Maks! Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Witam, Mój Gigabyte P31 padł i postanowiłem go wymienić na p35. Przy okazji chce dokupić sobie ramu. Obecnie posiadam 2x1gb kingi na Elpidach, brakuje mi nieco ramu pod Vistą, 3gb było by dla mnie w sam raz, za ok 40zł mogę dokupić kolejne kości 2x512mb - też Elpida. Czy testować ktoś pamięci na takiej konfiguracji? Większość osób pisze o 4x1gb, czy ktoś praktykował takie ustawienia? jak wygląda podkręcanie pamięci? oraz czy takie coś ma w ogóle sens i czy będzie działało. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 czy jest sens czy nie cieżko powiedziec, z 4gb 32bitowy system zobaczy ci 3.5, ja tak pracowalałem i nie narzekam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Ok dzięki za info i screeny, można jeszcze wiedzieć jakie kości posiadasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Ok dzięki za info i screeny, można jeszcze wiedzieć jakie kości posiadasz?2x1 G.Skill i 2x512 patriotów ;) http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=249372 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 No właśnie - pytanie co lepiej pod P35 + winXP 32 bit. 2 x 1GB + 2 x 512MB czy też 2 x 2GB. Skoro WinXP "widzi" 3GB to czy jest sens dopłacać ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Może być nawet 3x1. Różnica w wydajności znikoma względem 4x1, a lepiej od 2x1GB + 2x512MB, bo możesz dołożyć zawsze kolejną 1GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 A nie muszą być parami obsadzone banki do duala ?? Sorki, ale przy nf3 jest różnica w wydajności pomiędzy single a dual, a dual działa tylko przy "symetrycznym" obsadzeniu parami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Na 965P i P35 (takie płyty mam) dual działa też na obsadzonych trzech bankach. Mało tego, na Abicie AB9 (965P) przy 3x1 pamięci lepiej się kręciły, jak przy 4x1, chyba kwestia mniejszego obciążenia kontrolera pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 A nie muszą być parami obsadzone banki do duala ?? Sorki, ale przy nf3 jest różnica w wydajności pomiędzy single a dual, a dual działa tylko przy "symetrycznym" obsadzeniu parami. Na AMD dual to chłyt małketingowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 EEE no to THX Myślałem, że trzeba parami. W takim razie olać pary, 3x 1GB i pojechał .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_inf Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Na 965P i P35 (takie płyty mam) dual działa też na obsadzonych trzech bankach. Mało tego, na Abicie AB9 (965P) przy 3x1 pamięci lepiej się kręciły, jak przy 4x1, chyba kwestia mniejszego obciążenia kontrolera pamięci. Szczerze w to wątpię. 3 banki to już nie dual. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...