Sharub Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Witam, to moj pierwszy post, szkoda ze w takich okolicznosciach. Zakupione zostaly zakupione dwie pary kosci OCZ (2x 1GB ddr2 800 Cl-4 Reaper edition HPC) dla mnie i dla mojego brata. U brata kosci dzialaja bardzo dobrze, jednak u mnie nie. Komputer niepodkrecony resetuje sie srednio raz na godzine. Dodatkowo przy jakiejkolwiek probie podkrecenia procesora (C2D E6550 2,33 GHz, 4MB cache, 1333 MHz) (podkrecilem o FSB o 5 przy 7x) komp resetuje sie przed ladowaniem systemu, w trakcie, albo odrazu po. Postanowilem zrobic test. Pozyczylem od znajomka jedna kosci goodram 1gb ddr2 800. Wyjalem moje OCZ'ty, wlozylem goodrama. Podkrecilem FSB o 5. Okazalo sie ze komputer chodzi bardzo dobrze. Gram w Crysisa, nic sie nie resetuje. Wyjmuje goodrama, wkladam jedna z moich ocz'tow, komputer zostawiam delikatnie podkrecony. Zdziwienie, komputer chodzi bardzo dobrze, nic sie nie resetuje. Wyjmuje pierwsza kosc i wkladam druga. System sie zaladowal i nagle reset poprzedzony chwilowym bluescreenem (pojawil sie doslownie na mniej niz sekunde). Mysle sobie "bingo! to jest to, uszkodzona jedna kosc", jednak cos mnie tchnelo i wyjalem z komputera brata jedna jego kosc. Po wlozeniu kosci brata okazalo sie ze komputer sie resetuje :blink: . Porobilem mixy, kazda moja kosc kolejno wkladalem z koscia brata, efekt - reset. Z bratem mamy komputery bardzo podobne: PROC: Ja - c2g 2,33 gzh Brat - c2d 2,2 gzh RAM: (ten sam jak wczesniej pisalem) MOBO - dwa abity, rozne modele, ale parametry sa bardzo podobne GRAFA: ja - geforce 8600 gt 256 ddr3 od palita brat - geforce 8600 gt 256 ddr3 od nie wiem kogo. ZASILACZ: ja - chieftec 450 brat - ibox 450 Prosze o pomoc. Gdybym czegos nie dopisal to prosze pytac. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Mi to wygląda na problem z płytą. Poprzekładaj kości w slotach, może masz jeden uwalony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sharub Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 KvaNfield Przekladalem, prawo, lewo i do dory nogami. Nie pomoglo. Poza tym, gdy wkladalem kosci pojedynczo to zawsze wchodzily w pierwszy od brzegu slot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 No to włóż pojedynczą kość w każdy slot po kolei i spradz czy na którymś nie masz takich objawów, jeśli tak to ten slot jest uwalony. Sprawdź jeszcze tą parę w kompie brata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 1. Napiecia - na 2.1v-dimm czy Auto? 2. Sugeruje bratu wypieprzyc przez okno Iboxa jesli nie chce upalic sprzetu. 3. Chlodzenie, timingi etc w granicach rozsadku czy poza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sharub Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 (edytowane) KvaNfield Dzisiaj bede miec troche czasu to posprawdzam Orgiusz Nie jestem do konca pewien o co ci chodzi. W zwiazku z ramem to nic nie podkrecalem, nic nie zmienialem w parametrach. Specifications 800MHz DDR2 EPP 4-4-4-15(CAS-TRCD-TRP-TRAS) Available in 2GB (2x1024MB) and 4GB Dual Channel Kits Unbuffered OCZ Lifetime Warranty 2.1 Volts 240 Pin DIMM Special Features Patent-pending Reaper HPC Heatsink* EPP-Ready 2.2V EVP** Part Numbers 2GB (2x1024) D/C Kit PN - OCZ2RPR8002GK Przeklejone ze strony producenta ( http://www.ocztechnology.com/products/memo...per_hpc_edition ) A co do chlodzenia to zadnego dodatkowego (mam wiatraczkiem w obudowie) nie mam, ram ma spory radiatorek (widac w linku podanym wyzej). Edytowane 26 Marca 2008 przez Sharub Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...