soniq Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 8O 8O Czee. Mam pytanie odnośnie zasilaczy a dokładniej co to oznacza aktywny lub pasywny PFC?? Poszły mi już 2 zasiłki <codegen i megabajt wsadzili mi to w serwisie :twisted: > tteraz już nie zamierzam się szczypać i wydac ciut więcej i kupić jakiegoś HuntKey lub Chieftec conajmniej 350W czytałem że sa godne uwagi i chciałbym wiedzieć o co chodzi z tym PFC. i jeszcze jedno pytanie o zasiłke Chieftec z 2 wwiatrakami,na jakiej one zasadzie działają ?? 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 pasywny jest z roznymi badziewiami ( zasilka jest ciezka )a aktywny jest z elektronika megazarabista ( troche lzejszy ). tak moge ci to wytlumaczyc na chlopski rozum. polecam fortrony ( bo taki 30min temu kupilem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 W skrocie mozna powiedziec, ze dzieki aktywnemu PFC masz sinusoidalna (plynna) zmiane/wahania napiec i dzieki temu wieksza stabilnosc i mniejsze straty mocy zasilacza - to tak w uproszczeniu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 Układ PFC ma za zadanie uformować przebieg pobieranego prądu w ładną sinusoidkę zgodną w fazie z napięciem w sieci. Zasilacz z układem PFC jest więc dla sieci zasilającej obciążeniem o charakterze czysto rezystancyjnym (jak np. żarówka) i nie występują przez to straty energii w mocy biernej (zwykły zasilacz pobiera prąd impulsami). W dziale Modyfikacje wrzuciłem topic jak samemu zrobić układ PFC, zachęcam do lektury artykułu opisującego taki projekt. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...