Nerevar Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 (edytowane) Hej, tak ostatnio się zastanawiam dalczego np Polsat 2, sportowe jakieśtam nadają panoramiczne programy panoramicznie :) a natomiast dajmy na to polsat i tvp 1 gdy jest coś panoramicznego bezczelnie wpakowują panoramiczny obraz do 4:3 i wysyłają w postaci 4:3 z pasami :/ potem jak się to rozciągnie wyglada jak łąjno, też tak macie czy jest to "zabieg" mojej kablówki Edytowane 14 Kwietnia 2008 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Po to sie wysyla tzw. kaszete (czyli 16:9 z pasami do 4:3), zeby ludzie z normalnymi TV nie mieli obrazu rozciagnietego w pionie. A chyba kazdy TV panoramiczny ma tryb pozwalajacy na wyswietlenie tylko srodka obrazu 4:3, z pominieciem pasow (z reguly sie to Zoom nazywa). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Owszem ale jakość takiego czegoś jest do kitu... ;] ehh co za kraj, a co do telewizorów 4:3 to nie wiem jakiego rupcia trzeba mieć... mam 2 w domu i na obydwu jest opcja rozciągnięcia / "spanoramienia" a nie sa najnowsze. No ale nic odpowiedź dostałem dzięki. Jeszcze zapytam w platformach cyfrowych też tak jest że wysyłają kaszete jak to nazwałeś czy normalnie 16:9 to 16:9 a nie jakiś crap Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 O ile mi wiadomo, to w platformach cyfrowych sla normalne 16:9. Przy czym np. w przypadku telewizji publicznej na 16:9 nie licz, bo takie cos nie jest nigdzie wysylane (zarowno do nadajnikow naziemnych, jak i na satelite trafia to samo). Nie wiem, jak ma Polsat, ale chyba tak samo. Tez mnie to wkurza, ale niestty na zmiane mentalnosci chyba jeszcze za wczesnie, tym bardziej, ze ida za tym ogromne koszty. To samo tyczy sie puszczania filmow z napisami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...