Skocz do zawartości
Ossory

Laptop Za 1500-1700 Zl.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Skierowano mnie do Was jako do Wyroczni Delfickiej w dziedzinie kompow, a ze nie mam zielonego pojecia na ten temat, chetnie poslucham Waszych opinii.

Chce kupic laptopa za ok. 1500-1700zl. Nie mam pojecia jakiej marki (myslalem o HP). Chcialbym, zeby mial:

- Core 2 Duo (chyba ze w tym przedziale cenowym to niemozliwe);

- min 1GB RAMu;

- Windowsa XP;

- spory dysk (~120 GB);

- grafa nieistotna w zasadzie;

- zeby byl leciutki i elegancki ;)

Czy w takim przedziale cenowym (1.5-1.7k) to mozliwe? I czy powinienem kupic go przy uzyciu tych stronek porownujacych (Skapiec itd.).

Z gory dziekuje za pomoc.

Edytowane przez Ossory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś z Core Duo by się znalazło, np od HP, ale z Core 2 Duo to już raczej w tej kwocie z 1GB ram i 120GB HDD będzie trudno.

Za nieco ponad 1600zł masz HP Compaq 530 z Core Duo 2.16GHz / 1GB ram i 120GB HDD.

Osobiście bym jednak w tej kwocie wybrał Acerka Extense 5620 z Core 2 Duo T5250.

Jeśli jednak chcesz coś "markowego" to nasuwa się HP 6720s, niestety z C2D przekraczamy założone 1700zł max. o prawie 200zł.

P.S. Jeśli ma być naprawdę leciutki i elegancki to se kup MacBooka :P Polecam serie Air ;]

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś z Core Duo by się znalazło, np od HP, ale z Core 2 Duo to już raczej w tej kwocie z 1GB ram i 120GB HDD będzie trudno.

Za nieco ponad 1600zł masz HP Compaq 530 z Core Duo 2.16GHz / 1GB ram i 120GB HDD.

Dysk 120 GB nie jest priorytetem, wiec moze cos podobnego a z mniejszym dyskiem?

Osobiście bym jednak w tej kwocie wybrał Acerka Extense 5620 z Core 2 Duo T5250.

Hm, a da sie tak ogolnie porownac marki? Znaczy, w przypadku HP placi sie bardziej za napis "HP", czy rzeczywiscie jest jakos jakosciowo lepszy od Acera?

P.S. Jeśli ma być naprawdę leciutki i elegancki to se kup MacBooka :P Polecam serie Air ;]

Heh, rzeczywiscie rozwazalem Maca, ale potem gdzies przeczytalem, ze w jego przypadku placi sie glownie za owa lekkosc, elegancje i marke, a nie za cokolwiek innego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaż mi notka poza kadłubkami gdzie nie płaci się na "radość z ładnego napisu" ;)

Osobiście jedynym produktem za jaki dałbym jakieś większe pieniądze (czyli w okolicach 3k :D - opcja grania na laptopie zwyczajnie nie potrafi mi przejść przez głowę ;)) to IBM serii X względnie T. Reszta marek albo nie odpowiada mi wizualnie, albo technicznie.

Co do porównania Extensy z tanią linią HP. Ja oceniam to tak: HP daje jakąś tam markę (i jakiś tam deisgn. Chociaż to akurat kwestia gustu.) ale za to słabsze wyposażenie. Acer może nie powala na kolana designem i marką (chociaż osobiście podoba mi się ten prosty styl), ale za to wyposażenie jak na tą cenę wg. mnie jest bdb. Żaden lapek z tanich serii nie jest ani królem wydajności, ani mobilności. To raczej lapki do internetu, worda itp. Bez zastosowań ekstremalnych. Jeśli potrzeba Ci czegoś do pracy w terenie to zwyczajnie ich nie kupujesz. Do czego zmierzam? Kupując taniego laptopa, który ma służyć raczej do pisania i sporadycznie przeniesienia gdzieś ze sobą nie kierował bym się marką, lecz obiektywną oceną użytkowników i wyposażeniem.

P.S. Acer sporo się poprawił od dawnych serii. 5620 to moim zdaniem bdb. lapciak do domu za tą cenę. Co oczywiście nie zmienia faktu, że gdybym mógł sobie pozwolić na X61 czy MacBooka Air to bym je sobie kupił ;]

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Touchpad w hp serii 5x0 to jakaś kpina używać się tego nie da, także to też bierz pod uwagę bo dla mnie to dysklasyfikuje tego laptopa.

Edytowane przez KrisJR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W okolicach 1700zł można dostać HP 6720s z Core 2 Duo T5470 1,6. Niestety jest to wersja z 512MB RAM i 80GB HDD. Jednak po dopłacie za 1GB RAM może być całkiem ciekawą propozycją dla Ciebie.

Osobiście jednak jako osoba mało przywiązana do renomowanych marek i designerskiego stylu wolałbym zostawić troszkę sianka w kieszeni w wybrał bym jednak 5620 który 1GB ram i 120 HDD ma w podstawie za tą cenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze raz ja.

Troche zmienily mi sie priorytety cenowe, mianowicie bede kupowal owego laptoka na raty, wiec sumaryczna cena moze wyjsc wyzsza. Poszperalem w ofertach i znalazlem 2 takie lapki:

HP Pavilion DV6710EW (A64 X2 TK-57, 2 GB DDR2, HDD 160 GB, GeForce 8400M GS) za 2499,-

Fujitsu Siemens Amilo Li 2735 (Intel C2D T5450, 2 GB DDR2, HDD 250 GB, Intel GMA X3100, platforma Santa Rosa) za 2299,-

Podoba mi sie ten pierwszy, ale nie ma Core 2 Duo, tylko cos AMD (to gorzej?), ale chyba ma fajna grafe.

Znalazlem jeszcze taki:

HP Compaq 6720s (Intel C2D T5670, 2 GB DDR2, HDD 160 GB, Intel GMA X3100) za 2048,-

I zastanawiam sie, czy oplaca sie doplacic 4 stowy ponad za ten pierwszy, czy raczej wziac ten.

Hm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi