Skocz do zawartości
cavarr

Geforce GTX 260/280

Rekomendowane odpowiedzi

heh zastanawiam się czy może nie zaoszczędzić 200 zł i nie zdecydować się na BFG GTX260 MAXCORE OCX w cenie 1100 zł

tutaj mała recka, która pokazuje że karta często dogania gtx280 a niekiedy nawet ją prześciga... Ciekawe...

a co po podkręceniu GTX 280 ? tez dogania ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie idzie 730/1525/1230 tyle ze ja mam EVGA SC

nawet więcej pójdzie. To że masz SC nic nie ma do rzeczy, różni się od zwykłego tylko biosem :wink:

ja kupiłem zwykłego EVGA i wgrałem bios od FTW i nawet od HC., też śmigał tylko trzeba mieć obudowę dobrze wentylowaną :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość zbyszek.macos

@hyper 202

:wink: Te samoloty latają na GTX280 czy 260? Powinieneś dołączyć ich osiągi w 3DMark06...

A te zasieki... - nowe technologie nVIDII? Sukces przez łzy? Czy o Ci chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie idzie 730/1525/1230 tyle ze ja mam EVGA SC

ja mam ssc i 783/1566/1296

wniosek taki ,że karty fabrycznie podkręcone albo sa na selekcjonowanych chipach albo maja podbite napięcia

nawet więcej pójdzie. To że masz SC nic nie ma do rzeczy, różni się od zwykłego tylko biosem :wink:

ja kupiłem zwykłego EVGA i wgrałem bios od FTW i nawet od HC., też śmigał tylko trzeba mieć obudowę dobrze wentylowaną :wink:

a da sie podminić tylko bios czy da się podnieśc napięcia po edycji biosu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam ssc i 783/1566/1296

wniosek taki ,że karty fabrycznie podkręcone albo sa na selekcjonowanych chipach albo maja podbite napięcia

a da sie podminić tylko bios czy da się podnieśc napięcia po edycji biosu ?

sprawdź jakie masz v na rdzeniu w biosie? mi max grafa robi 756/1566/1332 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja wiem ze nie ma znaczenia czy SC czy SSC napisalem zeby nie bylo pozniej ze cos ukrywam :P joke

marcin255a* ale ty masz wodne i mozesz sobie na to pozwolic (też bym złożył WC ale nie znam się a pomocy brak )

btw: czytalem gdzies (za cholere nie wiem gdzie) ze EVGA ma lepsze czipy z srodka wafla iniby sie lepiej kreca :P

Edytowane przez DUSZEK2323

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 1.18V niby tyle co wszystkie

no ja też mam tyle :wink: zmiana v w biosie nic nie daje, tylko hard mod :wink:

max co udało mi się wycisnąć z grafy:

Dołączona grafika

marcin255A polecam Ci założenie oryginalnego topu na grafe od chłodzenie. Masz taki sam blok jak ja. Ram jest wtedy chłodzony, ten na 2 stronie grafy i można spokojnie więcej podkręcać :wink:

Edytowane przez seba84_2005

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Ja tak dla testu podkręciłem grafe na 648/1404/2268 (takty odgapione od BFG OCX) i GPU Score w Vantage podskoczył z 8k do 9k, bardzo ładny przyrost, nie myślałem że tyle może to dać.

Nie testowałem jednak niczym innym bo temperatura zaczęła przekraczać już 80 stopni przy 40% wentyla, więc raczej na stałe podkręcać nie będę.

W sumie to NVIDIA zamiast na 55 nm od razu powinna się była skupić na 40 nm, te układy w tym procesie mogły by uzyskać znacznie wyższe zegary, bo to one hamują wydajność. Specyfikacji na razie nie potrzeba by było zmieniać. 65 nm -> 55 nm chyba aż tyle nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość zbyszek.macos

@seba84 2005

Nie lubię i nie piszę takich postów, ale kurde, jestem pod wrażeniem porządku i estetyki Twojego "klopa".

Gratulacje! ...kurde...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe... mam od kilku dni gtx280 i w starej grze typu CS:S mam mniej FPS-ów niż na HD4870 :huh: Na Ati miałem zwykle ponad te 200 , a tutaj nieraz spadnie do 100 :/ Mimo to że StressTest pokazuje average 290FPS (więcej niż na HD4870 - ok. 270) Czy z tego wynika że silnik Source/HL lepiej sprawdzają się na Radkach ?

:

Edytowane przez hyper_2002

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hyper,

Wyczyściłeś stery po radku ? DriverCleanerem ?

tak...

jeszcze jedno pytanie, próbowałem podkręcić gtx280 ustawiłem takty na 691/1512/1215 jednak gra wysiada i powstają artefakty - zwiecha . (zmieniałem poprzez panel nvidii w profilu utworzonym dla konkretnej gry) Pytanie czy trzeba też zmieniać napięcie na karcie czy na domyślnym karta powinna się wyrabiać ?? Jeszcze ew. pytanie czy zmienić napięcie bo w panelu nVidii opcja ta jest zablokowana...

Dołączona grafikaDołączona grafika

Edytowane przez hyper_2002

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wkoncu wszystko do mnie dotarlo i smiga....wsumie od dzisiaj rana 8)

btw.

Bloczek, a raczej spod ktory dostalem po wymianie od EK jest dobry, tylko musialem dac grubsze thermalpady :)

@marcin255A

czym podkrecales grafe? tj. jaki program? bo mi stery oraz precision nie pozwalaja na puszczenie gpu na wiecej niz 769..... :/

Edytowane przez czolo7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podkrecalem odrebnie shadery i gpu....niestety w sterach i precision jak przekrocze 769MHz to mi cofa do poprzedniego ustawienia.....rivatuner cos nie styka mi po 64bitami....

jak krece jednoczesnie gpu i shadery to rdzen sie konczy przy ok. 710 - 715MHz ze wzgledu na shadery 8)

Edytowane przez czolo7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jak?...nawet nie ruszajac shaderow same sie podkrecaja? (chodzi mi o podkrecanie samego GPU tryb unlinked)

EDYTKA

problem rozwiazal Poerstrip...jednak max stabilne takty dla mojej grafy to 769/1539/1417 8)

btw.

seba84_2005 masz cos kiepski CPU score jak na 4,5 GHz....

Edytowane przez czolo7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi