo do niczego się nie nadające, orthos się sypie na blend :lol: przy 5:6 (800MHz) na CL6 i def napięciu a także na 2.1V, teraz testuję na 2.01V. A co jest napisane na kościach? Możesz cyknąć fotkę?

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rowniez mam CL6 i uwazam, ze sa straszne. Przy CL5 mam spadek w smarku 03 o 700pkt, orthos bledami nie sypie, ale nie testowalem tak ich zbyt dlugo. Wiecej jak 920 to zrobic nie chca.

Ogolnie bardzo odradzam. Jak je bralem rowniez liczylem sie z cena, ale nie myslalem, ze to bedzie az taka lipa.

P.S. Czy wasze kosci tez sa na Elpidach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, na jakiś innych kościach, everest o nich nic nie mówi. Później zajrzę na kostki i spiszę numery. Wy też pochwalcie się swoimi ;).

EDIT

Niestety nie dorobiłem się cyfrówki, aparat w tel jest kiepski.

JaQs

Mam takie same timingi jak twoje kostki, ale moje są najprawdopodobniej na Samsungach, napisane jest w rogu na pcb.

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Kostka pojedyncza:

Dołączona grafika

no i cała kość:

Dołączona grafika

U mnie latają teraz na 2V 900MHz i 15-5-5-5, full stable.

No to jestem po takich postach w kropce :? a jak nie trafi się taki sam egzemplarz... hm...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie, a Microny sa nie zle wiec nic dziwnego, ze chodzi. Ja teraz ustawilem swoje na 900, 2.00V, 5-5-5-15 i alpha timingi tak jak w everescie (czyli tRRD i tRC bo tylko tyle moge w biosie ustawic) no i narazie Orthos leci.

No to jestem po takich postach w kropce a jak nie trafi się taki sam egzemplarz... hm...

No wlasnie... Teraz jakbym wiedzial, ze tak to wyglada to bym nie zalowal wczesniej tych 10-20zl i kupil cos porzadnego, a nie to...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Szlag... JaQs, jak trochę potestujesz to napisz czy jest ok. W takim wypadku wezmę CL5, byleby działały na tych ustawieniach co mam teraz pod dualem - więcej mi nie potrzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Dzisiaj kupiłem memki, tym razem są na kostkach GoodRAM (a przynajmniej tak na nich pisze), CL5. Jak na razie ok, 900Mhz 15-5-5-5 i dual i śmigają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Teraz mam: 900 MHz DUAL, 15-5-5-5, CL=2, Performance Level = 4 napięcie 2.1V no i super śmiga a pamiątki "letnie".

W evereście:

Odczyt: 7285 MB/s

Zapis: 5413 MB/s

Czas: 67,4 ns

fotki tej nowej CL5:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Łukasz Tkacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Dopiero dzisiaj znalazłem chwilę ale warto było, jestem w lekkim szoku.

Te nowe memki robią 1000 MHz przy 15-5-5-4, nieco poprawionych alfach i 2.1V, full stable. Może nawet dałoby się nieco wyżej ale nie mam już czasu na to dzisiaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi