Skocz do zawartości
RoyalC333

Mod Budy Easycase Black

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałem pokazać wreszcie światu mój pierwszy mod obudowy jaki wykonałem.

Zajęło mi to sporo czasu. Wynikało to z nieznajomości tematu :P (malowanie, wycinanie itp).

Następny mod w drodze, mam nadzieję, że będzie lepszy od pierwszego a przede wszystkim mniej czasochłonny.

Poniższe zdjęcia przedstawiają mod obudowy EasyCase. Mała bieda z cienką blachą. Aż się prosiła żeby tchnąć w nią trochę życia. :)

Prace ogólnie polegały na malowaniu, ale nie tylko, także na wycięciu otworu na okno (wstawienie pleksi), oraz na wiatrak 120mm (Fander FX120-B 120mm, na którym umieściłem filtr anty kurzowy). Ponadto zdemontowałem "szyny", do których montowało się napęd dyskietek i dyski twarde (dysk leży na dnie obudowy na gąbkach, a dyskietek od dawna nie używam). Wyciąłem także otwór na wiatrak 80mm (AC Fan 8L), w tyle obudowy, aby wywiewał ciepłe powietrze. Wywaliłem także wszystkie zaślepki z tyło budy, bo były wyłamywane - na ich miejsce wstawiłem wkręcane. Do tego zamontowałem w środku dwa neony i podłączyłem je do przełącznika dźwigniowego, który jest widoczny na zdjęciach.

Zdjęcia umieściłem w kolejności chronologicznej.

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Czekam na komentarze :).

Pozdrawiam. :-P

Edytowane przez RoyalC333

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia takie sobie, trudno ocenić jakość malowania.

Nie zmienia to faktu że dobrze wreszcie zobaczyć kogoś kto maluje obudowę na więcej niż 1 kolor [czarny...], zrób jakieś zbliżenia jak sie nie boisz :D

No i tradycyjnie wnętrze prezentuje się trochę a'la Schloss Baiselhaus, parę opasek i trochę oplotu na kable by pomogło....

No ale gratz malowania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli to jest skończone to jest to porażka

• filter szpeci bo go za bardzo widać- daj go za wiatrak
  • napend DVD czarny a koło niego czerwień -
  • podświetlenie składa się (chyba) z 2 diodek więc temu jest mało efektywne- dodaj jeszcze kilka ledów żeby oświeciły procka
  • dysk przenieś nad napęd z tą gąbką
  • kable pochowaj
jak nad tym popracujesz będzie ideał Edytowane przez Święty spamer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za konstruktywne uwagi i wskazówki.

Obudowa oczywiście nie osiągnęła jeszcze 100% efektu. Niestety na dalsze prace na razie brak mi czasu, ale na pewno jeszcze do tego wrócę.

Zdjęć z bliższej odległości swoim aparatem nie wykonam, ale w zasadzie to nie ma potrzeby. Od razu mogę się przyznać, że malowanie nawet mi się do końca nie podoba. Są zacieki i inne niedokładności. Dodatkowo popsuło efekt ponowne malowanie obudowy. Za pierwszym razem nieźle się skomplikowała sprawa, po tym jak użyłem innego sprayu żeby domalować niedociągnięcia. Farby się "pogryzły” , skutkiem czego było totalne pomarszczenie się lakieru, co w efekcie doprowadziło do konieczności oczyszczenia całej obudowy z wcześniej naniesionej farby :(.

Co do napędu, to chciałem kupić maskownicę do panela przedniego (otwierana, odpowiednia do napędu), ale nigdzie takiej nie mogę znaleźć. Mógłbym ją wtedy pomalować na czerwono i nie drażniła by już oczu ta "czarna dziura".

Podświetlanie to dwa neony zrobione z przeźroczystej rurki, do której włożono po jednej diodzie na każdy koniec. Nie daje to zbyt mocnego światła i na pewno to jeszcze zmienię.

Filtr na razie zostaje jak jest, mi się właśnie tak podoba :P.

Dysk wyląduje w zatoce 5,25", a i kable postaram się "uniewidocznić”.

Jak w końcu uporam się z chronicznym brakiem czasu to siądę do tej budy i postaram się ją wreszcie doprowadzić do zamierzonego efektu.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi się osobiście ta obudowa kojarzy z moim starym, malowanym 3 razy ręcznie (pędzlem) rowerem wigry 3 :)

Święty spamer jak czytam Twoje posty to mi się Carl0s przypomina :D - ciekawe gdzie on teraz jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie umiesz malować

wejdź sobie do "Cepelii" i zobacz ile farby tam jest nawalone na rzeczy wykonane z drewna - u Ciebie jest to samo

na dodatek niestarannie nałożyłeś warstwy i przebijają Ci zanieczyszczenia + 3x lepiej by było z matem

szkoda, że tak spaprałeś malarkę bo mogło być całkiem ładnie

o napędzie nie wspomnę przez litość

p.s.

Obudowa oczywiście nie osiągnęła jeszcze 100% efektu.

a teraz spójrz sobie na tytuł tematu i zastanów się chwilę

Edytowane przez simic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, wkradło się trochę nieścisłości w mój temat. Część już poprawiłem. Dzięki za uwagi.

Oczywiście stworzyłem ten temat, aby się jeszcze sporo dowiedzieć i nauczyć. Kolejna buda w przygotowaniu (w zasadzie tylko jest, a w raz z nią plany) i nie chcę popełnić dwa razy tych samych błędów.

Chciałbym zrobić coś co zrobi wrażenie, ale do tego prowadzi jeszcze dłuuuga droga....

@PelzaK przyjrzałem się Twoim moddingowym osiągnięciom i muszę przyznać, że są imponujące.

Widzę także, że dysponujesz sporymi pokładami wolnego czasu, a także nie brakuje Ci profesjonalnych narzędzi. Ja niestety nie mam ani jednego, ani drugiego. :(

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, wkradło się trochę nieścisłości w mój temat. Cześć już poprawiłem. Dzięki za uwagi.

Oczywiście stworzyłem ten temat, aby się jeszcze sporo dowiedzieć i nauczyć. Kolejna buda w przygotowaniu (w zasadzie tylko jest, a w raz z nią plany) i nie chcę popełnić dwa razy tych samych błędów.

Chciałbym zrobić coś co zrobi wrażenie, ale do tego prowadzi jeszcze dłuuuga droga....

Pozdrawiam.

Przynajmniej nie płaczesz że masz 15lat i nie umisz malować :P

Jak się postarasz to następny mod będzie o wiele lepszy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PelzaK przyjrzałem się Twoim moddingowym osiągnięciom i muszę przyznać, że są imponujące.

Widzę także, że dysponujesz sporymi pokładami wolnego czasu, a także nie brakuje Ci profesjonalnych narzędzi. Ja niestety nie mam ani jednego, ani drugiego. :(

dzięki, staram się :). Właściwie, każdy kto śledził (bo wielu z nich już odeszło... :D) na bieżąco moje poczynania to wie, że raczej z czasem to u mnie wyjątkowo kiepsko :). Może to nie było dosadnie powiedziane ale bio-reactor powstawał 3 lata (słownie: trzy lata), z braku czasu i przez inne niesprzyjające warunki. Co do narzędzi.. Profesjonalne narzędzia to ja dopiero zaczynam gromadzić. Właśnie dorobiłem się wiertarki BOSCH za 250 talarów, wcześniej posługiwałem się padłem za 40 złotych. Jak można zauważyć z workloga nie mam też wyrzynarki, posługiwałem się piłką ręczną za 7 PLN - czy to są profesjonalne narzędzia to można by spekulować :). Tak że większość pracy wykonałem w pocie czoła piłką ręczną.

Uważam, że na pierwszym miejscu jest człowiek, wola walki :D i umiejętności (ich pogłębianie), a potem dopiero sprzęt. Wystarczy spojrzeć na Pussika (o której słuch zaginął :unsure: ), która tydzień czasu wycinała otwór pod wiatrak pilniczkiem do paznokci - opowieść rodem z prizon breaka.

kto to jest

Carl0s, jeden z niewielu wielkich praprzodków modingu :D, który nie oszczędzał nikogo w tym dziale, mieszając go z błotem, przejeżdżając po nim 3 tirami wypełnionymi fekaliami, a potem fundował jeszcze przemarsz 2 dywizjonów piechoty morskiej przez co to już nie pamiętam dokładnie :D - innymi słowy, poszukaj sobie jego posty w dziale modingu. Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Carl0s, jeden z niewielu wielkich praprzodków modingu :D, który nie oszczędzał nikogo w tym dziale, mieszając go z błotem, przejeżdżając po nim 3 tirami wypełnionymi fekaliami, a potem fundował jeszcze przemarsz 2 dywizjonów piechoty morskiej przez co to już nie pamiętam dokładnie :D

...samemu nie kończąc nigdy żadnego moda (choć próbował i zapowiadało sie cool) :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja to zmienię i zrobię moda tylko nie wiem jeszcze kiedy ale na targach powinien być

a co do moda to kup katody revoltec 2x 31cm i po krzyku

Katody Revolteca daja kiepskie, blade światło w porównaniu do katod firmy SUNBEAM. Cena ta sama a jakosc lepsza(zywe mocne kolory).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PelzaK - 3 lata; pilniczkiem?!?! Szok... wacam za chwile, idę poszukać szczęki, bo gdzieś się wala po podłodze XD.

Co do katod to zastanawiam się nad dwoma sztukami SUNBEAM 10cm.

Cy ktoś wie gdzie mogę dostać taką maskownicę do napędu jak w tej obudowie?

http://img.ktr.pl/o/obharryb_350/db.jpg

Ewentualnie jakiś panel, do mojego Pioneera, który będę mógł pomalować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cy ktoś wie gdzie mogę dostać taką maskownicę do napędu jak w tej obudowie?

http://img.ktr.pl/o/obharryb_350/db.jpg

Ewentualnie jakiś panel, do mojego Pioneera, który będę mógł pomalować.

Na allegro kiedyś to widziałem za grosze, teraz jakoś nie mogę znaleźć (co nie znaczy że na pewno nie ma).

Idź też do jakiegoś komputerowego i zapytaj czy nie mają. Często im takie coś zostaje jak składają gotowe zestawy, dadzą Ci za piwo. (tylko najlepiej weź obrazek tego wydrukowany bo nieraz są takie młotki ze ciężko się z nimi dogadać co człowiekowi potrzeba)

Pamiętam że były tego typu panele do obudów Cooler master tylko kosztowały w granicach 20zł i nie jestem pewien czy pasowały do każdej obudowy, poszukaj w sklepach coolingowo-tuningowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PelzaK - 3 lata; pilniczkiem?!?! Szok... wacam za chwile, idę poszukać szczęki, bo gdzieś się wala po podłodze XD.

pilniczkiem to nie ja wycinałem tylko Pussik tydzień czasu. Ja bym SIĘ prędzej pociął :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi