Skocz do zawartości
zulik_

Problem Skaner Canon Mp520

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zakupiłem ostatnio w/w urządzenie i mam problem z urzywaniem skanera. Tzn. przy każdej próbie skanowania wyskakuje komunikat o niemożności połączenia ze skanerem. Zwykłe kopiowanie i drukowanie działają ok. Znalazłem gdzieś na necie opinię że może to być problem jaki zdarza się przy wielofunkcyjnych urządzeniach Canona, że trzeba zmienić usb 2.0 na 1.1. Czy może o to chodzić? I jak to ew. zmienić, bo po wstępnych poszukiwaniach w biosie nie znalazłem takiej opcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A: Zmiana USB 1.1 na 2.0 - jak i gdzie?

Odp. To nie jest możliwe numer wersji USB jest stałą właściwością urządzenia, można co najwyżej podpinać to czy inne ustroistwo do portu który jest w kompie i ma taką czy inną właściwość 1.1 lub 2.0. starsze kompy nie miały wcale "dwójki" w nowszych "jedynkę" już ciężko spotkać - ale były tekie konstrukcje co miały i "1" i "2".

zmaina więc jest tylko taka że dopinasz do tego lub innego gniazdka w kompie - które nijak nie są oznaczone.

B: problemy ze skannerem - jeśli nie używasz zbyt długiego kabla USB czyli ponad 2 metrowego oraz wymiana używanego kabla na inny, jak również zainstalowanie na innym kompie (dla testów) nie przyniesie rozwiązanai problemu to tylko reklamację polecam - jeśli to kabel to już wiesz co robić, Jeśli na innym kompie będzie OK to w twoim systemie jest coś nie za dobrze i stery nie za fajnie się zainstalowały i musisz cos przeinstalować i niewykluczone że cały system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi