Skocz do zawartości
[Misiek]

Laptop Do 6000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuję laptopa:

- HDMI

- S/PDIF (chyba musi być opcja, bo mało laptopów znalazłem z dobrą grafiką i S/PDIF, no chyba, że mnie ktoś wyprowadzi z błędu)

- Blu-ray

- dobra grafika

Zastosowanie:

- podłączony do LCD Full HD w celu obejrzenia jakiegoś filmu na Blu lub jakiegokolwiek materiału w HD

- w jakieś gierki też bym zagrał ;)

- oglądanie filmów na wykładach ;)

- grafika 3D (3D Studio, Blender)

Max, mogę wydać 6000zł, ale im taniej tym lepiej.

Tak przeglądałem sieć i trafiłem na takie modele:

S/PDIF:

Acer 6920G-834G32BN

Sony VAIO AR61S

bez S/PDIF:

SONY VAIO VGN-FZ21Z

SONY VAIO VGN-AR51M

SONY VAIO VGN-FZ31M

Sony VAIO VGN-FZ21M

SONY VAIO VGN-FZ11Z

Sony VAIO VGN-FZ38M

Sony Vaio VGN-AR51J

Sony VAIO VGN-AR61M

Sony VAIO VGN-FZ21S

Tak się jeszcze zastanawiam nad tym HDMI, bo w sumie nie wiem czy jest możliwość podłączenia lapka przez HDMI do LCD, a żeby dźwięk szedł przez podłączone do LCD kino domowe... Czy takie rozwiązanie zadziała. Czy i tak będę musiał podłączyć dźwięk z lapka przez S/PDIF do kina domowego... Może wystarczy tylko lapek z D-Subem...

Są gdzieś na necie jakieś testy porównawcze kart graficznych w laptopach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najtaniej to XPS-a na allegro można wyrwać, gwarancja jest międzynarodowa także nie ma z tym problemu. Ze sklepów to np. http://www.servuscomp.com.pl/show.php?nr=179

GF 8600 to klasa średnia wśród laptopowych GPU, nowe gry spokojnie pójdą w przyzwoitych detalach przy czym jest w miare cicha i oszczędna.

Produktów sony nie polecam, zawiodłem się na nich i na ich serwisie tyle razy że już mam ich dość.

Edytowane przez KrisJR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest gdzieś szczegółowa specyfikacja tego XPS'a?

No i wie ktoś może jak rozwiązać ten problem z podłączeniem laptopa z LCD i kinem domowym? Czy jak podłącze laptopa z LCD kablem HDMI to da radę podłączając LCD z kinem kablem optycznym (przy założeniu, że laptop takiego nie posiada) i cieszyć się dźwiękiem z kina?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XPS M1530 ma HDMI (to rozwiązuje sprawe podłączenia do LCD, w moim przypadku projektor HD) a SPDIF (optical) masz na kartach zewnętrznych (Audigy lub X-Fi w zależności od tego jaki port masz w lapku). 86GT w Dellu ma DDR3 i ja bez zadnego kręcenia na procku 2.0 mam ponad 4080 marków w 06, to więcej niż na 7800GTX i Pentiumie M 2.0 więc jest to raczej wystarczająca na chwilę obecną moc. Oczywiście Crysisa na full nie odpalisz, ale całą reszte na mid-high detalach powinno dac rade. Lapek jest cichy, ma cichy naped i mozna zamowic BluRay jako opcje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, że ma HDMI to wiedziałem, tylko chodziło mi, jak rozwiązać problem z brakiem S/PDIF, teraz widzę, że chyba będę musiał sobie dokupić dźwiękówkę.

Szkoda, że tak mało sklepów z Dell'em jest na polskim rynku :( No i ta gwarancja. W razie gdyby to trzeba słać to za granicę... Trochę będzie to trwało :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yyy jakie za granice? Kupujesz w Polsce bo tutaj jest ich fabryka, mam nowego XPSa kupionego na Allegro z 2 letnia gwara NBD. Bez tego prawdopodobnie bym go nie kupil, a tak na nastepny dzien roboczy odbieraja go ode mnie i nara. Co do SPDIF to czesc lapkow je ma, ale mimo to polecam zakup karty zewnetrznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam ponad 4080 marków w 06, to więcej niż na 7800GTX i Pentiumie M 2.0

Nie zapominajmy jednak że 7800GTX na 256 bit szynę pamięci , co czyni ją w grach kartą wydajniejszą od 8600GT - zwłaszcza przy wysokim poziomie renderingu tekstur i wyższych rozdzielczościach .

Edytowane przez Consi Pit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi