Skocz do zawartości
n4rq5

Przegrzewanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem, od kiedy mam nowa płyte głowną (gigabyte P35-DS3R rev 2.1) z która współpracuje karta graficzna (GeForce 8800 320 mb) podczas grania, po upływie kilku minut gra się zawiesza. Dzieje się tak gdy karta graficzna osiąga temperature 67stopni C. Na poprzedniej płycie głównej (P35-DS3R Intel P35 [bez rev 2.1]) karta jak i gry działały poprawnie. Oprócz podstawowego chłodzenia mam dodatkowe 2 wentylatorki w obudowie.

Moja pełna konfiguracja to :

Płyta Główna GIGABYTE GA-P35-DS3R rev 2.1Intel P35

Procesor Intel Core 2 Duo E4400 2.0GHz LGA775 BOX

Pamięć 1024MB DDR2 PC800 PATRIOT

HDD 320GB SAMSUNG HD321KJ 7200 SATAII 16MB

FDD 1,44 Samsung/Sony Black

Nagrywarka DVD LG GSA-H62N SATA bare oem BLACK

Karta Grafiki ASUS GeForce 8800GTS 320MB DDR3/320bit

Zasilacz PENTAGRAM Silent Force PSF-500-A12S

Windows XP Professional SP2

Od razu napisze czego próbowałem:

-instalowanie sterowników

-podkręcanie chłodzenia-obrotów wiatraczka (działało, góra do 50min)

-podwyższenie progów temperatury awaryjnej

- zwiekszenie w BIOSie napięć dla PCIE, FSB,CPU i mostka północnego

nie wiem co jeszcze moge zrobić, licze na waszą pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze sprawdź czy komp jest stabilny:

1. puść Orthosa: test small ftt na min. 2h , potem test blend na min. 2h , wrzuć nam screena z tym Orhtosem + CPU-Z zakładka procek + SpeedFan (temperatury cpu , mostek itp))

2. Jeśli przetaktowałeś k. graficzną to zmień ustawienia na default puść 3DMark 2003 i zapentl 20x na teście Return to Proxycon i sprawdź czy przechodzi , sprawdź temperatury jakie miała maks. karta graficzna wtedy i jaka jest temp. grafy pod Windowsem bez obciążenia po ok 5 min. od wyłączenia gry.

3. Zapewnij odpowiednią wentylacje w obudowie wentylator tył wyciągowy to minimum , możesz dać dodatkowo na przód wtłaczający powietrze.

4. Gdy wszystko będzie stabilne a temperatury niskie to usuń grę (btw jaka gra nie chce chodzić jedną sprawdzałeś tylko), sterowniki k. graficznej+ wyczyść stery prog. DriveCleaner , DX9.0c i zainstaluj te rzeczy ponownie w kolejności DX , stery nVidia WHQL , gra.

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi