petros Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 (edytowane) Witam Zastanawiam się nad Q6600 oraz E8400. Kryteria doboru: - powinien się dobrze sprawować w obliczeniach matematycznych (niby tutaj powienien być lepszy 4 rdzeniowy, ale ponieważ nie zawsze algorytmy można zrównoleglić więc przewaga 4 rdzeni nad 2 nie jest taka oczywista :blink: ). - stabilność procka przy długotrwałym (np. 4 dni nonstop), maksymalnym obciążeniu (to przemawiałoby chyba na korzyść e8400 bo ma niby aż o 40W mniejsze zużycie energii....ale jak ze stabilnością przy 3GHz ? :unsure: ). - procek nie będzie podkręcany (ma być maksymalnie stabilny) Innych jakiś szczególnych wymogów nie mam (nie gram, nie bawię się grafiką 3d itp.) Wybór ograniczam raczej do tych dwóch procesorów(mocniejsze intele odpadają ze względu na cenę, AMD ze względu na niemiłe doświadczenia <_< ). Za wszelkie rady, wskazówki, spostrzeżenia (także typu "wydaje mi się...") będę wdzieczny. Trochę było narzekań na temperaturę q6600, ale z drugiej strony aż 4 jaja B-) Edytowane 25 Marca 2008 przez petros Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 E8400 def zegar ma 3GHz. wiec nie bedzie problemu. na 3.6GHz tez moze byc stabilny nawet na def. napieciu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petros Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 E8400 def zegar ma 3GHz Czy przy takim zegarze (9x333MHz) ram PC6400 będzie poprawnie pracował (jeśli tak to czy przy 800mhz czy asynchronicznie np. przy 666MHz)? czy trzeba koniecznie ram np. 1GHz tj PC8000 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 (edytowane) Czy przy takim zegarze (9x333MHz) ram PC6400 będzie poprawnie pracował (jeśli tak to czy przy 800mhz czy asynchronicznie np. przy 666MHz)? czy trzeba koniecznie ram np. 1GHz tj PC8000 ?Tak jak ustawisz tak będzie chodzić... Edytowane 26 Marca 2008 przez dzikidaniel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petros Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Tak jak ustawisz tak będzie chodzić... Czyli twierdzisz, że przy e8400 czyli 9x333MHz (nie chcę podkręcać) pamięci PC6400 będą bez problemów działać na 800MHz ? Wydawało mi się, że częstotliwość pracy pamięci powinna być całkowitą wielokrotnością 333MHz (czyli 333, 667, 1000, 1333 MHz)...wolałem się upewnić :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Czyli twierdzisz, że przy e8400 czyli 9x333MHz (nie chcę podkręcać) pamięci PC6400 będą bez problemów działać na 800MHz ? Wydawało mi się, że częstotliwość pracy pamięci powinna być całkowitą wielokrotnością 333MHz (czyli 333, 667, 1000, 1333 MHz)...wolałem się upewnić :/ Są dzielniki(mnożniki??) od 2 do 4. IMHO wybór jest duży ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThermalControl Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Odpalasz dzielnik 5:6 i wtedy będzie 800 MHz Pozatym jak nic nie będziesz podkręcać to płyta ustawi dzielnik odpowiedni do danych zapisanych w SPD pamieci. Jak procek nie jest potrzebny do montazu filmow, gier, programow 3d i innych skomplikowanych programow to wystarczy e2140 bez o/c. Ciezko wywnioskowac co masz na mysli mowiac procek do obliczen (jakich?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petros Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 (edytowane) Ciezko wywnioskowac co masz na mysli mowiac procek do obliczen (jakich?) Głównie przetwarzanie obrazów (konkretnie rozpoznawanie) czyli zależy mi na szybkości wykonywania działań matematycznych(dodawanie, mnożenie, dzielenie, trygonometrycznych itd.....czyli raczej podstawowych), komunikacji proc<-->pamięć. Ponieważ same obliczenia trwają kilka dni (a nawet tygodni) nonstop istotna też jest trwałość i niezawodność. E2140 jest zdecydowanie za słaby do tego. Mój laptop z T5500 (a więc porównywalny zegarem do e2140, ale przewyższający go cachem) wymięka, o Athlonie XP 2700 (thoroughbred) lepiej nie wspominać.... Ok, więc zdecydowałem się na E8400, dzięki za pomoc :mrgreen: Edytowane 26 Marca 2008 przez petros Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...