Skocz do zawartości
black-out

Epson-drukowanie Z Jednym Pustym Kartridżem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanie do osób orientujących się w drukarkach EPSON-a:

Czy da się coś wydrukować (może w jakimś trybie zastępczym) kiedy jeden z kartridży jest pusty?

Pytam, ponieważ chcę kupić drukarkę tej firmy, z pięcioma pojemnikami z tuszem kolorowym.

Przeczytałem gdzieś, że w starszych modelach tej firmy, kiedy jeden kolor się skończy drukarka przestaje drukować dokumentnie - nawet na czarno.

Czy w nowszych modelach jest inaczej? (mnie interesuje model: Epson Stylus Photo 1400).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic sie nie zmieniło w tym temacie - nie na jednego koloru - nie ma drukowania wcale - drukarka ostrzega o tym że któryś tam tusz jest na wykończeniu i to jest tem moment w którym trza do sklepu zapitalać - później jest z reguły za późno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej nie samsunga, lepiej nie, - a epson też to posiada właściwości takie.

Jak chcesz drukować bez tuszu to kup każdą inną markę - Tylko Epson jak nie ma tuszu to nie drukuje.

prawie wszystkie Canony Też tak mają ale dają się oszukać

Zdecydowana większość HP ków drukuje bez tuszy

wszystkie Lexmarki - im tusz nie potrzebny i tak drukują.

Dodam tylko że w HP wyjmujesz jedną z głowic i drukujesz tym co masz w środku (Color lub black) a z lexmarka możesz wszych wyjąć - bez głowic też drukuje (oczywiście na siłę można to uzyskać tylko)

Tylko jedno pytanie - po co ci drukowanie bez tuszu:

1 żeby nie było go widać

2 żeby zepsuć głowicę drukującą

To jak pić oranżadę w proszku bez Wody

Ludzie paranoja jakaś was opanowywuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta blokada drukowania w przypadku braku tuszu spowodowana jest przez to żeby głowicę pozostawić w zalaniu, żeby nie miała możliwości zaschnięcia. Co z tego że w innych firmach możesz oszukać drukarkę jak przez to oszukujesz i siebie (w prosty sposób dochodzi do uszkodzenia głowicy i zostaje jedynie serwis) chyba że głowica wymieniana razem z tuszem (jakkolwiek to już trochę archaiczne rozwiązanie i nawet HP powoli od tego odchodzi). Epsony precyzyjnie liczą ilość zużytego tuszy więc na bieżąco masz dokładną informację ile go zostało. Można też wcześniej wyposażyć się w zapasowy komplet tuszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu nie samsunga?Widziałem wydruki i są bardzo dobre drukowałem nawet zdjęcia.A co do Epsonów to polecam zamienniki ModeCom.Sam ich używam a cena za jeden to nawet poniżej 20 zł a jakość taka sama nawet wydawało mi się że lepsza od fabrycznych.A co do precyzji określania to fakt mi podawało że na czarnym wydrukuje tylko 3 takie strony jak poprzednie i fakt wydrukował te 3 strony i pusty.Tak więc lepiej mieć w zapasie a za cały zestaw MC zapłaciłem 80 więc to i tak niedrogo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybką reakcję!

Co do sugestii kupna drukarki innej firmy - chcę kupić drukarkę A3+, więc mam do wyboru CANON, EPSON i HP (przynajmniej innych w rozsądnej cenie nie widziałem).

Wstępnie wybrałem EPSON-a, ponieważ chyba jako jedyna ma regulację wielkości kropli.

Teraz mam HP - kiedy zabraknie czarnego tuszu ustawiam "drukuj w odcieniach szarości" i bardzo sobie chwalę tę opcję.

W kwestii wyschnięcia głowicy - z tego co wiem to zliczanie zużytego tuszu nie jest zbyt dokładne - w kartridżu zawsze coś zostaje.

Jeśli się zdecyduje na ten model to nie ma wyjścia - trzeba kupić zapas.

PS:

Gabryśka - co do paranoi - chodziło mi o sytuacje awaryjne; czasami muszę coś wydrukować natychmiast, a sklepów z tuszami czynnych 24h nie ma :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i lekarstwem na to "natychmiast" jest szufladowy zapas a nie sklepowy - inaczej to paranoja.

Regulacja wielkości kropli - a po co ci to potrzebne - akurat coś podregulujesz trele morele - chwyt reklamowy i tyle.

Do epsona nic nie mam a nawet wrecz przeciwnie bardzo szanuje te markę - ale ten argument mnie rozbawił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epson powiadomi Cię znacznie szybciej że zostało już mniej tuszu tak że zdążysz kupić zapasowy no i polecam zamienniki na prawdę nie ustępują jakości do oryginalnych a 10-15 zł w kieszeni czyli na dwóch tuszach już masz 1 gratis.Ogólnie jak dla mnie to druk na tej drukarce jest dość ekonomiczny podobnie jak na Canonach.A i przepraszam za błąd odnoście polecania Samsunga to jednak był Canon :razz: ja już sam nie pamiętam co kupuje ale do Canona tusze są za 10 zł tak więc jeszcze to bardziej ekonomiczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi