Skocz do zawartości
Overdose

Spadek Wydajności

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od dluższego czasu zauwazam bardzo duzy spadek wydajnosci mojego komputera, nie wiem dlaczego w 3Dmarku 2001 osiaga on juz tylko 3600 punktow mimo ze jeszcze niedawno osiagal 4000. Znalazlem ostatnio w internecie testy kompa o podobnej konfiguracji (albo nawet slabszej) i wyciagal on prawie 3 razy wiecej punktow w 3dmarku.

Moja specyfikacja:

Celeron 2.0

768MB ram

gf fx5200 128MB 128 bit

Asrock P4VT8

Tamten komputer mial mniej ramu i gf 4. Coraz bardziej zwalniaja mi gry. Quake 3 chodzi od 20 do 50 fps gdzie powinienem miec 125 bez problemu. Wiec mam pytanie co moze powodowac taki spadek wydajnosci? I jak temu zaradzic? Czy to moze byc to ze mam duzo miejsca zajetego na HDD? (120GB pojemnosci i okolo 100 zajete)

Edytowane przez Overdose

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaśmiecony system

A ze wynik spadl o 400 pkt to nic dziwnego, poprostu sie zasmiecilo

Po reinstalacji systemu nie zapomnij doinstalowac VIA service pack 3in1 i sterowniki do grafy www.nvidia.pl

A GF 4 Ti jest lepszy od GF FX 5200 128-bit. Pozatym 3DMark2001SE jest bardzo wrazliwy na procesor, a ten jest u Ciebie bardzo słaby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram przedmówcę. Jednak przez reinstalacją systemu możesz spróbować go poczyścić. Zgraj sobie darmowy programik CCleaner (wersja 2.06 jest na tą chwilę najnowsza) i tam masz opcje czyszczenia śmieci w postaci plików tmp, cache przeglądarek itp. Dodatkowo możesz przeczyścić rejestr - tylko jak program zapyta, czy zrobić kopię zmian rejestru, to ją zrób, żeby przywrócić w razie niestabilności. Do tego pamiętaj, że pełny GF4 jest szybszy niż 5200FX - dlatego w tamtym teście maszyna na GF4 może osiągać większy wynik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System czesto czyszcze Easy Cleanerem z plikow tmp i cache przegladarki itp. Ale nawet po reinstalacji nie chodzi on tak jak powinien.

Mimo to sprawdze ten CCleaner. A co do gf4, az tak jest lepszy ze osiaga 11000? Moze warto kupic takiego gf za bezcen.

Jeszcze mam pytanie jakbym chcial wymieniac ten cienki procesor to na jaki p4 go zamienic? Nie za drogi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli idzie o wymianę procka to jaki socket bo jeśli 775 i płyta obsługuje Dual Core to wymienić na duala i nie bawić się w P4. Najtańsze (nowe) DC to około 170-180 PLN, ewentualnie używany Pentium D (dwurdzeniowy) to około 130 PLN gdzie P4 to podobne ceny co Pentium D lub wymienić płytę razem z prockiem. Na wymianę na P4 moim zdaniem szkoda pieniędzy. :wink: Ale widzę, że to płyta pod S478 więc wymień płytę razem z prockiem jak już, w samą wymianę procka się nie baw. Płyta główna z socketem 775 pod Pentium D to kole 50 PLN ( a pod Pentium D i IntelC2D to za jakieś 85 PLN), więc za około 200 PLN masz jakąś sensowną tanią zmianę. A jakby tak jeszcze pójść w platformę AMD to być może za te same pieniądze jeszcze lepsze by się bebechy dobrało.

Edytowane przez Bolek_Lodz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to jest s478. Chcialem zrobic jakas tania wymiane procka, bo p4 a celeron to duzo roznica. A jak wymienie plyte to zaraz przydalo by sie brac odrazu z PCI-E, a co za tym idzie wymienic karte graficzna. I tak w koncu wyjdzie na to ze trzeba nowego kompa kupic...

Edytowane przez Overdose

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajdziesz płytę z AGP, w samą wymianę na P4 się nie baw chyba, że darmo bedą dawać :wink: Sama wymiana na P4 3,xxGHz z HT to koszt 130-150 PLN a dwurdzeniowy procek plus płyta głowna do niego to około 200 PLN, podum, przelicz kasę w portwelu i decyduj :rolleyes: A jakbyś dokonał takiej wymiany to pewnikiem znajdziesz kupca na swoją starą płytę z procesorem więc część kasy pewnie byś odzyskał i Twoja inwestycja by się zmniejszyła o jakieś złotówki (zwłaszcza jakbyś dał atrakcyjną cenę to długo byś sie ze sprzedażą nie babrał, chętnych na tanie starsze bebechy nie brakuje).

Edytowane przez Bolek_Lodz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi