MesJasZ Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 update: 5 dni po zamontowaniu acutake KMZ padło. Po prostu zasilacz zdechł. Chłodzenie miał i to sterowane przez PSU - jak się nagrzewał wentyl pracował głośniej. i założę się, że Acutake lepszy był od tej paściarskiej suszary co była w nim firmowo. Ale i tak sobie zdechł. Dobrze że nie spalił płyty i dysku ze sobą... Teraz mam Feel 202 i to jest to. Wygląd, i cisza (zas.pasywny jest mega fajny) Mam jeden wentyl (potrzebowałem go bo było za gorąco w środku) i temp są wyższe niż w KMZ, (gdzie mialem jeszcze wentyl 120mm) ale przede wszystkim działa ! (ponad mc już 24h/dobę). Więc nie kupujcie KMZ, Feel dużo lepszy i bez zabawy z zasilaczem. Jak komuś brakuje slota to pojawiły się na Allegro obudowy w stylu kmz z pasywną zasiłką 80W za ok 300 pln, nazwy nie pamiętam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbok Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Panowie Pomozecie mi dobrac zasilacz do zestawu Intel D945GCLF2 ATOM 330 ITX+2GB + HD502HI SAMSUNG 500GB ? Rozwiazania picoITX sa zbyt drogie :( Szukam "mini" zasilaczy z allegro Chyba ze kupic obudowe feel juz zasilaczem (tylko nie wiem czy nie trzeba kupowac adaptera pod 230V) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Może taka delta? Wielkość się liczy? http://www.allegro.pl/item652091946_zasila...super_cena.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbok Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Może taka delta? Wielkość się liczy? http://www.allegro.pl/item652091946_zasila...super_cena.html 250W to oczywiscie o jakies 130W za duzo ;p ale ok moglby byc :D Doradzcie mi czy kupic odrazu obudowe feel z zasilaczem 90W czy bawic sie w jakies slimy i zlepic jakas obudowe ? Co bedzie lepsze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Ja bym kupił tego pedoFeela osobiście. Estetyka, wielkość, no i taki 250W Delta będzie miał pewnie mniejszą sprawność = większe marnotrawstwo energii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jahulen Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 (edytowane) http://www.allegro.pl/item655061116_zasila...3405_gw_vf.html coś takiego da rade przy configu: płyta z atom 230/330 + 1gb + dysk 320 2.5' (+ ew jakiś napęd dvd) ? Edytowane 13 Czerwca 2009 przez jahulen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Nie da rady bo ma żałośnie słabą linię 12V. Ten zasilacz był projektowany dla obciążania lini 5V, niestety teraz większość idzie z 12V (procesor, chipset, grafika) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbok Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Czy oplaca sie zmieniac chlodzenie na plycie Intel D945GCLF2 ATOM 330? Chodzi mi o zmiane radiatorow i pasty termo. Czy przy tym sprzecie mozna miec calkowicie pasywne chlodzenie ? Probowal ktos zmieniac radiatory ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 ja przy takiej płycie mam zmieniony radiator na NB na pasywnego Zalmana CU (duży, ciężki, okrągły) . radiator na cpu został firmowy (on tak bardzo się nie grzeje), Trzeba uważać przy NB żeby nie pourywać rezystorków przy zmianie. Temperatury na nb to max 70C (przy wykorzystaniu GPU mocnym) poza tym norma ok 58-60C. Ale to wszystko w obudowie Feel która czarna nagrzewa się od słońca. U mnie w feelu mam jeszcze jeden mały wentyl 40x10 u góry obudowy i on wyciąga powietrze. imho w chłodnym miejscu da radę zrobić całkowicie pasywnego atoma. (powinien leżeć na plecach a nie pionowo). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 (edytowane) Jak już temat zszedł na obudowy i zasilacze to polecam Antec ISK 300-65, przestronna, dobrze wykonana, dużo lepiej chłodzona niż Feel 202 i najlepsza konkurencja dla niej, tylko cena deko wyższa ;). Swoją drogą z multum opcji, ja zdecydowałem się na Gigabyte GA-GC330UD ... mały minus to brak DVI na płycie ale sprzęcik ma potencjał, tylko na nowy Bios ze strony producenta czeka ;) Generalnie składany był pod serwerek i tak tez pracuje. Mało prądożerny, chodzi 24/7, wentylatorek na płycie trochę kuleje bo łożyska terkolą ale pójdzie do wymiany. Poza tym płytka poszczycić się może wszystkimi najnowszymi rozwiązaniami Gigabyte : 2OZ, UD3, nowymi mofami i wszystkimi kondziorami solid. Moim zdaniem warto bo nie kosztuje wiele więcej niż intel a Bios ma wszystkie opcje O/C jak przeciętna płyta ATX Gigabyte (zmiana fsb, napięć, dzielników i timingów pamięci) . Co prawda popularność Atoma jest jeszcze słaba ale dobre i co :) Na nowszych Biosach będzie lepiej ;) Edytowane 24 Lipca 2009 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showd...?i=3692&p=1 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S4racen Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 Szukam zasilacza do Atoma 330 + 2xWD 1,5TB GreenPower + w przyszłości DVD/3 dysk. Mam obudowę SPIRE PowerCube (SPM210B-300W-PFC) ITX. Jest przestronna zmieszczą się dwa dyski 3,5" i pełnowymiarowy napęd DVD ale zasilacz to porażka wyje jak suszarka do włosów. Obecny zasilacz ma wymiary 12,5x10x6. Jaki zasilacz wybrać? Pico PSU to chyba w moim wypadku odpada może nie pociągnąć 2 dysków 3,5". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 http://www.komputronik.pl/index.php/produc...AB_9C_300W.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S4racen Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 A coś o mniejszej mocy jest dostępne i warte uwagi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xbartx Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 Witam Podepnę się do tego wątka z moimi pytaniami. Chciałbym stworzyć sobie cichy i energooszczędny desktop. Po głębszym przemyśleniu komputera używam do internetu, programów biurowych i okolic. Nie oglądam filmów, nie gram, nie kompresuje i dekoduje. Nawet napędu DVD nie używam, więc mógłbym mieć jakiś na usb, który leżałby sobie w szufladzie na czarną godzinę. Chodzi mi przede wszystkim o w miarę mały gabaryt, ciszę i w miarę możliwości energooszczędność. Po prześledzeniu kilku wątków na forum stworzyłem sobie takie opcje: 1) płyta ITX pod S775 (posiadam teraz właśnie procesor 2140) 2) platforma ION i atom 3) zakup komputer Mac Mini wersja G4 na powerpc lub względnie coś na dual core Nie ukrywam, że nie chciałbym pakować w to jakiś, nie wiadomo jak dużych pieniędzy. Posiadam komputer i w sumie jakby zminimalizować zakupy potrzebnych części, to nie było by źle. Ciekawi mnie opcja nr 3 czy ktoś korzysta z tego typu rozwiązania i mógłby podać więcej szczegółów. Co do systemu operacyjnego to używam tylko linuxa i tutaj się raczej nic nie zmieni, ponieważ za długo go już używam i ciężko jest się teraz do czegoś przyzwyczaić a poza tym, nie ma w moim przypadku, takiej potrzeby. Jeżeli ktoś mógłby coś powiedzieć w sprawie jakiegoś z moich punktów to byłby wdzięczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2010 Co do punktu 2, możesz też wybrać Atom bez ION. Przy zastosowaniach o których pisałeś ION jest zbędny. Jeśli chodzi o energooszczędność oraz małe gabaryty, polecam zapoznać się z rozwiązaniami takimi jak INTEL D945GSEJT. Chodzi o zasilanie, trzeba podać tam tylko 12V (2,5 - 3A) i to wszystko. Inne płyty mają pełną wtyczkę atx (ta pewnie nie jest jedyną z tak rozwiązanym zasilaniem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbok Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 Witam, Chcialem zmienic obudowe z Fell`a 303 na Cooler Master Elite 360. Czy nie bede mial problemow z przykreceniem plyty D945GCLF2 (17x17cm)? Do swojego zestawu uzyje zasilacza ATX Fortron FSP250-60MDN-120 (Intel D945GCLF2 ATOM 330 ITX +2GB + HD502HI SAMSUNG 500GB + nagrywarka DVD + 2wiatraki 12cm) Czy ten zasilacz bedzie dobry ? Specyfikacja: Model zasilacza Fortron FSP250-60MDN-120 Moc maksymalna 250W Obciążenie dla linii +3,3V i +5V 165W Standard wykonania ATX12V 1.2 Chłodzenie 1 wentylator ok 120 mm Złącza 1x 4pin, 1x główne złącze ATX 20pin, 4x molex 4pin 2x floppy 4pin Wiem ze sprzet rusza na tym konfigu. Pytanie czy na dluzsza mete moge uzywac go bez przejsciowki na ATX24pin dodatkowo jeszcze z jednym dyskiem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tOmki Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2010 (edytowane) Ma ktoś może AT3IONT-I DELUXE ? Chodzi mi o te jej zasilanie - w komplecie jest 90W zewnętrzny zasilacz. Na płycie mamy dodatkowe złącze na zasilanie SATA (2 sztuki). I tu jest problem jakie urządzenia można podpiąć do tego zasilania - 2,5 czy 3,5. Bo z tego co pamiętam to producent zasilaczy Pico, zaleca aby nie podłączać urządzeń 3,5. Jestem ciekawy czy tak samo jest w tym Asusie. ps. W instrukcji nie ma żadnych informacji odnośnie zasilania. Edytowane 23 Listopada 2010 przez tOmki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbok Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 Witam, Chcialem zmienic obudowe z Fell`a 303 na Cooler Master Elite 360. Czy nie bede mial problemow z przykreceniem plyty D945GCLF2 (17x17cm)? Do swojego zestawu uzyje zasilacza ATX Fortron FSP250-60MDN-120 (Intel D945GCLF2 ATOM 330 ITX +2GB + HD502HI SAMSUNG 500GB + nagrywarka DVD + 2wiatraki 12cm) Czy ten zasilacz bedzie dobry ? Specyfikacja: Model zasilacza Fortron FSP250-60MDN-120 Moc maksymalna 250W Obciążenie dla linii +3,3V i +5V 165W Standard wykonania ATX12V 1.2 Chłodzenie 1 wentylator ok 120 mm Złącza 1x 4pin, 1x główne złącze ATX 20pin, 4x molex 4pin 2x floppy 4pin Wiem ze sprzet rusza na tym konfigu. Pytanie czy na dluzsza mete moge uzywac go bez przejsciowki na ATX24pin dodatkowo jeszcze z jednym dyskiem ? Sprawadzilem i wszystko dziala :) Wszystko ladnie zmiescilo sie do obudowy. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...