nezza Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 Witam, Czy obowiazkowo w takim systemie raid 10 musze miec 4 takie same dyski o takiej samej pojemnosci i wydajnosci ? Obecnie mam 4 identyczne maxtory 320GB i bede je zamienial na 2 x WD RE2 500GB one beda w strippie raid 0 i teraz nie wiem czy moge dolozyc 2 x hitachi 500GB jako mirror raid 1, bo akurat mam takie na stanie (tylko ich wydajnosc jest na poziomie 50% bo juz byly dosc uzywane) Wiem, ze to bedzie mozliwe ale czy mi to nie spowolni dzialania raidu bo te hitachi sa wolniejsze i mniej wydajniejsze. Czy raid 1 czyli mirror nie ma wplywu na wydajnosc raidu 0 ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 Witam, Czy obowiazkowo w takim systemie raid 10 musze miec 4 takie same dyski o takiej samej pojemnosci i wydajnosci ? Obecnie mam 4 identyczne maxtory 320GB i bede je zamienial na 2 x WD RE2 500GB one beda w strippie raid 0 i teraz nie wiem czy moge dolozyc 2 x hitachi 500GB jako mirror raid 1, bo akurat mam takie na stanie (tylko ich wydajnosc jest na poziomie 50% bo juz byly dosc uzywane) Wiem, ze to bedzie mozliwe ale czy mi to nie spowolni dzialania raidu bo te hitachi sa wolniejsze i mniej wydajniejsze. Czy raid 1 czyli mirror nie ma wplywu na wydajnosc raidu 0 ? Pozdrawiam Raid 1+0 zwolni do poziomu najwolniejszych dysków (pojemność ograniczona najmniejszymi) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezza Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 Witam, Chodzi mi tu o raid 0+1, czesto producenci uzywaja go jako raid 10 gdzie tak naprawde raid 10 to 1+0, roznica jest znaczna miedzy tymi dwoma. Na benchamarku.pl testowali kiedys gf8800 gtx na sprzecie ktory byl skonstruowany o raid 10 (0+1) i uzywali w raidzie 0 (srtipping) 2 drgogich i szybkich Raptorow a w raidzie 0 (mirroring) i 2 wolniejszych WD Caviar. W takim przypadku jesli maciez miala byc sprowadzona do najwolniejszych dyskow nie mialo by sensu montowanie Raptorow. Duzo mozna znalezc na temat pojemnosci uzywanych dyskow w maciezach raid, lecz co do wydajnosci dyskow to lipa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luqasss Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 Ja mam pytanie z innej beczki: Zastanawiam się nad stripe size dla Win 7 i reszty danych. Kupiłem 4 dyski 500 F3 i chce by było szybko i bezpiecznie - RAID 10. ALe jaki stripe size ? Im więcej czytam tym wiem mniej ;) Pomyślałem że może 16kb na system i 64kb na resztę (głownie dokumenty, pliki, instalki, zdjecia, mp3, kilak filmów, obrazy, backupy) Nie gram za wiele głownie operuję programami (większe i mniejsze) Co o tym myślicie ? Druga rzecz to Gsata w moim mobo gigabyta a sata z intelowskiego ICH10R. Jak to optymalnie podpiąć przy 4 dyskach, nagrywarce, dysku do backupów i przenośnej kieszeni eSata ? Pomyślałem by do ICH10R podpiąć 4 w RAID10 a do Gsata resztę. Ale nie wiem czy w ten sposób jest to wogole obsługiwane Z góry dzięki za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...