Skocz do zawartości
soniq

Zasilacz...

Rekomendowane odpowiedzi

8O 8O

Czee.

Mam pytanie odnośnie zasilaczy a dokładniej co to oznacza aktywny lub pasywny PFC??

Poszły mi już 2 zasiłki <codegen i megabajt wsadzili mi to w serwisie :twisted: > tteraz już nie zamierzam się szczypać i wydac ciut więcej i kupić jakiegoś HuntKey lub Chieftec conajmniej 350W czytałem że sa godne uwagi i chciałbym wiedzieć o co chodzi z tym PFC.

i jeszcze jedno pytanie o zasiłke Chieftec z 2 wwiatrakami,na jakiej one zasadzie działają ??

8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pasywny jest z roznymi badziewiami ( zasilka jest ciezka )a aktywny jest z elektronika megazarabista ( troche lzejszy ).

tak moge ci to wytlumaczyc na chlopski rozum.

polecam fortrony ( bo taki 30min temu kupilem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W skrocie mozna powiedziec, ze dzieki aktywnemu PFC masz sinusoidalna (plynna) zmiane/wahania napiec i dzieki temu wieksza stabilnosc i mniejsze straty mocy zasilacza - to tak w uproszczeniu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Układ PFC ma za zadanie uformować przebieg pobieranego prądu w ładną sinusoidkę zgodną w fazie z napięciem w sieci. Zasilacz z układem PFC jest więc dla sieci zasilającej obciążeniem o charakterze czysto rezystancyjnym (jak np. żarówka) i nie występują przez to straty energii w mocy biernej (zwykły zasilacz pobiera prąd impulsami). W dziale Modyfikacje wrzuciłem topic jak samemu zrobić układ PFC, zachęcam do lektury artykułu opisującego taki projekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...