Gość dia8el Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 (edytowane) Witam! Więc tak. Chcę zamienić mój poczciwy, wysłużony 17" CRT na lcd. Warunek podstawowy - nie mogę wydać więcej niż 800 zł ( a najlepiej byłoby jeszcze mniej ;-))! Zależy mi na szybkiej matrycy - głównie fps'y oraz czasem oglądam filmy. ponadto musi być panorama nie może być szyby (wolę mat) bez głośników fabrycznie nowy opcjonalnie: gwara na pixele pivot regulacja wysokości stojaka - góra-dół -ale to są opcje z których jestem w stanie zrezygnować na rzecz lepszego obrazu/ mniejszej ceny... Tu jest lista ze skąpca dla 19" w cenie <800 http://www.skapiec.pl/site/cat/12/filtr/_0..._13725_0_2344_0 a tu dla 22" w cenie <800 http://www.skapiec.pl/site/cat/12/filtr/_0..._13725_0_2344_0 Podkreslam - budżet max 800, a lepiej byłoby jeszcze taniej. Gram na e4300@3GHz + 8800GT 512MB + 4GB RAM. Rozdziałki natywne obu ww. przekątnych powinienem w większości gier pociągnąć... więc teraz tylko pytanie czy lepiej wziąć "lepszą" 19" czy gorszą 22"...? A może jakiś kompromis? Którą kategorię lepiej wybrać (22 czy 19) - zależy mi na tym, aby pixele nie były maleńkie. Dzieje się tak -jeśli dobrze rozumiem - gdy przekątna jest np 19" a rozdziałka większa niż 1440x900... Z tego przemyślenia wynika wybór na ww. linkach do skąpca... Jeśli się mylę - poprawcie mnie. Proszę o rady i z góry przepraszam, jeśli wtryniłem się z tym tematem niepotrzebnie, bo np. można to na forum już wyczytać... jednak czytałem już tu wiele topików na ten temat i nigdzie tak naprawdę nie znalazłem odpowiedzi... Pozdrawiam Edytowane 30 Kwietnia 2008 przez dia8el Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steve69 Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 Bierz to asus mam 22' i jestem super zadowolony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobyll Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 (edytowane) kup HP w2007v cena w ecs z wysyłka za pobraniem tylko 780zl. poczytaj recenzje o w2207 ten sam model tyle ze z DVI i 22" w porównaniu do innych monitorów bardzo dobre odwzorowanie kolorów po prostu SUPER tylko jedna mała wada brak DVI (ale jak masz lepsza kartę graficzna to tez to nadrobi nie widać żadnej różnicy) i szyba której nie chcesz ale mnie nie przeszkadza lepsze kolory niż w macie Edytowane 1 Maja 2008 przez kobyll Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czekus Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 (edytowane) wydaje mi sie ze kompromisem może być 20'' , dostajesz panoramę , z przyzwoitymi parametrami + wiecej cali niz 19'' , wiele jest 20'' np od samsunga: http://www.znak.pl/index.php?cid=209&s...0Sam2043NW+sreb z drugiej strony jeśli chodzi o pytanie 19 czy 22 '' to zależy , w normalnej pracy jakości odbioru obrazu można nie zauważyć miedzy dobrym 19'' a słabszym 22'' , jednak piszesz ze chcesz do gier, 22'' niby lepsze , ale 5ms w 22'' = bardziej zauważalne smużenie niż w 2ms przy 19'' ogólnie ciężko tu wypracować kompromis pod warunki które podałeś bo w tej cenie zaden monitor nie moze pochwalić się rewelacyjnymi paramterami , a juz na pewno nie przy większych rozmiarach, ale jedno jest pewne , w cenie którą podałeś na pewno będzie łatwiej znaleźć coś przyzwoitego w wide z 19''/20'' niż 22'' ... Edytowane 2 Maja 2008 przez czekus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dia8el Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 (edytowane) No fakt. Jednak chyba lepiej będzie wziąć 19, ewentualnie 20" - zwłaszcza, że siedzę blisko monitora. Tzn zakładając, że to będzie panel LCD, to odległość oczy panel wynosić będzie ok 70 cm. Zastanawiam się też, czy aby nie popełnię błędu kupując LCD bez DVI? CZytałem, że kupowanie monitora bez tego złącza jest bez sensu, bo traci się znacząco na jakości obrazu.... ? Bierz to asus mam 22' i jestem super zadowolony no ten monitorek wygląda pięknie. Bardzo dobra propozycja. Rozumiem, że smużenia w czasie gier na nim nie zobaczę...? ;) Edytowane 2 Maja 2008 przez dia8el Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steve69 Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 (edytowane) nie zobaczysz i oczywiście ma DVI co bardzo znacznie poprawia jakość obrazu jeżeli zakupisz jakikolwiek monitorek to podłącz sobie najpierw d-sub a później dvi to zobaczysz o co chodzi a wybór monitora zależy od ciebie każdy będzie zachwalał swoje ale ten ASUS... Ale jak byś miał parę groszy więcej to z czystym sumieniem polecamto link a po przeczytaniu wielu recenzji polecam jeszcze to Edytowane 2 Maja 2008 przez steve69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamiq Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 Ten asus jest całkiem niezły, tylko że ma wbudowane głośniki http://www.agito.pl/19/asus_19_lcd_pw191a.351.32232.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dia8el Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 Tak-zauważyłem, ale to chyba nie problem. Nie podłącze tam kabelka od dźwiękówki i nie będą grać (prawda?) a co do dołożenia więcej - ja niestety naprawdę mam budżet maks 700zł... :( Póki co to mocno mnie przekonała ta 19" ASUSA ( 19" Asus PW191A silver-black ) - tylko czy to 900 na wysokości to nie będzie "płasko" .... ? :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steve69 Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Póki co to mocno mnie przekonała ta 19" ASUSA ( 19" Asus PW191A silver-black ) - tylko czy to 900 na wysokości to nie będzie "płasko" .... ? :/ w końcu to panorama przyzwyczaisz się Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enzovelionn Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 22" na gry nie ma sensu brać, ja wziąłem i żałuję ale za to parametrami nadrabia :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Samsung 931CW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enzovelionn Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 22" na gry nie ma sensu brać, ja wziąłem i żałuję ale za to parametrami nadrabia :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dia8el Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 (edytowane) 22" na gry nie ma sensu brać, ja wziąłem i żałuję ale za to parametrami nadrabia :Da jaki bys mi radzil kupic z "nie 22"-ek"? Samsung 931CWna korzyść (w starciu z Asus PW191A) tylko 2 ms... ?? (bo np nie ma pivota i regulacji wysokości (zależy mi na tym)) Edytowane 3 Maja 2008 przez dia8el Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...