Skocz do zawartości
Gość

Problem Z Dyskiem Twardym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was forumowicze. Mam problem z dyskiem :/ Chodzi o dysk Seagate ST3500320AS 500GB. Dysk mam jakieś 3 miesiące. Kilka godzin temu z dysk zaczął wydawać dziwne dźwięki, pokazał się czarny ekran, że brakuje jakiegoś pliku w Windowsie itp i wyłączyłem komputer. Po włączeniu komputera pojawia się taki błąd:

http://images31.fotosik.pl/202/4462648a260551c6.jpg

Przy pierwszym ekranie dysk jest wykrywany:

http://images29.fotosik.pl/188/685098cfa96d9ebf.jpg

Ale na następnym przy nim jest Not Found. Gdy chciałem spróbować zainstalować system to instalacja zawieszała się. Po odłączeniu dysku zainstalowałem na innym Windowsa. Po instalacji gdy podłączyłem dysk z powrotem wyskakiwał błąd jak na pierwszym obrazku. Nie czułem swądu z dysku. Dysk wydaje głośne dźwięki przy włączeniu komputera i wyłączaniu. Co się stało? Czy da się coś z tym zrobić? Albo chociaż odzyskać dane? Aha wcześniej z dyskiem nie miałem problemów.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez SMART się nie obejdzie.

Co do problemu, to mógł ci wysiąść jakiś plik na dysku odpowiedzialny za bootowanie, lub siadła cała partycja.

Jeżeli zainstalowałeś system na innym dysku, to po podłączeniu tego Seagate'a mogło się przestawić bootowanie na niego, stąd ten sam komunikat. Bootowanie musisz w takim wypadku zmienić w BIOSie lub podczas uruchamiania tam gdzie wykrywa dyski przytrzymaj F8 (nie wszystkie komputery) i wybierz dysk z którego ma uruchamiać sysa.

Przy włączaniu dysk rzeczywiście wydaje głośny dźwięk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi