Skocz do zawartości
Jackassek

Laing D5 Lub Swiftech

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie brzmi nastepujaco: czy da sie jakos ominąć sterowanie pompki tak zeby mozna bylo serowac nia z panelu(nie pytajcie po co). Czy nie dalo by sie zrobic np tak zeby ustawic ja na maksa i podpiac pod panel(nie wiem czy dobrze mysle ale wydaje mi sie ze tak) i czy ta pompka ma wyjscie z czujnikiem obrotów (przepływu). Poza tym szukam elektronika który byłby w stanie przerobic mi odrobine panel tak aby przepuscil taka moc(23w)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odrobinę? jak nie kupić drogiego to nie wysterujesz chyba że sam zrobisz od podstaw

Dokladnie, lepiej bym tego nie ujol. Jak na raizie to max ile widzialem w panelach to 18-20W na kanal, teoretycznie te 23W tez przezyja, tylko musial bys nawiew zrobic coby sie nie popalilo cos w panelu. Z tym ze tutaj pojawia sie kolejny problem, panel pociagnie pompke w normalnym stanie pracy, rozruchu moze nie przezyc, jako ze silniki DC lubia tak kilkakrotnie wiekszy prad rozruchowy.

Najlepiej zrobic typowy uklad od podstaw, najwyzej potencjometr umiescic na panelu. Choc mysle ze powinienes zainwestowac i zlecic to komus kto na prawde sie zna na tym i zrobi ci uklad z PWM na jakims prostym mikrokontrolerze, latwiej i precyzyjniej bedzie mozna wysterowac, a jak sie uprzesz to i pod usb (ewentualnie RS-232, bedzie taniej) podpiac i sterowac z windowsa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej zrób od nowa regulator...Przerabianie imho bez sensu.

Tak jak juz wyzej pisalem zgadzam sie z tym na 200%

Tak bedzie szybciej, prosciej i taniej... Nikomu sie nie bedzie chcialo rozgryzac schematu, do tego jeszcze przeprogramowywac go (bo z tego co sie orietuje to cyfrowy uklad z wyswietlaczem), szukac dokumentacji scalakow i takie tam... Mi by sie osobiscie nie chcialo... Zreszta koszty moga byc wyzsze niz sam resorator, bo za darmo nikt paru dni siedzial nie bedzie, bo pol godziny to raczej nie zajmie. Jak by byl to zwykly prosty uklad nie bylo by problemu, ale ze to pewnie cyfrowe sterowanie z PWM ma i takie tam dziwne ustrojstwa to zabawy jest sporo.

No chyba ze na chama wymienisz czesc traznystorow na mocniejsze, ale nikt ci gwarancji nie da ze bedzie dobrze dzialac i wysteruje sie bez problemu (no chyba ze to jakies standardowe, gdzie da sie znalezc mocniejsze odpowiedniki) to moze i zadziala albo nie, szansa taka jak rzut moneta, 50%

Ja bym sie wogole zastanowil czy Ci to potrzebne?

Nie mozna jej po prostu na stale odpowiednio ustawic i dac sobie spokoj?

Albo pozbyc sie wogole tego resoratora....

Mi na pewno by sie nie chcialo w tym dlubac, zreszta nie mam czasu. Ewentualnie spytam kogos znajomego czy mu sie nie chce, ale szanse raczej marne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ja niechcący stałem się posiadaczem takiej pompki bez regulacji obrotów.

Można z tym coś zrobić żeby na stałe ustawić np. na połowę mocy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki, za radę. Tak chyba będę musiał zrobić.

ale 7 czy 5? sądziłem że w molexie jest 12v i 5V

Edytowane przez loo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi