Celin Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 Witam, Niedługo zamierzam złożyć swoje pierwsze WC. na razie będzie oparte na jednym bloku, ale w przyszłości chcę je rozwinąć do 3. Głównym zamierzeniem układu jest cisza, estetyka, mobilność no i temperatura (dokładnie w takiej kolejności). Chce wszystko wsadzić do środka, tak aby żaden element nie wystawał. Cena nie gra dużej roli ale też bez przesady B-) Klocki: cpu: Swiftech APOGEE GTX pompa: Laing DDC 12V 1RT + top Watercool chłodnica: Black Water Ultimate 122 rev. 2.0 rez: Black Water O-Tank 170 Z początku zastanawiałem sie na chłodnica Swiftech ale jest za duża o 11mm :mur: , a BW będzie wchodziła na styk. Mam budę TT Soprano, będę demontował koszyk na dyski tak aby w przodu wstawić chłodnicę wraz 2x120mm. W kwestii pompki wiem ze wersja "plus" jest wydajniejsza ale czy warto? Czy to aż tak wielka różnica? Podobno jest trochę głośniejsza od standardowej wersji. Co do rozszerzania układu o kolejne bloki to na razie nie mam pomysłu jakie dokładnie wybrać na GPU i NB (może jakieś sugestie?) grafika: Galaxy GF 7900 GS mobo: Asus P5N-E SLI Do chłodnicy chcę zamontować jak już wcześniej wspomniałem wentyle 2x120 (możliwe ze oba wykorzystam z obudowy, już są przerobione na niższe napięcie więc ich nie słychać). Położenie chłodnicy z przodu pod koszykiem z napędami. Rez chcę postawić w pozycji leżącej (i tu nie jestem pewien czy lepiej na leżąco czy na stojąco). Schamat: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 skoro cena nie gra roli zmień budę na stackera i właduj potrójną chłodnicę i nikt nie będzie Ci marudził ze ma lepsze temp na AC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 skoro cena nie gra roli zmień budę na stackera i właduj potrójną chłodnicę i nikt nie będzie Ci marudził ze ma lepsze temp na AC budy nie chce zmieniać bo ta mi pasuje, co do kasy to tak jak podałem "bez przesady", chce sie z tym zamknąć gdzieś w granicy 1k (z 1 blokiem). co do umieszczenia reza to zastanawiam się jeszcze na przykręceniem go do tylnej ścianki obok płyty - pionowo. Możecie sie wypowiedzieć które rozwiązanie będzie bardziej optymalne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 Za 1k to można szaleć. Pomysł zmienienia budy jest bardzo dobry, żebyś kiedyś nie żałował, szczególnie że ludzie zachwalają stackera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 skoro chcesz 1 k wydać to lepiej będzie kupić naprawdę makrowe klocki niż męczyć się z budą nieprzystosowaną do wc ... stacker 450zl Black Water Advenced 123 Laing DDC 1t Alphacool NexXxos X2 Highflow i układ wymiata wszystko do tegomdochodzą złączki i wąż wedle uznania [proponuję nk10 swiftecha] + tygon 3/8 " Niech ktoś zaprzeczy że coś jest nie tak :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 Jaki halas bedzie przy tym zestawie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 jak 2 wentyle na 800rpm coś koło tego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 jakiś konkretny powód dlaczego advanced a nie ultimate. zresztą na 123 to jakoś sie nie porywam sadze ze wystarczy 122 i jak napisałem wytne koszyk na dyski i fdd i wejdzie BW. natomiast jaki blok na NB byście widzieli do tej P5N-E? bo tak patrząc na całą instalacje to chyba od razu lepiej i to założyć niż potem znowu wszystko rozbierać i zakładać blok na NB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawloHT Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 (edytowane) Jaki CPU? Jaki zasilacz? Przglądałem Twoj wątek o wyborze pc. I domyslam się ze to E6300 i chieftec 450 (obecnie mam jako zastępczy imho strasznie glosny) Jesli masz tego szefa to 1. wykonaj faswapa jesli zalerzy Ci na wc i ciszy. Jesli masz tego e6300 to imho bralbym Prisona Pro v2 lub v3 lub inny "lepsiejsi" blok. Chlodnice BWA 122/123 + 2/3 Fandery Pompke lainga DDC 12V. Do tego rez O-Tank + węze Tygon. No ale napisz co tam w budzie siedzi. Bo sobie moge wrozyc :P EdiT: Dlaczego Advanced a nie Ultimate? Porównaj :P http://shackit.pl/charts/ Edytowane 23 Marca 2008 przez PawloHT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 jakiś konkretny powód dlaczego advanced a nie ultimateultimate jest porażka nie nadaje się do wc na nawiew poniżej 1500 rpm poza tym..... http://shackit.pl/charts/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 tak to E6300 i chieftec 450, faktycznie niezla suszarka. dlatego miedzy innymi bede chcial go zamienic na corsair 620. dlaczego zamiana zamiast faswapa? bo chce wkoncu zrobic porzadek z kablami. co do bloku to jeszcze przemysle sprawe, zas chlodnica faktycznie advanced lepsza, dzieki za ta uwage. sprawy wezy jeszcze nie przemyslalem, ale wiem ze chce zalozyc cos bialego i zalac borygo zielone/niebieskie (to juz wyjdzie wpraniu). ogolnie calosc chce skrecic (nic nowego :unsure: ) na SM 8/10. jakoś nie chce nic wiekszego :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...