Jacek Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 No dobrze andriu dowody sa przekonujace :) ale wynika rowniez z nich ze tak dobrym dyskiem IBM`a jest 180GB a ja chce jedynie 80gb.Na wszystkich stronach pisali ze wszystkie dyski ponizej 180gb maja 2 mb cache, tylko na czeskiej pisze ze sa 2 rodzaje osiemdziesiatek: jedna ma 2 druga 8 mb cache. Ale i tak nie wiem jak ten 80gb dysk IBM`a sprawdza sie w testach bo wszedzie testuja 180... :roll: Jeśli chesz kupić dysk 80 GB to śa terza chyab tylko dwa w sprzedazy: WDC i MAXTOR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 ... - temperatura - dyski maxtora 5200 obrotow te pochlaniajace 6W energi ... 1. nie widzialem dysiorow 5200 jedynie 4200 albo 5400 :P 2. mam dysiory Maxtor D540X i Samsung V60 i powiem ze ten Samsung (przy mierzeniu temp zewnetrznym czujnikiem) chlodniejszy o jakies 2*C natomiast diametralnie zmieniala sie sytuacja po wrzuceniu do kieszeni wtedy to Maxtor chlodniejszy o jakies 4*C - czujnikiem zewnetrznym mierzylem dlatego zeby byly porownywalne warunki (identyczny termistor) PS oba dyski w trybie SEEK maja pobierac okolo 6W energii Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g00f Opublikowano 30 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2003 No dobra nie koniecznie musi byc 8mb cache, zreszta tak naprawde jakie to ma znaczenie? Baraka 7200.7 i IBM maja po 2mb cache i wolne nie sa. WDC i Maxtor odpadaja, roznica w glosnosci miedzy tymi dwoma dyskami jest symboliczna, a jak wiadomo WDC nie nalezy do najcichszych. W sumie zastanawiam sie jedynie nad IBM`em i Bar 7200.7. Pozatym z tego co sie orjentuje to IBM 80gb ma tez wersje z 8mb cache, tylko w tym momecie ponawiam pytanie: jakie to wlasciwie ma znaczenie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 napewno są IBMy 80 GB z 8 megowym keszem, różnica między 8 a 2 MB nie bedzie duża, na dysku z 8 keszem bedziesz miał poprosty ciut wydajniejszy odczyt małych plików i dysk troszeczke lepiej sobie poradzi z wieloma procesami które z niego korzystają, ale podkreślam, różnica ta jest minimalna, to są tylko moje spostrzeżenia, więc jeżeli komuś to sie nie bedzie podobało to prosze mnie poprawić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...