dzikidaniel Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 Galaxy powinien być chłodniejszy i cichszy tylko brakuje mu chłodzenia na pamięciach. Ale mimo wszystko bym go wzioł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 Podepnę się z pytaniem, cenowo dość podobnie, troszkę inne "graty". Byłem bardziej zdecydowany, ale po przeczytaniu forum, có, wątpliwości wzrosły. Zawęziłem wybór do: Intel Core 2 Duo E8400 ASUS P5K PRO MSI P35 NEO2-FIR Gigabyte GA-EP35-DS3R Kingston 2 x 1024MB 800MHz DDR2 Non-ECC CL5 A-Data 2x1024MB Extreme Edition DDR2 800+MHz CL4 (4-4-4-12-2T) Overclocking Transcend 2x 1024MB 800Mhz DDR2 Non-ECC CL5 Corsair 2x1024MB 800MHZ DDR2 non-ECC, CL4 Patriot EXTREME PERFORMANCE 2x1024MB 800MHz DDR2 Low Latency (4-4-4-12) Do tego na procek Pentagram HP100 AlCu little. Grafika -> 9600/8800 GT -> finanse zadecydują. Na płycie potrzebuje dwóch wolnych slotów PCI -> tuner TV + karta dźwiękowa. Zostało to połączyć w optymalną całość. Z góry THX za propozycje połączeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 (edytowane) @Conti ASUS P5K PRO + Corsair DDR2 2x1 GB 800 TWIN2X2048-6400C4DHX nie ma na liście http://www.morele.net/produkt/126365/ Tu jest test chłodzenia i warto porównać właściwości wybranego modelu z BOX Intela czy na pewno warto to kupić. http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3838 Edytowane 12 Marca 2008 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 Intel Core 2 Duo E8400 ASUS P5K PRO Corsair 2x1024MB 800MHZ DDR2 non-ECC, CL4 Jeśli koniecznie musisz wybrać z tego co podałeś to weź to :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 Co do 8800GT to najciekawszy wydaje sie galaxy ze zworką regulującą napięcie. Przydatny gadżet, a chlodzenie zawsze mozna zmienic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 (edytowane) THX Pentagram HP100 AlCu little + Fander już mam - obecnie chłodzi procka, więc nie bardzo widzę sens dopłacać do boxa. Corsair -> jeśli to Corsair XMS2 DHX 2x1024MB 800MHZ DDR2 non-ECC, CL4 to jeszcze bym mieścił się z ceną. Co prawda bardziej myślałem o A-Data 2x1024MB Extreme Edition DDR2 800+MHz CL4 (4-4-4-12-2T) Overclocking, ALE posłucham się bardziej obeznanych. Czyli 8400 tray - 590zł ASUS P5K PRO, P35/ICH9R - 380zł Corsair XMS2 DHX 2x1024MB 800MHZ DDR2 non-ECC, CL4 - 190zł Razem -> 1160 zł Do tego najprawdopodobniej: Gigabyte GeForce 8800GT, 512MB (Zalman Ed) - 740zł 1900zł, 200zł budżet przekroczony :-( . Znowu czekanie do następnego miesiąca :-( -> przybędzie ze 200-300zł. Ale kurcze mam już dość czekania, już prawie rok czekam ..... Galaxy -. jak będą mogli ściągnąć to zakupie, ale czy wszystko jedno jaki czy też konkretny model 8800GT ?? Acha - w kwestii upewnienia się. Kartę graficzną w Asusie wsadza się w niebieski - górny slot, czy tak ?? Różnie to jest w różnych płytach, więc wolę się upewnić, bo oba PCI mi są potrzebne: tuner TV + sb live! Mam dodatkowe, głupie pytanie, czemu Asus zapomniał umieścić ten model płyty na swojej stronie internetowej :unsure: Edytowane 13 Marca 2008 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 Jeśli chodzi o 8800GT to szczerze to większych różnic poza chłodzeniem nei ma. Ja bym brał jednak Galaxy ze względu na ta "wspaniałą" zworke do podnoszenia napięcia. A jesli chciałbyś trochę zaoszczędzić to weź E8200 i DFI Blood Iron. Płyta spokojnie wytrzyma FSB na poziomie 500MHz co przy mnożniku 8 zapewni 4GHz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 Mam dodatkowe, głupie pytanie, czemu Asus zapomniał umieścić ten model płyty na swojej stronie internetowej :unsure: Tempo aktualizacji różnych podstron jest różne a czasami nawet bardzo różne. Tu znajdziesz PDF do płyty (jeśli chcesz polski interfejs to wchodź przez niemiecką stronę :) ) http://support.asus.com/download/download....SLanguage=en-us CPU można kupić dużo tańsze E2180 przestawiasz szynę z 200 na 266 i pograsz we wszystko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 (edytowane) Chcę sklecić zestaw na 2-3 lata bez modernizacji, ew. tylko wymiana karty graficznej. Tak mniej więcej robię. Obecna moja płyta główna i procesor mają już chyba ponad 3 lata. Intel dodatkowo chyba planuje zmianę podstawki (albo plotki czytałem), więc chciałbym aby zestaw płyta + pamięć + procek wytrzymały te 3 lata. E2180 może okazać się znacznie szybciej za wolny. Chociaż takie Pentium Dual Core E2200 LUB Core2 Duo E4500 jakby poszło na szynie 266, wyszłoby 3GHz... (a 200-250zł taniej i od razu bym się zmieścił). Co o tym sądzicie ?? I jaka jest szansa na przekroczenie 3GHz na tych prockach ?? DFI Infinity Blood Iron P35-T2RL - w sumie ma wszystko, jedynie sekcja zasilania wygląda skromnie - 4 fazy ?? Asus - 8 faz, gigabyte - 6 faz, msi - 4 fazy. Z tego powodu rozważałem głównie Gigabyte i Asusa. Instrukca Asusa ściągnięta. Odpowiada mi ta płyta. Będzie P5K Pro, a się wqr jak powiedzą, że chwilowo niedostępna. Do niej Corsair XMS2 DHX 2x1024MB 800MHZ DDR2 non-ECC, CL4. Zostaje kwestia procka. Albo 8400 i zakupy za miesiąc, albo teraz z tańszym prockiem. Kurcze, kusi mnie jednak 8400. Ciekawe czy wytrzymam .... Edytowane 13 Marca 2008 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 Lepszej płyty jak tej DFI w tej cenie nie znajdziesz. Co do sekcji zasilania to jeśli nie masz zamiaru wkładać quada to też Ci niewiele pomoże. I zwróć uwagę że masz w DFI cyfrową sekcje zasilania... Co do procka jeśli chcesz już teraz mieć kompa to weź E2160. OC rzędu 3GHz nie stanowi dla większości problemu. A za ten miesiąc czy dwa zmienił byś na E8x00 i puścił byś go na 4GHz i wtedy komp bez ruszania te 2-3 lata wytrzyma (poza GPU i RAMem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 Z tym kompem co mam miesiąc wytrzymam, to nie jest nóż na gardle. Więc jeśli warto, a wydaje mi się, że tak -> to wolę kupić 8400 w kwietniu. Co do płyty -> zorientuje się na miejscu w sklepie. Po prostu jest pewien sklep, ze sprawdzonym serwisem i dość przyzwoitymi cenami,, gdzie zaopatruję się już od ładnych paru lat i nigdy nie miałem problemów. Odpowiada mi to, więc wolę wybrać coś z tego co mają / mogą ściągnąć za przyzwoite pieniądze, niż kupować wysyłkowo itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 Chcę sklecić zestaw na 2-3 lata bez modernizacji, ew. tylko wymiana karty graficznej. Tak mniej więcej robię. Obecna moja płyta główna i procesor mają już chyba ponad 3 lata. Intel dodatkowo chyba planuje zmianę podstawki (albo plotki czytałem), więc chciałbym aby zestaw płyta + pamięć + procek wytrzymały te 3 lata. E2180 może okazać się znacznie szybciej za wolny. Chociaż takie Pentium Dual Core E2200 LUB Core2 Duo E4500 jakby poszło na szynie 266, wyszłoby 3GHz... (a 200-250zł taniej i od razu bym się zmieścił). Co o tym sądzicie ?? I jaka jest szansa na przekroczenie 3GHz na tych prockach ?? DFI Infinity Blood Iron P35-T2RL - w sumie ma wszystko, jedynie sekcja zasilania wygląda skromnie - 4 fazy ?? Asus - 8 faz, gigabyte - 6 faz, msi - 4 fazy. Z tego powodu rozważałem głównie Gigabyte i Asusa. Instrukca Asusa ściągnięta. Odpowiada mi ta płyta. Będzie P5K Pro, a się wqr jak powiedzą, że chwilowo niedostępna. Do niej Corsair XMS2 DHX 2x1024MB 800MHZ DDR2 non-ECC, CL4. Zostaje kwestia procka. Albo 8400 i zakupy za miesiąc, albo teraz z tańszym prockiem. Kurcze, kusi mnie jednak 8400. Ciekawe czy wytrzymam .... Na trzy lata może starczy. Nowa podstawka ma być w tym roku ale nie to jest największym problemem w tej konfiguracji bo niedługo powinny być dostępne w rozsądnych cenach czterojajeczne wykonane w 45 nm (i raczej na tym się ta podstawka skończy) Szybciej niż CPU zestarzeje się PCI-E bo nowe karty robione są głównie do PCI-E 2.0 (dwa razy szybsze łącze grafiki) Za dwa lata lub wcześniej może być kiszka z tym PCI-E (zależnie od tempa przyspieszania GPU kart graficznych) Płyty do Intela są drogie z PCI-E 2.0 i w połączeniu z wymianą podstawki nie wyglądają zachęcająco. Są tanie płyty AM2+ ze złączem PCI-E 2.0 przy czym na dzisiaj słabością tego AM2+ są nieco słabsze wydajnościowo CPU. Masz dwie rozsądne opcje jeśli nie chcesz czekać : 1. Kupić wybrany zestaw ale z CPU E2180 i zaczaić się na czterojajecznego 45 nnm za kilka miesięcy jak wejdzie nowa podstawka mają szanse stanieć (ale nie na pewno bo to zależy od producenta i przykładowo CPU do 939 są drogie a do AM2 tanie) 2. Wybrać coś na AM2+ z PCI-E 2.0 i liczyć na to że AMD wyprodukuje wydajniejsze CPU do AM2+ niż obecne Intela do 775 za kilka kilkanaście miesięcy. Obie wersje zakładają wymianę CPU przy czym ta druga pozwoli dłużej obsługiwać nowe CPU i nowe GPU. Który wybór jest efektywniejszy zależy od zastosowania czyli jakie konkretnie programy będą użytkowane. Jest kilka gier w których obecne CPU AM2+ są trochę za wolne i nie warto tego kupować jeśli się używa takiego oprogramowania. Do większości gier 3D wystarczy X2 2500 MHz z mocną kartą graficzną lub E2xxx 2.2 GHz z podobną kartą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 2. Wybrać coś na AM2+ z PCI-E 2.0 i liczyć na to że AMD wyprodukuje wydajniejsze CPU do AM2+ niż obecne Intela do 775 za kilka kilkanaście miesięcy. To zdanie mnie rozbawiło do łez :lol: Myślałem że na tym forum się doradza co do wybaru sprzętu a nie bawi się we wróżke :oops: Chybą będzie trzeba się poprawić i na jakiś kurs się zapisać... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 To zdanie mnie rozbawiło do łez :lol: Myślałem że na tym forum się doradza co do wybaru sprzętu a nie bawi się we wróżke :oops: Chybą będzie trzeba się poprawić i na jakiś kurs się zapisać... ;) Tu nie było wróżenia ale jeśli mam spekulować to za rok najmocniejsze CPU AM2+ będą wydajniejsze od obecnych najszybszych 775 tak na 90% (pomijam kwestie OC którą trudniej przewidzieć). Dotąd zazwyczaj spekulacje tego typu miałem w miarę trafione (możesz zerknąć w moje teksty na tym forum sprzed paru lat i sprawdzić że przewidziałem trafnie kierunek rozwoju CPU typu wielordzeniowość zamiast zwiększania częstotliwości oraz kłopoty AMD po przeniesieniu technologii mobilnej Intela do desktop) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 (edytowane) Ech - przecież napisałem - to co kupię ma być bez zmian. Procek + płyta + pamięć. Ewentualnie dokupienie pamięci. Ewentualnie (bardzo wątpliwe, skoro ciągle mam 6800) wymiana kiedyś grafiki. Ale podejrzewam, że zestaw który kupię, będzie się trzymał tak jak obecny co mam. Czyli obecnie optymalny zestaw, bez nastawiania na podmianę czegokolwiek. Stąd jednak chyba zaczekam na kasę na 8400. c2d 8400 Asus P5K Pro Corsair XMS2 DHX 2x1024MB 800MHZ DDR2 non-ECC, CL4 Gigabyte 8800GT, 512MB Zalman Ed lub Galaxy 8800 GT 512MB CoolerMaster Heatpipe Kusi mnie trochę 8800 GT Gainward 512MB GoldenSample ze względu na chłodzenie - ale to już chyba będzie poza zasięgiem finansowym. P.S. 1. Wrócę jeszcze do DFI Infinity Blood Iron P35-T2RL -> czy warto "walczyć" o niego ?? Czy ma jakąś wyraźną przewagę nad Asusem P5K Pro ?? 2. Czy ktoś natknął się na opis różnic pomiędzy Asusami P5K Pro a EPU ?? Cena praktycznie ta sama, wygląda praktycznie tak samo ... EPU zdaje się że jest nowszą wersją, ma "system bus 1600" oraz 4 SATA. Hmm, jednak Pro .... Edytowane 13 Marca 2008 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...