M@TI Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 (edytowane) Witam.Prawdopodobnie pod koniec tygodnia będę kupował parę części (to co wszyscy czyli - e2160 , ga-p31 i 8600gt ;)) i waham się nad ramami.Chodzi o low-end czyli ofc kingstony na elpidzie ale 1x2gb czy 2x1gb? Dual jak to dual zawsze jakiś % w syntetykach a z drugiej strony dwa sloty zajęte. Na razie vista jak i 4gb ramu nie wchodzą w grę (może za jakieś 2-3 miesiące, o ile będzie sens dokupywać do tej platformy).OC powinno być prawie identyczne tak ? Jakoś nie mogę sie zdecydować - może jakieś za i przeciw ? Edytowane 8 Kwietnia 2008 przez M@TI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Jak planujesz w krótkim czasie dokupić 2GB to teraz jedna kość. Jak 2GB dojdą później to lepsze 2x1GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 no jak pisałem - może za 2,3 miesiące . A odnośnie problemów płyty z obsługą ramu : jak rozpoznać -jedno -dwustronne kostki ? tak jak na chłopski rozum - pamięci są z jednej lub dwóch stron czy chodzi o coś innego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 A odnośnie problemów płyty z obsługą ramu : jak rozpoznać -jedno -dwustronne kostki ? tak jak na chłopski rozum - pamięci są z jednej lub dwóch stron czy chodzi o coś innego ?Dokładnie o to chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Kup teraz kość 2GB. Za te 2-3 miesiące dokupisz kolejne 2GB i będziesz miał bardzo fajny sprzęcik :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Dzięki za pomoc , jutro skocze zobaczyć czy w komputroniku mają akurat elpidę , a jak nie to będę zamawiał ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwor Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 mushkin 2x1 cl4 200 zł allegro? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 mushkin 2x1 cl4 200 zł allegro? Kolega chciałby raczej mieć za jakiś czas w sumie 4GB, więc te odpadają, bo P31-DS3L nie obsłuży 4 takich kości. Ponadto Kingstony na Elpidach 2x2 nie będą złe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 mushkin 2x1 cl4 200 zł allegro?A po co komuś takie drogie pamięci?? Za 100zł można dostać już 2x1GB, za 240 można mieć 2x2GB... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 no i lipa bo mi w komputroniku nie zamówią elpid [; ramy raczej wybrane więc @piwor dzięki za propozycję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwor Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 no dobra ja mu proponuje porządne pamięci a nie jakiegoś kingstona... -.- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 no dobra ja mu proponuje porządne pamięci a nie jakiegoś kingstona... -.- A wg Ciebie Kingston nie jest porządną pamięcią? Jeśli komuś na prawdę zależy na iluś tam dodatkowych MHz to OK. Ale normalny użytkownik nie zauważy różnicy w normalnym użytkowaniu komputera (np. podczas grania, przeglądania Internetu) między np. 800MHz 4-4-4-12, a 1000MHz 4-4-4-12, a w kieszeni zostanie trochę więcej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 no dobra ja mu proponuje porządne pamięci a nie jakiegoś kingstona... -.-To ja wole jakieś Kingstony 2x2GB niż porządne pamięci 2x1GB... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwor Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 to co 2x2 kingston na 667 ? świetne OC prawda, i nie pisz, że polecą 1066, bo zdarzają się takie sztuki raz na milion ? -.- 2x2 mushkin sp2+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 to co 2x2 kingston na 667 ? świetne OC prawda, i nie pisz, że polecą 1066, bo zdarzają się takie sztuki raz na milion ? -.- 2x2 mushkin sp2+ M@TI napisał Chodzi o low-end czyli ofc kingstony na elpidzie ale 1x2gb czy 2x1gb więc wystarczą mu kingstony, goodramy. A co do OC tych pamiątek, to już sporo osób na forum przy 2 gigabajtowych kościach przeskoczyło 1000MHzów przy 5-5-5-15@2-2,1V więc nie jest tak, źle, a że zdarzają się padaki to już inna sprawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 to co 2x2 kingston na 667 ? świetne OC prawda, i nie pisz, że polecą 1066, bo zdarzają się takie sztuki raz na milion ? -.- 2x2 mushkin sp2+ Do kręcenia E2160 starczą w zupełności pamięci 667. To nie jest procesor z domyślną szyną 333 tylko z FSB 200MHZ. I naprawde lepiej mieć dużo troche wolniejszego ramu niż mało bardzo szybkiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Jak pisałem wyżej, normalny użytkownik nie zauważy różnicy na co dzień przy powiedzmy 1066MHz CL5 czy 900MHz CL5. Moim zdaniem (tak jak jeszcze wyżej kolega napisał) warto wziąć 2x2GB Kingston Elpida, które mają dobre OC (mimo, że mogą zdarzyć się "padaki", które zrobią 1000 CL5 na 2.2V, choć raczej powinny lepiej chodzić) niż 2x1GB czegoś tam wymyślengo. Ale to oczywiście moje zdanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...