Skocz do zawartości
KaxxL

Uklad

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

Schemat

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Czy to jest dobrze? Na elektrodzie dostalem informacje ze jedna nozka "wisi" i ze to nie bedzie dzialac tyle ze ja zamierzam do tej wiszacej podlaczyc antene - jakis przewod.

Co o tym mysliscie?

PS:

To blad wskazany na elektrodzie, tyle ze ja tam zle to rozrysowalem ta antena powinna wychodzic z srodka, poprostu rysujac to zasugerowalem sie danymi z katalogu, natomiast na tej plytce TRANZYSTOR sie tak obrocil ze nozka ktora sluzy za antene jest w dobrym miejscu, chyba :D, tym bardziej ze w programie ustawilem takie modele tranzystorow jakie powinny byc

Dołączona grafika

Edytowane przez KaxxL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na rysunek płytki to ty tam masz bramkę podłączoną do +V przez rezystor lub masy bezpośrednio (zaleznie od orientacji jak chcesz to lutować) podczas gdy powinieneś mieć dren lub źródło podłączone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na rysunek płytki to ty tam masz bramkę podłączoną do +V przez rezystor lub masy bezpośrednio (zaleznie od orientacji jak chcesz to lutować) podczas gdy powinieneś mieć dren lub źródło podłączone.

Moglbys bardziej lopatologicznie?

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic968020.html

Tutaj link do temu na elektrodzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej łopatologicznie w tranzystorze masz układ nóżek GDS (bramka-dren-źródło).

bramka jest na samej górze i do niej podłączamy antene, dren po środku i dajemy go do zasilania przez rezystor 51k i łączymy z bazą tranzystora BC, źródło czyli dolna nóżka tranzystora idzie bezpośrednio do masy.

No chyba że masz ten tranzystor w jakiejś niestandardowej obudowie, ale wtedy i tak jest nie tak bo anteny nie podłączamy tam gdzie zasilanie. Tak dla ścisłości patrze na schemat płytki w paincie. Płytka końcowa w PCBWizard wygląda już że jest OK.

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

To ostateczny wyglad, zaraz zabieram sie za drukowanie i przeniesienie ukladu na plytke.

Jedyne o co sie obawiam ze elemety nie wytrzymaly wylutowywania lutownica transformatorowa z poprzedniego nie udanego ukladu. Staralem sie nie przekraczac 5s na elemencie i odczekiwac zeby ostygl i znowu, jednak boje sie ze moglo sie cos przegrzac, a najgorsze jest to ze kupilem wszystkiego po dwa a zgubilem "dublera" tranzystora ktory robi za antene :( Bede musial miernikiem sprawdzac, a dzisaj elektroniczny zamkniety.

Pozdro, dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mosfeta BF245 nie sprawdzisz miernikiem ani Beta testem.

Ogolnie nie powinenes sie przejmowac ze "przegrzejesz" podczas lutowania elementy dyskretne. Ja jak elektroniki sie uczyłem tez sie tym przejnowałem ... ( 13 lat temu :D ) jakos ani jednego układu nigdy nie przegrzałem.

Ten układ ma bramke "wiszaca w powietrzu" nie powinno nic sie dziac... ale mosa mozna otworzyc "palcem "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi