Skocz do zawartości
korys

Ocz Platinum P6400 Rev. 2 + Problem Z Oc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio zacząłem się bawić w OC i chciałem sprawdzić na co stać mego komputra. Zacząłem od sprawdzenia możliwości taktowania pamięci i okazało się, że po zwiększeniu napięcia do ok. 2.1V i taktowania 900MHz, występuje problem z restartem kompa. Komp wyłącza się zamiast restartować, po odczekaniu o. 10 s można go normalnie uruchomić. Przy zmniejszeniu napięcia i co za tym idzie taktowania, problem nie występuje. Po 15min teście w Memtest86+ przy tym OC, niby nie ma błędów. W czym problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje są stabilne na 900MHz z timingami 5-4-4-15 2T i napięciu 2.26v.

Powyżej pomimo poluźnienia timingów i podnoszenia V nie mogłem uzyskać do końca stabilnej pracy więc je olałem i zostałem przy 800 4-4-4-12 1T 2.1v :rolleyes:

Na asusie p5n-e sli 650i nawet 840 nie chciały robić... te OCZ chyba się nie pokochały z nForcami :rolleyes:

Planuje wymianę na Reapery może będzie lepiej :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

występuje problem z restartem kompa. Komp wyłącza się zamiast restartować, po odczekaniu o. 10 s można go normalnie uruchomić.

a zasilator nie za słaby? Bo wyłączanie kompa to mi wygląda na problem z zasiłką a nie OC pamięci. Same pamiątki kręciłeś czy proca też?? 380W to trochę mało na OC i 8800GTS... :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem Titanium podobny shit przy 2.45 Robily 913 MHz Cl4-4-4-13 na CL5 nie mogly zrobic 920 :damage_wall: poprostu zal.pl (itp servisy) :P no i zeby tyle chodzic (913...) to potrzeba bylo wody... :blink: bo grzaly gorzej niz porzadna grafa :P ja sie moich pozbylem za duzo z nimi zabawy bylo... :razz: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na to wygląda, że za słaby. Jak składałem kompa to nie myślałem o OC. Młody i głupi byłem :]

Teraz chodzą przy 2.0V: CL 4-4-4-12 850MHz i jak na razie nie fikają.

Edytowane przez korys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli mowimy o OCZ Platinum 4-4-4-12 Rev. 2 to kurcze do tej pory jechalem 4-4-4-14 900MHz na 2.2V. Nie szlo ich podkrecic wyzej, bo zwichy itp. Teraz sie chyba wygrzaly albo sam nie wiem, ale wlasnie robia 934MHz i jest stabilnie, nadal na 2.2V. Moze to zalezy od rewizji pamiatek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko opracować metodę na identyczne ustawienie każdych pamięci ponieważ każde kręcą się inaczej i tym bardziej potrzebują czasami różnych alph więc ustawienia innych mogą Ci nie wiele pomóc. lepiej sam sie pobaw i po testuj, wtedy zobaczysz jakie ustawienia polubi twój egzemplarz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi