Szawel Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 (edytowane) Witam. Przymierzam się do jakiegoś taniego lapa. (do 1500zł). Dotychczas myślałem o jakimś używanym IBM T40/T42. Potem ktoś mi powiedział, że jeśli nie boje się "gorszych" marek, to mam sprawdzić ofertę Acera. No i rzeczywiście za te 1500zł wychodzi 1.86GHz / 120GB / 1GB ram / DVD-RW. Jednak potem zobaczyłem jeszcze IBM Lenovo N200 za 1400zł - 1.73GHz / 120GB / 512 ram / DVD-RW. Do tego dopłata do kości 1GB i torba = 1515.18 zł i mam 1.5GB ram i torbę. Założenia: - do 1500zł i ani złotówki więcej, - 1GB ram DDR2 minimum, - dysk powyżej 80GB, - WiFi - w miarę estetyczny design. Muszę przyznać, że spełnia moje założenia. Ma być to tani sprzęcik do pracy biurowej (poczta, word, firefox, gg, filmy, foobar to większość zadań jakie ma obsługiwać). Grać na nim nikt nie będzie. System to Linux albo XP, więc dopłacanie do C2D wydaje mi się zbędne. Proszę o opinie na temat tych lapków. Jeśli można to konstruktywne i przemyślane. Raczej nie w stylu "tylko nie Acer". P.S. No i jak się mają do siebie Acer Extensa 5220-101g12, Fujitsu - Siemens Esprimo V5535 oraz Lenovo 3000 N200 ? Pozdrawiam. Edytowane 23 Marca 2008 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddmar Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 5220 albo Lenovo według mnie. Gdzieś widziałem reklame jakiegoś Lenovo tanio ale widze że za 1550zł można kupić tego N200, gdzie Ty widziałeś go za 1400?! Ja kupiłbym Lenovo jakbym miał wybrać. Mam 5220 i nie narzekam, jak za swoją cenę jest superek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 jedna uwaga jeśli już kupisz 5220 - nie instaluj tego całego [ciach!]a ePower i eSetting tylko Notebook Hardware Control i wtedy wszystko ładnie śmiga. do zastosowań typu Internet i Office notebook więcej niż zadowalający. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 (edytowane) @ddmar, na notebooki.pl masz N200 za 1403zł. Do tego warto dokupić 1GB ram za 60zł i jakąś torbę i masz całkiem elo zestaw. Designem bardziej mi "leży" N200. Trudno podjąć decyzję :/ Acer ma układ klawiszy jakiś taki zaokrąglony. No i te wyjście na słuchawki z przodu Oo. Nie potrafię się zdecydować, ale całe szczęście do wypłaty jeszcze prawie miesiąc ;] P.S. Ktoś porównywał jakość matrycy Acera i Lenovo? Ja znalazłem porównanie N200 z T60 no ale to zupełnie inna klasa. Z korzyścią dla T60 oczywiście. O tym Acera to już zupełnie nic nie wiem. No i czy instalował ktoś XP na Lenovo? Ok, niby znalazłem, że XP na Lenowo działa. Edytowane 24 Marca 2008 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddmar Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 Na acerku mnie pisze się prawie tak dobrze jak na dużej klawiaturze przy PC - to zaokrąglenie dużo daje:) Lenovo ma marke - Acer jest znany jak narazie z tego ze sie psuł,,, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 (edytowane) No i jeszcze taka sprawa. http://cgi.ebay.com/IBM-Z61M-CD-1-66GHZ-1G...1QQcmdZViewItem Warto się bawić w ebay? Ceny w porównaniu z naszymi to masakra. Czasem można kupić za 50% polskiej ceny. Oo Takiego np. IBM/Lenovo ThinkPad R60 (T5500(1.66GHz), 2GB RAM, 120GB 5400rpm HD, 14in 1024x768 LCD,ATI Radeon X1300, CDRW/DVD,802.11a/b/g wireless, Modem, 1Gb Ethernet, UltraNav, Secure chip, IEEE 1394, 6c Li-Ion batt, Vista Home) można kupić za 649$. co daje jakieś 1500zł. Edytowane 24 Marca 2008 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luckyx Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 mam okazje uzywac obu, byly rownoczesnie na wyprzedazach i kupilismy z bratem. Lenovo mniej problemow jak instalujesz xp, ale jak dla mnie nie ma odpowiedniego kata pod ktorym mozna komfortowo patrzec na matryce. Poszukaj recenzji w sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 (edytowane) No właśnie czytałem recenzję i ludzie marudzą na kiepskie kąty matrycy. Skoro masz obydwa, to powiedz jak mają się matryce Acera i Lenovo do siebie? Naprawdę Lenovo tak dostaje po pupie? Aż mi się wierzyć nie chce, że mogli tak dać ciała. Tak zmarnować renomę marki... Co prawda to już nie to co dawny IBM z czasów T40. Edit: Sporo porozmawiałem sobie z ludźmi na temat tych laptopów, ku mojemu zdziwieniu lwia część rozmówców poleca jednak Acera. Czasu do zakupu jeszcze troszkę jest. Na chwilę obecną skłaniam się więc ku Acerkowi. Co z tego wyjdzie czas pokaże. ;) Edytowane 26 Marca 2008 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...