Skocz do zawartości
Sharub

Ocz Bardzo Nietypowy Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to moj pierwszy post, szkoda ze w takich okolicznosciach.

Zakupione zostaly zakupione dwie pary kosci OCZ (2x 1GB ddr2 800 Cl-4 Reaper edition HPC) dla mnie i dla mojego brata. U brata kosci dzialaja bardzo dobrze, jednak u mnie nie. Komputer niepodkrecony resetuje sie srednio raz na godzine. Dodatkowo przy jakiejkolwiek probie podkrecenia procesora (C2D E6550 2,33 GHz, 4MB cache, 1333 MHz) (podkrecilem o FSB o 5 przy 7x) komp resetuje sie przed ladowaniem systemu, w trakcie, albo odrazu po.

Postanowilem zrobic test. Pozyczylem od znajomka jedna kosci goodram 1gb ddr2 800. Wyjalem moje OCZ'ty, wlozylem goodrama. Podkrecilem FSB o 5. Okazalo sie ze komputer chodzi bardzo dobrze. Gram w Crysisa, nic sie nie resetuje. Wyjmuje goodrama, wkladam jedna z moich ocz'tow, komputer zostawiam delikatnie podkrecony. Zdziwienie, komputer chodzi bardzo dobrze, nic sie nie resetuje. Wyjmuje pierwsza kosc i wkladam druga. System sie zaladowal i nagle reset poprzedzony chwilowym bluescreenem (pojawil sie doslownie na mniej niz sekunde). Mysle sobie "bingo! to jest to, uszkodzona jedna kosc", jednak cos mnie tchnelo i wyjalem z komputera brata jedna jego kosc. Po wlozeniu kosci brata okazalo sie ze komputer sie resetuje :blink: . Porobilem mixy, kazda moja kosc kolejno wkladalem z koscia brata, efekt - reset.

Z bratem mamy komputery bardzo podobne:

PROC:

Ja - c2g 2,33 gzh

Brat - c2d 2,2 gzh

RAM:

(ten sam jak wczesniej pisalem)

MOBO - dwa abity, rozne modele, ale parametry sa bardzo podobne

GRAFA:

ja - geforce 8600 gt 256 ddr3 od palita

brat - geforce 8600 gt 256 ddr3 od nie wiem kogo.

ZASILACZ:

ja - chieftec 450

brat - ibox 450

Prosze o pomoc. Gdybym czegos nie dopisal to prosze pytac.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KvaNfield

Dzisiaj bede miec troche czasu to posprawdzam

Orgiusz Nie jestem do konca pewien o co ci chodzi. W zwiazku z ramem to nic nie podkrecalem, nic nie zmienialem w parametrach.

Specifications

800MHz DDR2

EPP 4-4-4-15(CAS-TRCD-TRP-TRAS)

Available in 2GB (2x1024MB) and 4GB Dual Channel Kits

Unbuffered

OCZ Lifetime Warranty

2.1 Volts

240 Pin DIMM

Special Features

Patent-pending Reaper HPC Heatsink*

EPP-Ready

2.2V EVP**

Part Numbers

2GB (2x1024) D/C Kit PN - OCZ2RPR8002GK

Przeklejone ze strony producenta ( http://www.ocztechnology.com/products/memo...per_hpc_edition )

A co do chlodzenia to zadnego dodatkowego (mam wiatraczkiem w obudowie) nie mam, ram ma spory radiatorek (widac w linku podanym wyzej).

Edytowane przez Sharub

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi