Skocz do zawartości
Rengor

Kolejny Zestaw Do 2,5k Z Raid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, obecnie po raz kolejny stoję przed wyborem części do nowego komputera. Tym razem ma być to komputer raczej do grania niż do celów edukacyjnych :], tak wiec o/c jak najbardziej wchodzi w grę. Wypatrzyłem sobie już ładny zestaw do 2500zł lecz po poczytaniu różnych opinii zrobił mi się kompletny mętlik w głowie tak więc proszę o pomoc drogich forumowiczów. Nie będę więcej zanudzać i przechodzę do szczegółów.

Procesor: Core 2 Duo E8200 box (i tu pojawia się 1 problem czy lepiej brać wersje box czy kupić oem i jakieś chłodzenie)

Płyta: DFI DK P35-T2 / P35-T2RS (nie wiem która wersja obsługuje Raid bo mam już 1 dysk)

Pamięci: Mushkin 2x2GB 800MHZ EM (chyba że są jakieś tańsze 2x2gb do oc)

Grafika: Gainward 8800GTS 512MB

Hdd: Seagate Barracuda 7200.10 250GB 16MB Cache (ofc wersja 1 tależowa bo 2 taka sama wala się w domu)

Zasilacz: Corsair 450W (chyba wystarczy nawet do oc)

Tak więc podsumowując ceny w sklepie esc (zależy mi żeby kupować w jak najmniejszej liczbie sklepów, chyba że jest jakiś poważny sposób żeby zrobić inaczej)

Procesor: 450zł

Mobo: 399zł

Ram: 275zł

Gpu: 685zł

Hdd: 149zł

Psu: 199zł

Razem: 2157zł

Więc zostaje około 350zł na opłaty związane z przesyłką i do tego na jakąś obudowe.

Do tego zostaje kwestja jakiego windowsa zainstalowac do tego pc ;]

Edytowane przez Rengor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xp32 bit - problem z ramem, ale wydajnosc / kompatybilnosc beda najlepsze

xp64 bit - brak problemu z ramem, wydajnosc lepsza niz w viscie, czasem problemy ze sterownikami

vista 32bit - kupa

vista 64bit - brak problemu z ramem, ale slabsza wydajnosc

to moja opinia, ale osobiscie nigdy na viscie nie siedzialem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor: Core 2 Duo E8200 box (i tu pojawia się 1 problem czy lepiej brać wersje box czy kupić oem i jakieś chłodzenie)

Płyta: DFI DK P35-T2 / P35-T2RS (nie wiem która wersja obsługuje Raid bo mam już 1 dysk)

Pamięci: Mushkin 2x2GB 800MHZ EM (chyba że są jakieś tańsze 2x2gb do oc)

Grafika: Gainward 8800GTS 512MB

Hdd: Seagate Barracuda 7200.10 250GB 16MB Cache (ofc wersja 1 tależowa bo 2 taka sama wala się w domu)

Zasilacz: Corsair 450W (chyba wystarczy nawet do oc)

Zestawik ogólnie spoko :) Bierz wersje T2RS gdyż ona ma mostek ICH9R i obsługuje RAID-a. Procka można wziąć E8200 OEM i do tego pentagram Hp 120AlCu Karakorum, chyba że możesz dołożyć do BOX-a i równocześnie kupić Karakorum to spoko :wink: te Mushkiny to jak już to wersja Sp2+ (zielone radiatorki, dostępne np np ddr2.pl)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi