helpme Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 Hey. Chciałem się zapytać, czy twardy dysk po podłączeniu MUSI się znajdować w pozycji poziomej aby dobrze pracował? Co się może stać, jeżeli mój dysk będzie poprostu zwisał pionowo na tych kablach ? Mam zbyt krótkie kable aby wmontowac HDD do slota znajdujacego sie nad aktualnym dyskiem. Proszę o radę. pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnet Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 Owszem dysk może pracować w dowolnej pozycji, ale.... Łożyska są zapewne projektowane/liczone na pracę w pionie. Ponadto bez stabilizacj dysk będzie wibrował, co skróci żywot mechaniki i głowicę będą dłużej się pozycjonować=dłuższy czas dostępu. Lepiej być konserwatystą i dysk na płask :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 nowy dysk mozesz zamontowac poziomo albo na boku , inne sposoby raczej odpadaja choc moge sie mylic , jesli dysk pracowal np:poziomo to nie radze go inaczej ustawiac na boku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helpme Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 Cholera.. nie da rady niestety zamontować go pionowo, musiałbym kupić jakieś rozgałęzienia dla kabli, ale to dopiero na giełdzie w sobotę. wg. tego co napisaliście rozumiem, że praca w pionie nie jest najlepszym rozwiązaniem? pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maybach Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 Cholera.. nie da rady niestety zamontować go pionowo, musiałbym kupić jakieś rozgałęzienia dla kabli, ale to dopiero na giełdzie w sobotę. wg. tego co napisaliście rozumiem, że praca w pionie nie jest najlepszym rozwiązaniem? pozdr. powinien w poziomie i przykrecony 4 srobkami ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 Ja tam bym nie ryzykował, lepiej poczekać do Soboty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 a propos zywotnosci, WD niedlugo wypusci model dysku - Raptor, ktory ma bezproblemowo chodzic przez conajmniej 136 lat!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 A po co mi 136lat, ja za 2 lata i tak to będzie szajs :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 a propos zywotnosci, WD niedlugo wypusci model dysku - Raptor, ktory ma bezproblemowo chodzic przez conajmniej 136 lat!!! jak wytrzyma 13lat to bedzie sukces :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 A po co mi 136lat, ja za 2 lata i tak to będzie szajs :D Chyba mi nie powiesz, ze chcesz zeby dysk ci sie psul co rok??? Ja na pewno swojego przez 3 lata zmienial nie bede, co najwyzej kupie inny - wiekszy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 A po co mi 136lat, ja za 2 lata i tak to będzie szajs :D Chyba mi nie powiesz, ze chcesz zeby dysk ci sie psul co rok??? Ja na pewno swojego przez 3 lata zmienial nie bede, co najwyzej kupie inny - wiekszy Nie, nie chodzi mi tylko o technologie. Co roku coś nowego, a co dopiero za 136 lat 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 Tak 136 lat heh chyba w labolatorium zero ruszania tykania noszenia itd. jajo sobie robią a sprzęt zamiast coraz trwalszy to jest coraz delikatniejszy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 a propos zywotnosci, WD niedlugo wypusci model dysku - Raptor, ktory ma bezproblemowo chodzic przez conajmniej 136 lat!!!1dobrze by bylo gdyby to byla prawda niestety zapewne jest to chwyt marketingowy 2zeby chociarz przez 10 lat sie nie psul to bedzie looz 3 dyski zmienia sie srednioco 3.5 roku 4 a co do topicuwez se qwa kup dluzsza tasme 20 zeta i daj go w poziomie (ino nie do gory nogami lol) jak chcesz zeby jeszcze troche pochodzil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...