Skocz do zawartości
shooter

Freez A Stabilność

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jesli komp po OC jest stabilny to nie ma najmniejszego prawa zaliczyc zwiech w grze jakiejkolwiek? Mam FSB510 na mojej MoBo i raz na tydzień zalicze zwieche w jakiejś grze. MemTest, Orthos, Marki wszystko przechodzi bezblednie po kilka godzin. Czy uwazacie, że za mimo wszystko za malo voltow na MoBo jest dane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolo 2 godzin jak gralem w Timeshifta. Raz tez po okolo 2 godzinach w FEAR: Perseus Mandate. Ale nieraz gram i po 3-4 godziny i nie ma zwiechy. Czyli MoBo jest niestabilna? Normalnie zadnej zwiechy nie powinno byc?

Mam FSB510 i Na NB dalem 1.41V na SB podbilem o jeden prog i SB I/O tez o jeden prog.

Edytowane przez shooter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, czyli niemozliwe zeby komp sie zwiesil w grze jesli jest full stable?

...

Najpierw trzeba zdefiniować co to jest full stable. Orthos, 3dmarki nie są jeszcze gwarantem, że komp jest stabilny. Skoro gry się wieszają na fsb 510, a nie wieszają się np. na fsb 500, to znaczy, że na fsb 510 nie jest stabilny. Co innego, gdyby się gry wieszały nawet bez oc, wtedy problemu się szuka gdzie indziej.

Osobiście stabilność sprawdzam tak, że zapuszczam grę i zarazem prime 95 dla dopełnienia, aby 2 rdzenie były na 100% obciążone. Niby sam orthos też obciąża oba rdzenie na 100%, jednak nie sprawdza stabilności w grach, w których występują inne obliczenia, niż w orthosie. Potem obniżam profilaktycznie taktowanie o 50 czy 100Mhz i nie ma prawa się zawiesić.

Edytowane przez pomiar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi