_bartx Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 (edytowane) Jakiś tydzień do tyłu miałem okazję sprawdzić mój nowy kontener i powiem tyle, że wymiata :D Parę przykładów (procek to E6420): - na poprzednim kontenerze PCMark 2005 - 43xx MHz, teraz 45xxMHz lekko (co prawda nie mam screena, musicie mi wierzyć na słowo B-) ) - 3D Mark 2006 - 4520MHz, na nowym kontenerze 4560MHz - inne aplikacje typu Pifast/1M - kilkanaście MHz wyżej Ogólnie największą przeszkodą był Wall procka/koniec płyty. Stąd 1M tylko kilkanaście MHz wyżej niż np. 3D Marki. Kontener bardzo dobrze trzyma temperatury - mniej niż 5C różnicy idle/load, a wcześniej było ponad 10C. Dużo czasu zajmuje schłodzenie go do -70C, ale tak samo jest z rozgrzewaniem. Możliwe, ze jakiś wpływ na wyniki ma to, ze tym razem zamówiłem sobie granulat 3mm, a przedtem miałem 15mm. Napięcia w granicach 1.80V-1.875V czyli nie aż takie straszne. Na takim kontenerze można się już nieźle pobawić i zrobić ładne wyniki. Jeśli ktoś kręci na DI 1-2 razy na rok i to raczej tylko 4fun to może kupić zwykły kontener za 1xx zł. Ale jak ktoś się chce bawić na serio i osiągać konkretne wyniki to semi-solid jest jedynym wyjściem. Wiadomo, że cena wyższa, ale moim zdaniem warto. Jeśli miałbym robić następny, to skróciłbym go do 20-25cm oraz zrobił wyższą podstawę - np. 60 mm zamiast tych ~40 mm co jest teraz. Może byłyby jakieś efekty, nie zaszkodzi spróbować :P Długa rura jedynie podnosi koszt :D A przy tej średnicy lodu i tak wchodzi sporo. Mam jeszcze parę pytań jak zrobić taki kontener, ale nastawiony na LN2. :D Z tego co wiem to powinien być trochę niższy i chyba grubszy, żeby się lepiej polewało? B-) Aha - i jak wygląda sprawa kontrolowania temp przy LN2? Linde blisko, to trzeba korzystać :mrgreen: Edytowane 5 Września 2008 przez BArt_X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 Update :wink: Muszę tylko rurę kupić i pospawać. Te mniejsze są 25 mm wysokie i mają wagę ~450g, większa 43 mm i 760g. Uważam, że nie ma sensu robić ich lżejszych, bo szkoda materiału (skoro jest już zapłacony, to trzeba to wykorzystać, a nie przerobić na wióry :wink: ). W obu podstawa ma ~ 20 mm grubości. 2 mm podtoczenia spodu powinno wystarczyć z tego co sprawdzałem na Biostarze (spody mają 60 mm średnicy). Mam jeszcze materiał na jedną 43 mm, ale trzeba sobie jakąś robotę na święta zostawić, żeby się nie nudziło :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 Kolejny fajny kontener, znudziło mi się to ;-) :-D Lamerskie pytanie, ile optymalnie powinien mieć grubości spód dobrego kontenera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 (edytowane) 20-30mm chociaż każdy mówi inaczej ;) Edytowane 23 Grudnia 2008 przez bryce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Dwie sztuki gotowe. To taka pośrednia wersja pomiędzy najtańszym potkiem z 10 mm podstawą, a normalnym semi solidem. Cena też jest pośrednia jak ktoś chce :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Rurki na GPU: Spodzik ma 18 mm grubości, 45/40 mm średnicy do tego rura 35 o długości 190 mm. Jak na mój gust są dość lekkie - tylko 560g/sztuka. Do SLI/CF nie będą pasować. Czekam jeszcze tylko na zapinki :rolleyes: Ogólnie robiłbym częstsze updaty, jakby był większy ruch w temacie :wink: Więcej fotek jest na XS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N4RMER Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 (edytowane) Czekam na fotki z zapinką, a jeszcze bardziej na fotki rurek w użyciu :) Edytowane 1 Lutego 2009 przez Narmer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Rurka do ln2 ;) Już poszła do Stanów, ale będę robił drugą taką do siebie. - wysokość 180 mm - wysokość podstawy 50 mm - średnica spodu/rury 60/54 mm - waga 1200g I mój pierwszy kontener po lekkiej modyfikacji ;) Został skrócony z 350 do 240 mm i jest inny stoper do zapinki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...