Skocz do zawartości
Daniel Wieszczycki

Jak Rozsądnie - Niekoniecznie Najtaniej, Zrobic Upgrade

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Waszym radom ponad dwa lata temu złożyłem całkiem fajny, jak na tamte czasy sprzęt:

- Athlon 64 X2 4200+ BOX (Socket 939)

- Asus A8N32-SLI Deluxe nForce4 SLI x16

- GeForce 7800 GTX Gainward Golden Sample 256MB (nieco podwyższone taktowanie)

- PDP Patriot LLK 2 x 1GB DDR 400MHz CL2-5-3-2

- TAGAN U15 530W

Przyszedł czas na upgrade. Jak to ugryźć? Sprzęt pod gry takie jak ArmA, Rainbow Six, Flight Simulator, LOTRO... Czyli dość wymagające.

Teraz nawet da się grać dość komfortowo, ale chcę lepiej, więcej, wyżej :)

Kwota do wydania - ok. 2000 zł.

DW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M@TI napisał(a):

Sprzedać wszystko oprócz zasilacza i kupić coś na 775. Z góry proponuje przejrzeć przyklejone zestawy @Sysaka .Kwota to 2000 + kasa za obecne części czy "TYLKO" 2000 ? No i napisz czy będzie oc

Do OC ja sie nie nadaję. To znaczy, niby wiem co i jak, ale mi sie nigdy nie che :)

Wkładam, działa? No to OK.

Co do Twojego pomysłu, to nie wpadłem na to, żeby sprzedać pozostałości... Raczej coś z nich poskładam, np. lepszy komp dla żony...

I nie wiem, czy dam się przekonać do Intela :) Szczerze - wolałbym zmienić procesor, grafikę, dołożyć pamięci, ale nie ruszać płyty...

Ale na zestawy zaraz zerknę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sensu zostawiać tej płyty. Dużo lepiej wymienić wszystko. Oczywiście, jeżeli jesteś przekonany do AMD to możesz zostać przy tej firmie. Mimo wszystko polecam Intela, który jest krótko mówiąc wydajniejszy. Zestaw masz fajny, ale jeżeli zmieniłbyś płytę to musiałbyś zmienić prawie wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daniel Wieszczycki napisał(a):

Do OC ja sie nie nadaję. To znaczy, niby wiem co i jak, ale mi sie nigdy nie che :)

Co do Twojego pomysłu, to nie wpadłem na to, żeby sprzedać pozostałości... Raczej coś z nich poskładam, np. lepszy komp dla żony...

I nie wiem, czy dam się przekonać do Intela :) Szczerze - wolałbym zmienić procesor, grafikę, dołożyć pamięci, ale nie ruszać płyty...

Ten pomysl chyba nie wypali, bo:

1. "stary" slot pod procesor, nic nowszego nie wlozysz bo wszystko lepsze jest pod AM2+

2. obsluga pamieci "tylko" DDR, drozsze i wolniejsze od DDR2

dobra alternatywa, wlasciwie najwydajniesza, jest zmiana platformy na intela i OC ktore jest proste jak sznurek w kieszeni.

Zasilacz mozesz, a nawet powinienes, zostawic.

Edytowane przez marecki48

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do symulatora lotu to CPU przyda się mocniejsze a trudno jest kupić coś dużo wydajniejszego bo łatwo dostępne są tylko używane X2 4600+.

Najlepiej poddać jakiemuś OC obecnego CPU albo wymienić płytę pamięci i procesor. Za 2k dostaniesz wypasiony zestaw CPU, mobo, RAM.

Przykładowo X4 2,5 GHz lub 3.2 GHz X2 jeśli AMD.

Wydajniejszy można zbudować na Intelu Q 2.4-2.66 GHz lub C2D 3 GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Widzę, że znowu będę musiał sie przyjrzeć na nowo Intelowi :)

Mam jeszcze pytanie co do Asusa - czy ich komponenty nadal są godne zaufania, czy czegoś się wystrzegać? Zwykle wpychałem gdzie się da płyty Asusa i na hmmm, 7 kompów złożonych dla siebie i rodziny przez ostatnie lata, Asusy sprawują się wyśmienicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Widzę, że znowu będę musiał sie przyjrzeć na nowo Intelowi :)

Mam jeszcze pytanie co do Asusa - czy ich komponenty nadal są godne zaufania, czy czegoś się wystrzegać? Zwykle wpychałem gdzie się da płyty Asusa i na hmmm, 7 kompów złożonych dla siebie i rodziny przez ostatnie lata, Asusy sprawują się wyśmienicie.

Mając do wydania 2k na płytę CPU i RAM to na dzisiaj nie warto przyglądać się AMD do symulatora lotu bo od czasu kiedy odszedł od lansowania z

uporem maniaka PIV robi wydajne CPU i taki E8500 będzie wydajniejszy od X2 6400 praktycznie w każdym zastosowaniu co najmniej o 10%

a w większości gier o ponad 20%, dodatkowo pobierając mniej prądu.

http://www23.tomshardware.com/cpu_2007.htm...6&chart=439

Jedyna godne uwagi są X2 do 5400+ ze względu na cenę bo można to kupić poniżej 300 zł http://kdo.pl/product_info.php/products_id/23159

i są relatywnie energooszczędne bo 65W.

Ewentualnie jakiś X4 jeśli potrzebne są 4 jajka za nieco ponad 500 zł http://kdo.pl/product_info.php/products_id/27259

Oczywiście mając ograniczony budżet do części zastosowań lepiej kupić X2 5400+ lub X4 i mocniejszą kartę graficzną ale w tym przypadku grafika

może trochę poczekać.

Asus ma olbrzymi asortyment i ma w ofercie zarówno udane konstrukcje jak i mniej udane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No za 2kzł można już nieźle zreanimować nie jeden sprzęt ;)

E8200 538zł

Asus P5K 277zł

2x2GB OCZ 242zł

9800GTX 839zł

Płyta skoro Asus był niech Asus zostanie.

Nad grafiką można się jeszcze zastanowić. Bo jak sprzdasz obecne proca płyte grafe RAM to stykło by na 9800GX2 i yś miał niezłego sprzeciora. No tylko E8200 minimum na 3,6GHz by musiał lecieć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kartę graficzną można wymienić po zmianie CPU jeśli przyrost wydajności okaże się mało zadowalający.

Taki bardzo wypasiony i drogi zestaw to przykładowo:

Płytkę najlepiej ze wsparciem 1600 FSB bez żadnych OC.

Przykładowo Asus RAMPAGE FORMULA (X48)

http://sklepwgk.pl/prod24331_Asus_RAMPAGE_...LAN_FW_ATX.html za ok 800

http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Asu...pelny,id,52699/

Do tego E8400 BOX za ok 700 http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=10852

RAM 4GB za ok 300 http://sklepwgk.pl/prod23611_Corsair_DDR2_..._DHX_CL4_0.html

Rozsądnie trudno więcej wydać na CPU RAM i płytę.

Po takiej zmianie karta graficzna będzie najsłabszym elementem ale do wymienionych gier powinna wystarczyć.

Wyraźnie szybsze są są powyżej 800 zł

Razem z kartą wychodzi około 2700 i jeśli to za dużo to można RAM wstawić 2GB za 140 http://morele.net/produkt/46470/

Płytę można wstawić dużo tańszą przykładowo za 540 zł http://www.agito.pl/product/325231?bid=40

Wtedy wychodzi około 2300.

Z kartą trudno rozsądnie zejść do poziomu 2000 nie przesadzając z obniżeniem wartości płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz dzięki za propozycje. Te 2000 PLN to taka moja kwota wyjściowa, która jak zwykle będzie się pewnie rozciągać... Jak sobie obliczyłem właśnie co naprawdę CHCĘ :) to wyszło znowu około 6.000 :), z nowym monitorem. Ale to wtedy, gdy mi się jakiś większy projekt trafi, bo na razie posucha.

Trzeba niestety wziąc pod uwagę jeszcze jedno - dodatkowy wydatek w postaci systemu i Office. Czyli, niestety, dodatkowo około 300 za system i 800 za offica. Na obecnym kompie mam OEMy, więc po zmianie konfiguracji zapewne nici z ponownego aktywowania :(

Edytowane przez Daniel Wieszczycki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Trzeba niestety wziąc pod uwagę jeszcze jedno - dodatkowy wydatek w postaci systemu i Office. Czyli, niestety, dodatkowo około 300 za system i 800 za offica. Na obecnym kompie mam OEMy, więc po zmianie konfiguracji zapewne nici z ponownego aktywowania :(

Licencja OEM zazwyczaj dopuszcza jakieś modyfikacje komputera (nawet wymianę płyty głównej) a ograniczenia dotyczą ilości zmian.

Trzeba sprawdzić dla konkretnego oprogramowania jak wyglądają ograniczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, a podejdźmy teraz do sprawy inaczej, nieco ekstremalnie.

Co, gdyby kasa już nie stanowiła takiego ograniczenia, a głównym celem byłoby zbudowanie platformy, która wytrzyma rok, dwa. I da się w przyszłości upgradować ale bez potrzeby zmiany płyty głównej?

Jak rozumiem, socket 755 pozostaje jako najbardziej przyszłościowy (chociaż co tam Intel wymyśli, nikt nie wie).

A co z pamięcią? Iść w takim przypadku w DDR3? Tak by teraz kupując 4 GB, nie mieć za rok, dwa trudności albo w dokupieniu następnych kości, albo z ich wymianą? Na pamięciach się znam najgorzej z całego sprzętu...

Taka konfiguracja:

Płyta:

- Asus Striker II Extreme (nVidia nForce 790i Ultra SLI) [DDR3, 3xPCI-E, FW] albo

- Asus Striker II NSE (nVidia nForce 790i SLI) [DDR3, 3xPCI-E, FW] BTW: czym się różnią te płyty, oprócz obsługiwanych pamięci?

Pamięć:

- DDR3 2x2048MB PC-1333 OCZ Reaper CL6 (6-6-6-18), albo

- DDR3 2x2048MB PC-1600 OCZ Platinium EB CL7 (7-6-6-20) Nie mam pojęcia, czy lepsze te wyżej taktowane, czy z mniejszymi opóźnieniami.

Procesor:

- Intel Core2 Duo E8400 3,00GHz (S775) Tray

Grafika:

- GeForce 9800 GX2 Asus 1GB 2x DVI (PCI-E) albo inny GX2

Wychodzi w cenach Komputronikowych około 4500 PLN, czyli jak będę brał "na firmę" realnie 3000 PLN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie nowa podstawka prawdopodobnie w tym roku http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/new...tes-nehalem-cpu.

Striker II Extreme jest na 790i Ultra a ta druga na zwykłym.

Z DDR3 będzie to samo co zawsze przy zmianie rodzaju pamięci.

Pierwsze DDR były około dwa razy wolniejsze niż pod koniec produkcji podobnie DDR2.

Czyli i tak nie za bardzo się przydadzą jako element kolejnej wydajnej platformy. DDR2 533 256MB są obecnie zabytkiem do biura.

Nawet jeśli kupi się DDR3 2000 http://www.purepc.pl/ddr32000_od_super_talent_technology to i tak nie będą to przyszłościowe DDR3 bo

za rok lub dwa będą wydajniejsze i pojemniejsze DDR3 i na dodatek może na standardowym 1.5v.

Istotna jest wydajność, nawet jeśli cena nie jest najważniejsza to w miarę szybkie DDR3 są prądożerne i włożenie takich

4 kości to kosztowny eksperyment. Lepiej dopłacić do CPU przykładowo E8500 , kupić dwie wypasione karty graficzne.

Tu jest przejrzyste porównanie przy różnych częstotliwościach i opóźnieniach DDR2 i DDR3.

http://www.behardware.com/articles/674-3/i...3-and-ddr3.html

Widać że przyrost wydajności nie jest duży http://www.anandtech.com/memory/showdoc.aspx?i=3121&p=6 i większy w grach uzyskamy z

wydajniejszej lub drugiej karty graficznej i szybszego CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta:

- Asus Striker II Extreme (nVidia nForce 790i Ultra SLI) [DDR3, 3xPCI-E, FW] albo

- Asus Striker II NSE (nVidia nForce 790i SLI) [DDR3, 3xPCI-E, FW] BTW: czym się różnią te płyty, oprócz obsługiwanych pamięci?

Czy potrzebujesz SLI?? Jak nie to bierz jakąś DFI na P35 albo z chipsetem od ATI.

Pamięć:

- DDR3 2x2048MB PC-1333 OCZ Reaper CL6 (6-6-6-18), albo

- DDR3 2x2048MB PC-1600 OCZ Platinium EB CL7 (7-6-6-20) Nie mam pojęcia, czy lepsze te wyżej taktowane, czy z mniejszymi opóźnieniami.

DDR2 IMHO. DDR3 bedzie dobre ale za 2 lata. Do tego czasu mija się to z celem.

Procesor:

- Intel Core2 Duo E8400 3,00GHz (S775) Tray

Pomyśl o Quadzie. Q9300 będzie jak dla Ciebie OK.

- GeForce 9800 GX2 Asus 1GB 2x DVI (PCI-E) albo inny GX2

Grafa ok. Tylko co szukasz w komputroniku?? Nie szkoda Ci kasy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dwaIP napisał(a):

Będzie nowa podstawka prawdopodobnie w tym roku 2969474[/snapback]

Czy potrzebujesz SLI?? Jak nie to bierz jakąś DFI na P35 albo z chipsetem od ATI.
Tak. Myślę, o drugiej karcie za pół roku, po wakacjach :)

Cytat

DDR2 IMHO. DDR3 bedzie dobre ale za 2 lata. Do tego czasu mija się to z celem.

Za dwa lata to pewnie trzeba będzie zmienić cały sprzęt, jak to robię dziś. Czyli, po porównaniu testów wydajności pamięci, które podrzucił mi dwaIP, chyba jednak DDR2

Cytat

Pomyśl o Quadzie. Q9300 będzie jak dla Ciebie OK.

Czy to nie jest tak, że quad jednak polegnie mi w grach? Lepsze wydajnościowo będzie "zwykłe" duo?

W renderingi 3d się nie bawię, do obróbki zdjęć mam inny komputer - ten jest dedykowany, można powiedzieć, do gier i do biura :)

Stąd http://pclab.pl/art31445-5.html wynika, że jednak duo 8400 czy 8500 w grach lepiej sie sprawuje.

Cytat

Grafa ok. Tylko co szukasz w komputroniku?? Nie szkoda Ci kasy??

Szkoda :) Ale mają duża bazę towarów ze zdjęciami :) Jak w Mediamarkt, można przyjść i obejrzeć, ale zakupy to już gdzie indziej, chyba, że o jakieś drobne rzeczy chodzi, albo coś na szybko trzeba dokupić. Chociaż jak juz robię tam zakupy, to jest bez problemu, gwarancję na barebona Ausa zrealizowali bez problemu... Z godnych zaufania sklepów znam jeszcze Znak i Sirius. Edytowane przez Daniel Wieszczycki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, to chyba ostatnie pytanie na teraz:

Jak wezmę

- Asus Striker II Formula (nVidia nForce 780i SLI)

- Intel Core2 Duo E8500 3.16 GHz

- GeForce PCI-E 9800GX2 Asus

Jakie pamięci do tego wziąć? Płyta łyka 1066.

Brać 4x1Gb czy 2x2? Zaproponujcie coś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi