Skocz do zawartości
radziuinblack

Nietypowy Problem Z Siecią Domową

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam problem z połączeniem się do internetu.

Jest to sieć domowa (2 komputery i router podpiete do switcha, w tym router do linii oczywiście). Problem zaczął się dzisiaj.

Wpierw internet działał na obu komputerach. Następnie na jednym z komputerów internet zaczął mulić, po czym się rozłączył i wywalił że "Brak łączności lub ograniczona łączność". Funkcja "Napraw" nie przynosiła zmian, zaś na drugim komputerze wszystko działa jak należy.

Następnie zdarzyło się pare razy iż pierwszy komputer połączył się czasami, jednak ograniczając to do tego że wchodził tylko i wyłącznie na routera, i działało Xfire. GG, i inne nie dają znaku życia.

Próba podmiany kabla między komputerami lub podłączenie innego nic nie zmienia.

Reset routera, czy zmiana gniazdek również.

Próbowałem także reinstallować sterowniki do mobo (Etherneta) ale również nic.

Póki co na komputerze działa wszystko jak należy, a na drugim w zasadzie nic.

Dodam jeszcze iż komputery się nawzajem widzą i można między nimi przesyłać dane.

Ktoś wie jak rozwiązać problem?

Z góry dzięki, pozdrawiam!

EDIT:

Niesprawny komputer przeniosłem także do pomieszczenia w którym się znajduje komputer 2 (sprawny) w celu sprawdzenia drugiego gniazdka. Efekt jest ten sam co wyżej.

Edytowane przez radziuinblack

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie piszesz skad masz internet...

moze dostawca zablokowal ci dostep na dwoch kompach.

odlacz drugiego kompa od neta, przypisz adres MAC komputera ktory laczy sie do tego drugiego i wteedy sprawdz czy dziala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostawcę mam od TP akurat, a mówiąc o routerze mam na myśli własnego, nie liveboxa.

Czemu mieliby zablokować dostęp na dwóch komputerach?

Jeżeli dobrze rozumiem to adres MAC to adres fizyczny karty tak? No i jak go zmienić? Szukałem w Menadżerze, ustawieniach połączeń no i przez ipconfig ale nic konkretnego, albo ślepy jestem, znaleźć nie mogę.

Bawiąc się w ipconfig udało mi się "odświeżyć" adresy IP i DHCP i ustalić nowe, przez co np. wchodząć na strone Wikipedi w nagłówku wyświetla mi się tytuł strony ale nic pozatym. Co więcej, działa tak tylko w Safari. Może to coś z adresami? Czy jakiś czysty przypadek?

EDIT:

Udało mi się zmienić adres MAC i jak zawsze nic się nie zmieniło.

Tak, komputer sprawny był w tym czasie wylaczony.

Edytowane przez radziuinblack

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za double posta ale postanawiam odświeżyć temat z nowymi doniesieniami.

Próbowałem skonfigurować ustawienia ręcznie (jak pisali w innym temacie) jednak po ustawieniu wszystkiego tak jak na komputerze sprawnym (bez IP oczywiście, chociaż te też zmieniałem na inne) wszystko było ok, prócz tego iż DHCP widniało jako Wyłączone jak i nie było adresu DHCP (sprawdzane w ipconfig i Właściwości Połączenia), a internet nadal nie działa.

Jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi