korys Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 Witam, Ostatnio zacząłem się bawić w OC i chciałem sprawdzić na co stać mego komputra. Zacząłem od sprawdzenia możliwości taktowania pamięci i okazało się, że po zwiększeniu napięcia do ok. 2.1V i taktowania 900MHz, występuje problem z restartem kompa. Komp wyłącza się zamiast restartować, po odczekaniu o. 10 s można go normalnie uruchomić. Przy zmniejszeniu napięcia i co za tym idzie taktowania, problem nie występuje. Po 15min teście w Memtest86+ przy tym OC, niby nie ma błędów. W czym problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 15min w memtescie to sobie mozesz o kant oka obić. Jezeli to CL4 to mozliwe, ze juz wiecej nie pojda przy takim napieciu i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_inf Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Ja mam te pamięci i do 900MHz przy CL 4 wymaga u mnie 2.3V. Próbowałem z CL5, ale nie idzie nie wiem co źle robie ale max co się udało przy CL 5 to 950MHz przy 2.4V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPw Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 moje są stabilne na 900MHz z timingami 5-4-4-15 2T i napięciu 2.26v. Powyżej pomimo poluźnienia timingów i podnoszenia V nie mogłem uzyskać do końca stabilnej pracy więc je olałem i zostałem przy 800 4-4-4-12 1T 2.1v :rolleyes: Na asusie p5n-e sli 650i nawet 840 nie chciały robić... te OCZ chyba się nie pokochały z nForcami :rolleyes: Planuje wymianę na Reapery może będzie lepiej :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korys Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 U mnie chodziły przy 2.1V na 900MHz i CL5, tylko właśnie jest ten problem z restartem przy podniesionym napięciu. Może poczytaj to: http://forum.purepc.pl/temat/Pamieci-RAM/2...v-2-Cl4/258646/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPw Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Witam, występuje problem z restartem kompa. Komp wyłącza się zamiast restartować, po odczekaniu o. 10 s można go normalnie uruchomić. a zasilator nie za słaby? Bo wyłączanie kompa to mi wygląda na problem z zasiłką a nie OC pamięci. Same pamiątki kręciłeś czy proca też?? 380W to trochę mało na OC i 8800GTS... :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Ja mialem Titanium podobny shit przy 2.45 Robily 913 MHz Cl4-4-4-13 na CL5 nie mogly zrobic 920 poprostu zal.pl (itp servisy) :P no i zeby tyle chodzic (913...) to potrzeba bylo wody... :blink: bo grzaly gorzej niz porzadna grafa :P ja sie moich pozbylem za duzo z nimi zabawy bylo... :razz: :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korys Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 (edytowane) No na to wygląda, że za słaby. Jak składałem kompa to nie myślałem o OC. Młody i głupi byłem :] Teraz chodzą przy 2.0V: CL 4-4-4-12 850MHz i jak na razie nie fikają. Edytowane 3 Maja 2008 przez korys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbuda Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Jesli mowimy o OCZ Platinum 4-4-4-12 Rev. 2 to kurcze do tej pory jechalem 4-4-4-14 900MHz na 2.2V. Nie szlo ich podkrecic wyzej, bo zwichy itp. Teraz sie chyba wygrzaly albo sam nie wiem, ale wlasnie robia 934MHz i jest stabilnie, nadal na 2.2V. Moze to zalezy od rewizji pamiatek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddadam Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 Jakie macie timingi (też alphy) na 2x1GB rev2? Chcę osiągnąć ok 900-960 Mhz i ustawić możliwie najwydajniejsze parametry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 Ciężko opracować metodę na identyczne ustawienie każdych pamięci ponieważ każde kręcą się inaczej i tym bardziej potrzebują czasami różnych alph więc ustawienia innych mogą Ci nie wiele pomóc. lepiej sam sie pobaw i po testuj, wtedy zobaczysz jakie ustawienia polubi twój egzemplarz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...