Skocz do zawartości
Bulsky

Problem z podłaczeniem INSPIRE 5300 i HERC. FORTISSIMO 3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Wczraj stałem sie posiadaczem nowiutkich glosnikow INSPIRE 5300 (CL) jednak nie moge powiedziec bym był tym zakupem poki co zadowolony. Ale po kolei, po przywiezieniu sprzetu, na spokojnie rozpakowalem całość i zaczalem studiowac instrukcje obslugii. Niby zadna filozofia a jednak.

W komplecie mialem 5 satelitek i Subwoofer:) zasilacz oraz nie liczac broszurek, gwarancji i instrukcji , jeden "potrójny" kabel , majacy na jednym koncu 3 chinche a na drugim 3 wtyczki typu jack.

Popodlaczalem all wg zalecen producenta, tzn satelitki najpierw do subwoofera na tylniej scianie (przez chincha) nastepnie pilota i zasilania. Na koncu za pomoca tego magicznego kabla, podpialem calosc do Fortissimo3. Odpalilem i nie wiem co sadzic. Bass zaczyna sie podudzc jak wezme wzmocnienie na SUB-W na ok 50-60 %. Satelitki wydaja sie ok. Glosne i w ogole czysty dzwiek (w miare) no tabene glosniejsze od SUB-W:(. Wczesniej uzywalem glosniczkow YAMADA (model sprzed 2-3 lat ale wowczas topowy) i powiem ze szczerze bass z tej YAMADY wydawał sie byc glebszy. Wiem ze to brzmi jak SF jednak , prosilbym kogos obeznanego w sprawach, o zabranie glosu.

PS. Czy to normalne przy tescie glosnikow, ze w systemie 5.1 bass gdy jest odsluchiwany osobno, jest niemalze nieslyszalny a pobudza sie dopiero gdy dochodzą kanały Front Left I Right ??

Pomożcie...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam te glosniczki podlaczone do plyty(soundstorm). Wczesniej mialem na msi kt4 ultra. Do basu nie mam w sumie zastrzezen (moze lepsze mogly by byc najnizsze czestotliwosci 50-60hz ale za maly glosnik). Calosc gra naprawde dobrze (czysto i z dobrze zaznaczona linia basu). Podepnij do innej karty bo moze nie ma wyjscia strictle woofer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje sie ze ma. Najlepiej byloby sprawdzic lub porownac do jakichs innych, albo faktycznie podlaczyc do innej muzy. Tak chyba zrobie i podepne do kodeka na mobo. Co do testu subwoofera, to powinien grac osobno czy dopiero przy wlaczeniu front (dziwne pytanie, ale pytam )??

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znajomy kiedys u siebie podlaczal to tzn 5100 do sblive i nie mial syganlu w centralnym dopiero wypiecie 3 chcincha od cyfrowego dalo mu rozwiazanie a bass zawsze byl ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze i nie jestem w tych sprawach jakims expertem, ale mam (poki co, jeszcze) taki sam zestaw - 5300+Forti3.

Niestety, co do P.S... sub w samotnosci zachowuje sie wlasnie tak jak piszesz :/ Byc moze dla tego tak sie dzieje ze glosniki CL sa robione pod karty CL, a karty CL maja sztucznie podbity bass. Sam zamieniam glosniki na Logitech'a Z-640, a za gdzies rok ampli+kolumny :) Po prostu z uzytkowania takiego zestawu wywnioskowalem ze Inspirki nie najlepiej graja z innymi kartami. _Oczywiscie mowie tu o swoich prywatnych odczuciach_. Bawilem sie wieloma ustawieniami, ale i tak dzwieki suba uwazam za dosc "tępe".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie, ale ja dopiero co kupilem w sobote te glosniczki, a przeciez nie bede sprzedawal, ani karty (ma ok miesiac) ani tych glosnikow:) Porazka:(

W tej chwili by zwiekszyc bass i w ogole, musialem ustawic moc na kazdy kanal na max a przy Sub_W mam ok 50-60% wzmocnienia. Jest jako tako, ale to nie jest to co powinno byc. Kaszanka.

Zastanawiam sie czy nie da sie stworzyc magicznej przelotki do uruchomienia tego ustrojstwa? Bo jesli nie to chyba podepne pod kodek z mobo:(:(

Help

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze i nie jestem w tych sprawach jakims expertem, ale mam (poki co, jeszcze) taki sam zestaw - 5300+Forti3. 

Niestety, co do P.S...  sub w samotnosci zachowuje sie wlasnie tak jak piszesz :/  Byc moze dla tego tak sie dzieje ze glosniki CL sa robione pod karty CL, a karty CL maja sztucznie podbity bass. Sam zamieniam glosniki na Logitech'a Z-640, a za gdzies rok ampli+kolumny :) Po prostu z uzytkowania takiego zestawu wywnioskowalem ze Inspirki nie najlepiej graja z innymi kartami. _Oczywiscie mowie tu o swoich prywatnych odczuciach_. Bawilem sie wieloma ustawieniami, ale i tak dzwieki suba uwazam za dosc "tępe".

zgadzam sie. co prawd a nie mam fortissimo 3 i inspire 5300. ale posiadam inspire 4400 (4.1) i hercules gameserround muse XL i powiem jedno. o wiele lepiej grało mi wszstko na głosnikach samsunga (SMS-9200) zwłaszcza jesli chodzi o bas. głosniki creativy działają mi za to ładnie na Sb live 1024 czy tez 5.1. ale wtedy mam problemy z uzyskaniem fajnego dzwieku w grach... wiec tego sobie do kompa nei wloze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale przeciez nie w tym rzecz by sprzedawac teraz. Konsument wydaje ruby szmal, na cos do komputera, co wg mozliwosci technicznych jest o wiele przepłacone. I co mam zrobic/?:(

Sprzadac herculesa czy glosniki, glosniki trodniej by bylo, a Fortissimo jest za dobra karta..:??

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...