Skocz do zawartości
alias

Problem Z Wydrukiem Na Cd Canon Ip4300

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po wymianie tuszy w drukarce mam problem z wydrukiem na płytach CD. Kolory na wydruku na nosniku CD sa z bardzo duzą przewagą koloru żółtego. Zaznaczam ze wydruk na papierze jest normalny. Problem jest z wydrukiem na CD. Przed wymianą uzywałem tych samych płyt CD, wiec to nie jest wina nosnika. Problem jest prawdopodobnie z kolorem czarnym bo w miejscach gdzie wystepuje kolor szary mam zółty lub biały.

Moze ktos spotkaŁ sie juz z takim przypadkiem

Tusze sa Skyhorse

Jak otwieram pokrywe drukarki kolor czarny migota pokazujac koniecznosc wymiany.

Zaznaczam ze wyłączam sprawdzanie poziomu tuszu poprzez przytrzymanie 5s przycisku "WZNÓW"

Czysciłem drukarkę programowo na wszystkie sposoby.

Chyba jedynym sposobem bedzie zakup orginalnego tuszu czarnego....

Licze jednak ze ktos wymysli inne rozwiazanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwna to sprawa - wydruk na CD do niczego a na papierze OK.

proszę o podpowiedź bo nie czce mi się sprawdzać w sieci czy ten model używa 1 szt czarnego czy 2 szt - 1 do tekstu drugi do fotek.

Jesli tak to problem moźe być z tym do fotek - ten do tekstu będzie "pigmentowy" i na CD będzie się rozmazywał. ten do fotek będzie zaś taki jak kolory "barwnikowy" a wieć wnikający w powierznię płyty i dlatego sugeruję sprawdzenie tego tusza.

Zrób prosty test - przytrzymaj kilka sekund przycisk PAGE/STOP - tak długo żeby drukarka mrugnęła diodą POWER 2 razy - to wydruknie ci się test tuszy i od razu będzie widać jaki jest stan tuszy i głowicy.

te pasy kolorowe mają z boku oznaczenie którym tuszem są drukowane na pewno się połapiesz.

krótsze przytrzymanie - 1 błysk spowioduje czyszczenie głowicy, dłuższe 3 błyski przewinięcie i karti papieru - jeszcze dłuższe - już nic więcej się nie stanie.

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc rzeczywiscie sa 2 tusze do koloru czarnego (mniejszy i większy) i mniejszy czarny pojemnik migota po otworzeniu drukarki. Co do sprawdzenia dysz - na wydruku testowym główne kolory sa wydrukowane dobrze. Problem jest z jasniejszymi odcieniami czerwonego(różowego) i niebieskiego. Na poczatku nie drukowane były w ogole. Po czyszczeniu mam nadal słaby wynik tj. jakby "ręczne pociągnięcie pedzlem" tzn zamiast równego prostokąta mam nierówny pasek tych kolorów (jasnoczerwonego i jasnoniebieskiego).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiekszy - do tekstów to chyba oznaczenia 3bk

mniejszy - to ten do fotek - no i właśnie ci migota coś z nim nie tak jak należy

Jasne pasy M i C drukowane są przez zestaw mniejszych dysz w głowicy - ciemniejsze przez więsze dysze tzn jak wyjmiesz głowicę to zobaczysz jeden wąski i długi pojedynczy zestaw po lewej - to duży czarny tekstowy oraz drugi szeroki krótki 6cio szczelinowy zestaw kolorowy (Black Cyan Magenta Yellow LightMagenta LightCyan - kolejność może być inna dokładnie nie pamiętam)

no i zarówno LM/M jak i LC/C zasilane są z jednego zbiornika tyle że dysze nieco lżej drukują. SKORO C i M drukuje dobrze a LC i LM nie domaga to ja proponuje nic szczególnego z tym nie robić bo można sobie to tylko zepsuć szybciej niż "naprawić" - jedynie co to wziąć trochę ciepłej (30-40 st) wody deminaeralizowanej (do żelazka i akumulatora sam.) plus czysty spiryt. rekt. nie żaden denat lub salicyl. lub wódka CZYSTA nie smakowa i kapnąć łyżkę na szklankę tej wody wymieszać (chodzi o zmniejszenie napiecia powierzchniowego wody i lepszą zwilżalność a nie o mycie alkoholem) i takim roztworem przemyć czoło głowicy za pomocą zwykłego czystego pędzelka - tylko nie pozalewaj elektroniki i nie utop w tym głowicy, potem osusz za pomocą ch.h. lib pap.toal. z wody przez dotykanie a nie wycieranie - raczej omijaj pola z dyszami. Potem powrót do drukarki i tyle - NIE MĘCZ GŁOWICY JEST VERRY DELIKUTAŚNA , WRAŻLIWA i KAPRYŚNA.

A z tym czarnym, małym coś trza zrobić żeby nie mrugał (może wymiana?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączę się do tematu. Jak wymusić na zwykłym papierze druk z CLI-8BK (Dye - mniejszy kartridge), który jest właśnie używany przy zdjęciach lub płytach CD. Nie za bardzo wiem, kiedy drukarka (oprócz CD) wymusza druk tym atramentem, a potrzebuję od czasu do czasu go troszkę rozruszać, a jak widzę, przy druku zdjęć na zwykłym papierze zużywany jest pigmentowy (5Bk), a nie barwnikowy (8BK). Mogę się mylić, ale cartridge z atramentem 8BK jest pełny, a grafiki dość sporo wydrukowałem. Wystarczy w preferencjach drukowania zaznaczyć papier Photo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba w dobre miejsce pukasz - chyba tak papier PHOTO - albo nawet GLOSSY FILM

dopowiem tylko że każde Czyszczenie nawet to automatyczne samoistne przy każdym włączaniu odrobinę tuszu z każdego koloru pobiera - myślę że nie misisz nic robić - ale sprawdzać Test dysz nie zawadzi raz na jakiś czas (miesiąc/kwartał)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi