Skocz do zawartości
waldemas

Cicha Dobra Obudowa Do 200 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tycvh które podałeś głosował bym na trzecią Sharkoon ze względu na wielki wiatrak po obku który będzie cichy pracując wolnoobrotowo a wentylacja bedzie bardzo dobra... chieftec podobno dobre obudowy robi ale mnie isę one po prostu koszmarnie nie podobają (wygląd jak z przed 10 lat)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lian Li K7 199zl

Centurion 534 158zl

Watpie w to , ze obie sa ciche. Centuriona mialem okazje ogladac wczoraj , ta buda waga bez kartonu przypomina wynalazki iboxa czy innych szmelcow. Natomiast K7 , jesli sie nie myle to ten nowy Lancool , jest wykonana z aluminium wiec tez za cicha nie bedzie z racji wagi. Koszyk na dyski ma montowany na stale i nie podlozysz tam wytlumienia. W temacie o nim ktos pokazywal fokti , jak jego drozszy Lilan rezonuje i dlatego dal tam "amortyzatory" , tu sie nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jestes pierwsza osoba od ktorej slysze takie teksty. A polecalo mi te budy z 20 osob.

To , ze Ci polecali wiele nie znaczy. Wiekszosc polecen opiera sie na schemacie - kup to bo czytalem , kup to bo znajomy mowil , kup to bo na forum pisalo , ze to fajna buda. Ja mialem okazje bawic sie nia. Tyle.

Natomiast w temacie o Lancolu masz tego posta o "amortyzacji" koszyka w Li Lanach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej ale powiedz mi:

http://www.madtech.pl/pliki/lancool/k7_black/2.jpg

skoro koszyczka sie nie da wyjac.. to jak sie wyjmuje i wklada wentylatorki?

p.s jaka czesc wc sie wklada w 5.25? i ile miejsc ona zajmuje?

Edytowane przez crash_zero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przewaznie zdejmuje sie front obudowy.

Tyle ze na tej fotce juz jest zdjety, a wentyle znajduja sie miedzy blacha a koszyczkiem.

zrywasz nity i wyjmujesz koszyk :wink:

Nie wieze zeby slawetny lian li takiego klopsa odwalil.. no way ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze sa na stale , nie wiem - nie interesowalo mnie to. Po fotkach nie widzialem aby to bylo zdejmowane. Nie widzialem srub , a nity czy jak to sie zwie.

Tutaj o tym wyciszaniu.

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2951170

może się czepiam...ale czy jest tam napisane że to dotyczy budy lancool?

pozatym juz było chyba killka tematów że raczej niema problemu z montowaniem chłodnicy 2x120 na fronicie tej budy i ją do tych zabiegów polecali...

crash_zero gdzie widziałeś tą budkę za 199? :wink:

Edytowane przez oliwer21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma :( dam se jajka uciac ze na skapcu widzialem wczoraj moze pomylka byla..

w tym temacie co daliscie wyzej o wibracjach jest link do wideo i koles mowi ze koszyczek da sie zdjac i nawet odwrocic o 180 stopni czy cos takiego.

mnie troche zraza metal 0.8mm.. w koncu rc-690 ma 1mm i nawet 534 centurion ma 1mm.. i ja chce zasilke na doleeeee :((

no wlasnie jak to jest z tymi chlodnicami :P je sie montuje w napedach 5.25 czy pod nimi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlodnice montuje sie tam, gdzie sa wentyle, zeby powietrze przechodzilo przez finy chlodnicy.

A propos wyciszania dyskow: w Centurionie 534 sa z tym pewne jaja, bo szyny w koszyku maja lekkie luzy i jak masz wibrujacy dysk, to cala obudowa rezonuje (wiem, mialem tak - glosne jak nieszczescie). Problem rozwiazuja podkladki gumowe miedzy szyna a dyskiem, zeby zwiekszyc docisk i zlikwidowac owe luzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisalem w moim temacie 4 tematy nizej mysle nad k7 i 690. Najlepiej jakby ktos mi powiedzial czy znajde ich porzadny mix ;]

http://zenfist.pl/foto.php?products_id=1682&fID=04

Tylko czy te kable da sie schowac z tylu? Czy tylko w te gowienka sprzodu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może się czepiam...ale czy jest tam napisane że to dotyczy budy lancool?

pozatym juz było chyba killka tematów że raczej niema problemu z montowaniem chłodnicy 2x120 na fronicie tej budy i ją do tych zabiegów polecali...

crash_zero gdzie widziałeś tą budkę za 199? :wink:

A czytales wyzej ten temat , czy odpowiedziales na mojego posta? Ja napisalem , ze Lancool prawodpowodnie nie ma demontowanego koszyka (widzialem nity , wiec tym sie sugerowalem) , wiec bedzie wibrowal skoro Li Lan z tej fotki to robil i zostal potraktowany amortyzatorami :) :rolleyes: , z tym ze temu da sie to zdjac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny dylemat ale ja biorę jeszcze pod uwagę

http://www.cooling.pl/antec-three-hundred,...ukt,536534.html

http://zenfist.pl/tacens-signum-p-1640.html

a soją drogą do wszystkich tematycznych obudów wejdzie infinity ??

Edytowane przez pci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem wszystkie wymienione budy i nie wiem dlaczego ludzie jadą po 534 bo z ww da się zbudować w niej najcichszego kompa ...

Rc-690 to również bardzo fajna, dobra i udana buda ale jeżeli rozmawiamy tylko o ciszy to jest "zbyt dziurawa" ...

W RC-534 montuje się 2 x 120mm i WYSTARCZY no chyba że ktoś ma w planach jakiś BARDZO ciepły zestaw (aka 2x 8800 ULTRA, ale to i tak może zapomnieć bo do 534 nie wejdą :) )

np. 2x fander - z przodu ustawiony na ciutkę mniejsze obroty + z tyłu na ciut większe i mamy BARDZO FAJNY ZESTAW...

Co do wibrowania dysków to fakt ale to zależy od poszczególnych modeli, jednym będzie wibrować innym nie.

Natomiast po zastosowaniu podkładeczek między sanki a hdd problem znika ...

lubię prostotę i może dlatego centurion 534 tak mi przypadł do gustu, poza tym to nadal bardzo udana obudowa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://zenfist.pl/coolermaster-centurion-5...p-378.html#spec

http://zenfist.pl/chieftec-bravo-bh01bbb-p-522.html#spec

zostały te dwie co polecacie za i przeciw (cisza + 8800gt musi wejść)

Edytowane przez waldemas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coolermaster , a doladnie ten ma wlasnie cienkie blachy. Mialem w rekach centuriona , dzis rowniez Zenfist potwierdzil , ze i seria 534 ma cieniutkie blachy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadmiernie grube to one nie sa, fakt, ale specjalnie mi to nie przeszkadza po tym jak juz uspokoilem dysk - co ciekawe, WD 80GB nie wprowadzal obudowy w zadne wibracje, dopiero Samsung 250GB pokazal, na co go stac.

Obecny dysk jest wsadzony w Scythe HDD stabilizer (wbrew temu, co twierdzi producent, szyny do montazu bezsrubkowego nie przeszkadzaja, tylko trzeba go dokrecic z drugiej strony) i problemu w ogole nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fot nie mam, ale mam opis - wkladasz stabilizera, dociskasz zacisk, a z drugiej strony uzywasz dwoch srubek wg. instrukcji obslugi ;)

Od strony zacisku tez teoretycznie mozna dokrecic, ale nie mialem tak dlugich srubek (albo o odpowiednio malej glowce - tu sie swoja droga CM troche nie popisal, bo otwory zeby dokrecic naped zapewnil, ale srubek o odpowiednio malej glowce w komplecie nie znalazlem (albo zle szukalem :) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi