Skocz do zawartości
Celin

Pierwsze Wc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niedługo zamierzam złożyć swoje pierwsze WC. na razie będzie oparte na jednym bloku, ale w przyszłości chcę je rozwinąć do 3.

Głównym zamierzeniem układu jest cisza, estetyka, mobilność no i temperatura (dokładnie w takiej kolejności). Chce wszystko wsadzić do środka, tak aby żaden element nie wystawał. Cena nie gra dużej roli ale też bez przesady B-)

Klocki:

cpu: Swiftech APOGEE GTX

pompa: Laing DDC 12V 1RT + top Watercool

chłodnica: Black Water Ultimate 122 rev. 2.0

rez: Black Water O-Tank 170

Z początku zastanawiałem sie na chłodnica Swiftech ale jest za duża o 11mm :mur: , a BW będzie wchodziła na styk.

Mam budę TT Soprano, będę demontował koszyk na dyski tak aby w przodu wstawić chłodnicę wraz 2x120mm.

W kwestii pompki wiem ze wersja "plus" jest wydajniejsza ale czy warto? Czy to aż tak wielka różnica? Podobno jest trochę głośniejsza od standardowej wersji.

Co do rozszerzania układu o kolejne bloki to na razie nie mam pomysłu jakie dokładnie wybrać na GPU i NB (może jakieś sugestie?)

grafika: Galaxy GF 7900 GS

mobo: Asus P5N-E SLI

Do chłodnicy chcę zamontować jak już wcześniej wspomniałem wentyle 2x120 (możliwe ze oba wykorzystam z obudowy, już są przerobione na niższe napięcie więc ich nie słychać). Położenie chłodnicy z przodu pod koszykiem z napędami.

Rez chcę postawić w pozycji leżącej (i tu nie jestem pewien czy lepiej na leżąco czy na stojąco).

Schamat:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro cena nie gra roli zmień budę na stackera i właduj potrójną chłodnicę i nikt nie będzie Ci marudził ze ma lepsze temp na AC

budy nie chce zmieniać bo ta mi pasuje, co do kasy to tak jak podałem "bez przesady", chce sie z tym zamknąć gdzieś w granicy 1k (z 1 blokiem).

co do umieszczenia reza to zastanawiam się jeszcze na przykręceniem go do tylnej ścianki obok płyty - pionowo. Możecie sie wypowiedzieć które rozwiązanie będzie bardziej optymalne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro chcesz 1 k wydać to lepiej będzie kupić naprawdę makrowe klocki niż męczyć się z budą nieprzystosowaną do wc ... stacker 450zl

Black Water Advenced 123

Laing DDC 1t

Alphacool NexXxos X2 Highflow

i układ wymiata wszystko

do tegomdochodzą złączki i wąż wedle uznania [proponuję nk10 swiftecha] + tygon 3/8 "

Niech ktoś zaprzeczy że coś jest nie tak :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakiś konkretny powód dlaczego advanced a nie ultimate. zresztą na 123 to jakoś sie nie porywam sadze ze wystarczy 122 i jak napisałem wytne koszyk na dyski i fdd i wejdzie BW.

natomiast jaki blok na NB byście widzieli do tej P5N-E? bo tak patrząc na całą instalacje to chyba od razu lepiej i to założyć niż potem znowu wszystko rozbierać i zakładać blok na NB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki CPU? Jaki zasilacz? Przglądałem Twoj wątek o wyborze pc. I domyslam się ze to E6300 i chieftec 450 (obecnie mam jako zastępczy imho strasznie glosny)

Jesli masz tego szefa to

1. wykonaj faswapa jesli zalerzy Ci na wc i ciszy.

Jesli masz tego e6300 to imho bralbym Prisona Pro v2 lub v3 lub inny "lepsiejsi" blok.

Chlodnice BWA 122/123 + 2/3 Fandery

Pompke lainga DDC 12V.

Do tego rez O-Tank + węze Tygon.

No ale napisz co tam w budzie siedzi. Bo sobie moge wrozyc :P

EdiT: Dlaczego Advanced a nie Ultimate? Porównaj :P

http://shackit.pl/charts/

Edytowane przez PawloHT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak to E6300 i chieftec 450, faktycznie niezla suszarka. dlatego miedzy innymi bede chcial go zamienic na corsair 620. dlaczego zamiana zamiast faswapa? bo chce wkoncu zrobic porzadek z kablami.

co do bloku to jeszcze przemysle sprawe, zas chlodnica faktycznie advanced lepsza, dzieki za ta uwage.

sprawy wezy jeszcze nie przemyslalem, ale wiem ze chce zalozyc cos bialego i zalac borygo zielone/niebieskie (to juz wyjdzie wpraniu). ogolnie calosc chce skrecic (nic nowego :unsure: ) na SM 8/10. jakoś nie chce nic wiekszego :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi