Skocz do zawartości
Oniryczny

Problem Z Podłączaniem Dysku Sata

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam straszny problem z dyskiem Seagate ST3250620AS 16MB cache SATA II NCQ 7200.10

gdy próbuję podłączyć go na eSATA to całkowicie zawiesza kompa i możliwy jest tylko reset

po resecie dysk działa poprawnie jest wykryty i wsio okej... gdy podłącze dysk na wyłączonym kompie to też nie ma problemu

tak samo podłączany dysk WD działa bezproblemowo dlaczego więc ten zawiesza ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A żeś walnął pml. Posty nabijasz?

Żadna uroda Seagate.

W moim przypadku na chipsecie nforce 570 pod systemem Vista, na Vistowych sterownikach wszystkie dyski (także ST3250620AS) były wykrywane przez uruchomiony system bez najmniejszego problemu. Partycje po prostu wyskakiwały po podłączeniu dysku. A po odłączeniu znikały.

Warunek, żeby to działało: NIE INSTALUJEMY STEROWNIKÓW NVIDII, ani nie uaktualniamy z "Windows Update".

Schody mi się pojawiły gdy zakupiłem nowszy model ST3500320AS. Vista już go nie wykrywała w sposób opisany wyżej. Mam coś podobnego do twojej sytuacji Oniryczny. Po podpięciu dysku myszka stawała, ale gdy odpiąłem system po jakiejś chwili się odwieszał.

Próbowałem różnych sterowników i nic nie pomagało, więc postanowiłem sprawdzić na XP z SP3.

Zainstalowałem sterowniki do chipsetu, tym razem włącznie z tymi do dysku i jak się okazało jest znośnie.

"Hot plug" na SATA działa mi tak:

Po 1 uruchomieniu kieszeni dysk jest wykrywany i partycje się pokazują. Potem, żeby nie zwiesić systemu bezpośrednim wyłączeniem kieszeni należy wejść do menedżera zadań i po prostu wyłączyć dysk, po tej operacji partycje powinny się "schować" wtedy też można odłączyć zasilanie dysku. Następnie gdy chcemy korzystać dalej z dysku, włączamy power, idziemy ponownie do menedżera zadań, skanujemy zmiany sprzętu i powinien pojawić się wcześniej wyłączony dysk (ma on taki czerwony krzyżyk) Po tej operacji partycje już są dostępne.

Mam nadzieję, że trochę naświetliłem ci sytuację.

Z moich doświadczeń wynika, że stery do dysków po Vistę są jeszcze bardzo niedopracowane.

Pozdro.

P.S Na chipsecie nforce 650i takie same problemy.

Na AMD 690 testowałem tylko na XP i nie było problemów.

Edytowane przez Elektronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi