Aludan Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 (edytowane) Witajcie :) Probowalem znajesc jakis watek z takim problemem, ale bezskutecznie - wybaczcie jesli rozwiazanie gdzies istnieje :) Problem prezentuje sie tak: Od kilku godzin proboje zmusic liveboxa do wspolpracy z laptokiem ojca ... Lączy sie (probowalismy WEP oraz WPA - nie ma znaczenia) bez problemu, ale wyglada na to ze firewall w liveboxie blokuje caly ruch na interfejs eth/ppp - nie moge pingowac liveboxa czy kompow podlaczonych do niego poprzez kabelek (livebox > switch > 3 kompy) Zapora sieciowa windows dla polaczenia wifi w laptopie jest wylaczona, a co dziwniejsze podlaczylismy "adapter USB Wi-Fi (XG-760N)" (dolaczony w zestawie z liveboxem) na kompie ojca a potem na moim i efekt jest identyczny jak z laptopem - laczy sie bez probemu z liveboxem, ale nic pozatym. DHCP dziala tylko na kompy podlaczone kablem, wiec lapka i usb wifi musze skonfigurowac recznie zeby wogole sie polaczyc z liveboxem Co ciekawe laptop z komputerem podlaczonym poprzes USB Wifi widza sie nawet w otoczeniu sieciowym i moga pingowac nawzajem. Jedyna rególa w firewall'u w liveboxie ktora jest ustawiona na 'odrzuc' to "Interfejs odbioru : eth0 | Interfejs nadawania : mer1" ale nie wiem cóż to za interfejs 'mer1', wiec wole tego nie kasowac (jakos nie ma przycisku 'edytuj'), zreszta z tego co wiem inferfejs wifi to 'wlan0' wiec ta regola nie powinna miec zadnego znaczenia ... Na koniec dodam jeszcze ze ~1rok temu przyszedl do mnie qmpel z laptokiem i bez problemu nawiazalismy polaczenie z moim liveboxem - wszystko dzialalo jak nalezy - gralismy sobie, mial dostep do internetu etc ... Jestem juz zdesperowany - pomooocy :mur: :wink: edit: W angielskiej instrukcji do liveboxa w firewallu jest stardardowo wpisana regula allow dla wlan0 i usb0, a u mnie nie i w dodatku nie mozna wybrac tych interfejsow z rozwijanej listy aby dodac taka regole ... (jest tylko eth0, ph0 i ppp0) Moze wlasnie o to chodzi ze LB bez takich regol domyslnie blokuje ruch wlan0 <> eth0 i wlan0 <> ppp0 ? Edytowane 22 Marca 2008 przez Aludan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 (..) edit: W angielskiej instrukcji do liveboxa w firewallu jest stardardowo wpisana regula allow dla wlan0 i usb0, a u mnie nie i w dodatku nie mozna wybrac tych interfejsow z rozwijanej listy aby dodac taka regole ... (jest tylko eth0, ph0 i ppp0) Moze wlasnie o to chodzi ze LB bez takich regol domyslnie blokuje ruch wlan0 <> eth0 i wlan0 <> ppp0 ? U mnie też nie ma tych wpisów i WiFi śmiga. DHCP też działa dla radiówki. Tylko przy zmianie z WEP na WPA muszę wejść do ustawień sieciówki i usunąć sieci preferowane, żeby sobie od nowa wykrył, bo inaczej nie chce się połączyć. Przy ręcznym wpisywaniu, na bramę i DNS dałeś jako adres LB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aludan Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 (edytowane) U mnie też nie ma tych wpisów i WiFi śmiga. DHCP też działa dla radiówki. Tylko przy zmianie z WEP na WPA muszę wejść do ustawień sieciówki i usunąć sieci preferowane, żeby sobie od nowa wykrył, bo inaczej nie chce się połączyć. Przy ręcznym wpisywaniu, na bramę i DNS dałeś jako adres LB? Tak recznie skonfigurowany laczyl sie bez problemu tylko LB jakby blokowal caly ruch miedzy wlan <> eth/ppp czyli LAN i WAN :) Dzieki za zainteresowanie, ale na szczescie rozwiazalem problem Mianowicie: wqrwilem sie i przywrocilem ustawienia fabryczne :D Teraz na liscie zasad firewalla LB nie ma wogole "Interfejs odbioru : eth0 | Interfejs nadawania : mer1" (bylo na 'odrzuc') Dziwna opcja, dalej nie wiem co to ten inferfejs 'mer1', ale taki wpis widnieje nawet w instrukcji do liveboxa na stronie 81 lol :D Po resecie ustawien poustawialem wszystko jak poprzednio i juz smiga jak nalezy B-) Nie jestem do konca pewien czy to przez ta regole, bo nie mozna wlasnorecznie dodac regoly dla interfejsu 'mer1' (nie ma go na rozwijanej liscie), ale to jedyna zmiana jaka zaszla w konfiguracji LB wzgledem tej 'z przed resetu' ... W sumie watek mozna juz zamknac :) Pozdrawiam B-) Edytowane 22 Marca 2008 przez Aludan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...