Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy obowiazkowo w takim systemie raid 10 musze miec 4 takie same dyski o takiej samej pojemnosci i wydajnosci ?

Obecnie mam 4 identyczne maxtory 320GB i bede je zamienial na 2 x WD RE2 500GB one beda w strippie raid 0 i teraz nie wiem czy moge dolozyc 2 x hitachi 500GB jako mirror raid 1, bo akurat mam takie na stanie (tylko ich wydajnosc jest na poziomie 50% bo juz byly dosc uzywane)

Wiem, ze to bedzie mozliwe ale czy mi to nie spowolni dzialania raidu bo te hitachi sa wolniejsze i mniej wydajniejsze. Czy raid 1 czyli mirror nie ma wplywu na wydajnosc raidu 0 ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Czy obowiazkowo w takim systemie raid 10 musze miec 4 takie same dyski o takiej samej pojemnosci i wydajnosci ?

Obecnie mam 4 identyczne maxtory 320GB i bede je zamienial na 2 x WD RE2 500GB one beda w strippie raid 0 i teraz nie wiem czy moge dolozyc 2 x hitachi 500GB jako mirror raid 1, bo akurat mam takie na stanie (tylko ich wydajnosc jest na poziomie 50% bo juz byly dosc uzywane)

Wiem, ze to bedzie mozliwe ale czy mi to nie spowolni dzialania raidu bo te hitachi sa wolniejsze i mniej wydajniejsze. Czy raid 1 czyli mirror nie ma wplywu na wydajnosc raidu 0 ?

Pozdrawiam

Raid 1+0 zwolni do poziomu najwolniejszych dysków (pojemność ograniczona najmniejszymi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Chodzi mi tu o raid 0+1, czesto producenci uzywaja go jako raid 10 gdzie tak naprawde raid 10 to 1+0, roznica jest znaczna miedzy tymi dwoma.

Na benchamarku.pl testowali kiedys gf8800 gtx na sprzecie ktory byl skonstruowany o raid 10 (0+1) i uzywali w raidzie 0 (srtipping) 2 drgogich i szybkich Raptorow a w raidzie 0 (mirroring) i 2 wolniejszych WD Caviar. W takim przypadku jesli maciez miala byc sprowadzona do najwolniejszych dyskow nie mialo by sensu montowanie Raptorow.

Duzo mozna znalezc na temat pojemnosci uzywanych dyskow w maciezach raid, lecz co do wydajnosci dyskow to lipa. :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pytanie z innej beczki:

Zastanawiam się nad stripe size dla Win 7 i reszty danych. Kupiłem 4 dyski 500 F3 i chce by było szybko i bezpiecznie - RAID 10. ALe jaki stripe size ?

Im więcej czytam tym wiem mniej ;) Pomyślałem że może 16kb na system i 64kb na resztę (głownie dokumenty, pliki, instalki, zdjecia, mp3, kilak filmów, obrazy, backupy) Nie gram za wiele głownie operuję programami (większe i mniejsze) Co o tym myślicie ?

Druga rzecz to Gsata w moim mobo gigabyta a sata z intelowskiego ICH10R. Jak to optymalnie podpiąć przy 4 dyskach, nagrywarce, dysku do backupów i przenośnej kieszeni eSata ? Pomyślałem by do ICH10R podpiąć 4 w RAID10 a do Gsata resztę. Ale nie wiem czy w ten sposób jest to wogole obsługiwane

Z góry dzięki za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi