HellMaster Opublikowano 7 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2008 Witam!! Mam kilka pytań dotyczących wyboru płyty głównej pod C2D. Dokładnie to zastanawiam się jeszcze czy wybrać proc E8400 czy E8500. :rolleyes: :rolleyes: A teraz pytania dotyczące płyty głównej ( ogólnie myślę o DFI) Jaką najlepiej wybrać aby nie było problemów z pamięciami ram 4GB lub więcej. W obecnej chwili posiadam pamięci DDR2 2x1GB PC6400 800MHz GeIL Ultra CL4 GX22GB6400UDC ,ale w niedalekiej przyszłości pragnę zmienić na MUSHKINy. Pytam ponieważ miałem problemy w obecnym zestawie pod AM2(AMD Athlon 64 X2 6400+)początkowo posiadałem płytę główna ASUS M2N-SLI i przy zamontowaniu pamięci (wyżej wymienionych) w wszystkich 4 slotach nie mogłem wejść do biosa i nie pomogła nawet aktualizacja. Problem znikł dopiero po wymianie płyty na Gigabyte GA-M57SLI-S4 i nie było problemów z ustawieniem timeingów jak w przypadku ASUSa. W późniejszym czasie wyczytałem na forum informacje dotyczące płyt ASUSa i pamięci GEIL ze podobne anomalia jak w moim przypadku(płyta działała tylko na 2 pamięciach lub na 4 jak w biosie zostało zmieniona częstotliwość z 800 na 667)stały po stronie napięcia podawanego na pamięci , ale niestety nie mogłem już tego sprawdzić. Tak ogólnie to dopiero zaczynam się interesować głębiej zagadnieniami związanymi z komputerami Oczywiście pragnę tez zająć się OC itd. Proszę o poradę w sprawie płyty głównej i wyboru procesora!! Z góry dziękując za wszystkie wypowiedzi!! Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 7 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2008 Więc E8400 to najlepszy będzie wybór Płyta hmm DFI DK będzie ok może jeszcze asus P5K-E (nie ma żadnych problemów z obsadzonymi 4 slotami) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...