Skocz do zawartości
smerf

Ddr --> Firma , Sklep , Itp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Planuje zakup DDR do komputera.

Moja płyta główna to : Gigabyte GA-K8NE

Aktualnie mam 1 kość 512 ddr 400mhz

Moje pytania :

A ) Jaka marka

B ) Gdzie

C ) 1x 1024 , 1x 2048 ( o ile da rade , ale raczej 1 gb ) , 2x 512

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płyta ~ 80zł

procek ~ 80zł

ram ~ 60zł

grafa ~100-120zł

+ Twoje 150zł

<500zł

procek e1200~150zł, albo celeron 420 ~ 105zł

ram 1gb ~ 55zł

grafa 66gt ~ 80-90zł, albo 73gt ~100-120zł

coś na p965, albo p31-ds3l ~ 140-200zł

czyli e1200+p965, albo 420+p31-ds3l

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem do tego kompa to http://www.proline.pl/shop.php?prodid=DDRAM+512MB+PC400 a reszta kasy do skarbonki na nowy komp w przyszłości.

Do gier które pójdą na Twojej grafie 1GB wystarczy pod windowsem xp (chyba ze masz viste)

Pod win xp 1GB do podstawowych zastosowań wystarczy.

Chyba, że rzeczywiście potrzebujesz więcej ze względu na jakieś rozbudowane programy graficzne/cad.

Opcja sprzedaży - za cpu nie dostaniesz wiecej niż 50pln, za mobo może trochę więcej niż kolega wyżej podał. Aby myśleć o wymianie to trzeba by dołożyć chociaż do e2160/2180.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuje uruchomic program vmware. i to 3 sztuki wirtualnych maszyn. Czyli z tego co czytałem minimum 1.5 gb ramu.

Dlatego chce dokupic kosc 1 gb .

Ewentualnie wymienic plyte na obslugujaca ddr2 i kupic 2gb ramu.

Komputer aktualizował będe dopiero za rok może 2 . Bo jak narazie nie widzę takiej potrzeby. Tylko ten ram mnie boli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuje uruchomic program vmware. i to 3 sztuki wirtualnych maszyn. Czyli z tego co czytałem minimum 1.5 gb ramu.

Dlatego chce dokupic kosc 1 gb .

Ewentualnie wymienic plyte na obslugujaca ddr2 i kupic 2gb ramu.

Komputer aktualizował będe dopiero za rok może 2 . Bo jak narazie nie widzę takiej potrzeby. Tylko ten ram mnie boli.

Nie zmienisz na płyte która obsłuży DDR2 gdyż kontroler pamieci jest w procesorze i tego nie obsłuży.

Pakowanie się w AGP i DDR1 też nie ma sensu. ŻADNEGO!!

Najtaniej będzie jak sprzedasz płyte procka ram i grafike i się przesiądziesz na np X2 3600+ Foxcona na 690G i 2GB DDR2 które powinny zrobić poniżej 400zł. Za swoje stare części dostaniesz tak jak napisał przemekbydgoszcz. I to jest jedyne sensowne rozwiązanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi