ogor_89 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 (edytowane) Witam. Skończyły się matury i przyszła pora na odkurzenie szarych komórek. Jako pierwsze postanowiłem odświeżyć te odpowiedzialne u mnie za języki programowania. Napisać dla kompa program, który po trzech dniach odejdzie w zapomnienie to nie problem. Chcę napisać coś co będzie mi służyło. Przypomniałem sobie, że kiedyś chciałem zamontować w kompie WC... Czemu nie połączyć jednego z drugim? Pomysł jest następujący: *2 bloki (CPU i GPU) (tymczasowo 1, bo grafy jeszcze nie kupiłem :D ) *rezerwuar *pompka w miarę cicha, ale przede wszystkim ze sporym zapasem mocy *jako chłodniczka jakaś nagrzewnica samochodowa *pomiar temperatury w 2-3 punktach za pomocą czujników DS1820 albo innych na magistrali 1-Wire *zmienne napięcia dla pompki i wentylatorów na chłodnicy zależne od temperatury na czujnikach. Mój komp: *Sempron 2800+ Socket 754 *GeForce 6100 (nie będzie podłączony do WC, w przyszłości będzie GF serii 7 lub 8 ) Teraz pytania: *Czy kamień z nagrzewnicy usuwać kwasem cytrynowym? W jaki sposób? *Jaka pompka? Czy można jej podać napięcie którego wykres jest kwadratowy (PWM w mikroprocach AVR, wiatraki i diody reagują jak na niższe napięcie, tzn nie "widzą", że napięcie zmienia się od 0V do 12V tylko reagują tak jakby in podać niższe napięcie, np. 10V)? *Jaki bloczek na CPU? *Ile kasy musiałbym wydać na WC? Pompka raczej nowa, blok niekoniecznie, a przewody bez dwóch zdań nówki. Jak mi do głowy przyjdą kolejne pytania to oczywiście je zadam ;). Dodam, że mam ciche i wydajne AC, a WC robię generalnie dla zabawy, co nie oznacza, że ma nie być ciche i równie wydajne, co moje obecne chłodzenie. Liczę na Waszą pomoc ;). Edytowane 3 Czerwca 2008 przez ogor_89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 Jeśli mogę ci coś zasugerować, to zamiast wydawać pieniądze w tym momencie na WC zmień platformę. Ten Semp to sie już nadaje do antykwariatu, poza tym on się tak słabo grzeje że wc na niego to nie jest sensowny wydatek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 Jeśli mogę ci coś zasugerować, to zamiast wydawać pieniądze w tym momencie na WC zmień platformę. Ten Semp to sie już nadaje do antykwariatu, poza tym on się tak słabo grzeje że wc na niego to nie jest sensowny wydatek.Ty przeczytaj dokladnie post zanim odpowiesz... Dodam, że mam ciche i wydajne AC, a WC robię generalnie dla zabawy, co nie oznacza, że ma nie być ciche i równie wydajne, co moje obecne chłodzenie.Skoro "dla zabawy" to nie ma to nic wspolnego z konfiguracja, zawsze zabawe z WC trzeba na czyms zaczac, do tego przy slabszym sprzecie nie musi byc niewiadomo jak wydajne i do tego nie bardzo trzeba kabinowac z plynami typu feser, coby sprzet chronic przed usterka w razie zalania, bo straty mniejsze, nawet ponizej kosztu plynu :) Sprzet na "poczatki z WC" i zabawe moim zdaniem jest w sam raz, do tego koszty zestawu beda niewielkie, przydalo by sie oczywiscie jakies info czy bedziesz planowal go zmieniac? Bo jesli tak to przydalo by sie jednak kupic lepsiejsze bloki i pompke coby i mocniejszy sprzet pociagnelo. W galerii w linku, fotki 42-54 mam bloczek z zapinka 939/754, calkiem fajny i tani jak by co :) Co do nagrzewnic samochodowych jest mase tamatow na ich temat, wystarczy poszukac, ja jakos nigdy nie uzywalem wiec ne pomoge, choc tematy przegladalem i musze powiedziec ze znajdziesz tam wszystko czego potrzebujesz. Co do pompki to wybor spory... Laing DDC za okolo 220pln byl by najlepszym rozwiazaniem, ale jak chcesz zaoszczedzic na pierwszym WC i pobawic sie w odpowietrzanie do takiego ukladu kup na poczatek uzywanego CR2 za ok 50-60pln i tez starczy, reza masz tam teoretycznie wbudowanego, tylko z napelnieniem zabawy jest bo trzeba waz zdjac na poczatku i zassac troszki a potem strzykawka dolewac przez dziure :) Daj moze lepiej znac jakiej kwoty nie chcesz przekraczac, bedzie najlatwiej cos dobrac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 Ty przeczytaj dokladnie post zanim odpowiesz...Jakiś problem? To ja proponuje tobie przeczytać dokładnie moją wypowiedz zanim cokolwiek skomentujesz. Moja odpowiedz zawiera dokładnie to co chciałem napisać po przeczytaniu tematu, jeśli Ci sie nie podoba to nie czytaj. Zabawa zabawą ale wiadomo, że w wc na zabawie sie nie kończy. Mówie z doświadczenia i wiem że na tym nie ma za bardzo co oszczędzać i kupować byle co tylko dla picu. Jak chce zmieniać klocki co chwila to niech kupuje badziew i chłodzi nim semprona, który na pasywnym AC może działać. Imho strata kasy nawet dla zabawy, nie zaglądam nikomu do kieszeń, ale jeśli do tej pory działa na tak starej platformie to na pewno mu sie nie przelewa. Rozumiesz? Czy jeszcze coś wytłumaczyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 Tylko jaki jest sens płacenia za wc które jest więcej warte od całej skrzynki .... Miazga dobrze prawi sprzedaj tego sempa dołóż z 200-250zł i ciesz się 2 jajcami które fajnie się kręcą wtedy będzie sens schłodzenia tego :D . Babranie się w nagrzewnice jest imo bez sensu [bw122 można spokojnie kupić za 60-70zł ] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogor_89 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 Koledzy, nie kłóćcie się, bo nie o to chodzi. Sprzęt nie jest za mocny i nie grzeje się też specjalnie. To jest zestaw "biurowy". WC robię dlatego, bo chcę napisać i przetestować program i moją koncepcję. Jak mam sprawdzić swoje pomysły z WC nie budując zestawu testowego? Do rzeczy. Pompka ma "latać" na jakieś 50% mocy. Przy odpowiedniej temperaturze ma dostawać pełne 12V. Generalnie mam wszystko oprócz pompki i bloku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 (edytowane) Rozumiesz? Czy jeszcze coś wytłumaczyć?Czytac tez umiem i rozumiem co to znaczy dla zabawy... ty chyba nie bardzo. Sam wlasnie koncze skladac uklad typowo for fun na jeszcze gorszym rupieciu, dlaczego? Bo mam na to ochote. Na P4 2.4 ninja passive wystarcza az za bardzo, kompa uzywam caly czas, bo mam do niego sentyment (glownie do IC7) i spokojnie wystarcza do tego co na nim robie od czasu do czasu. Dlaczego go zwodowalem? Wlasnie dla zabawy, nie wystarczajacy powod? Dla tego rozumiem ogor_89 i jego powody do skladania jakiegos ukladu, zawsze mozna zmienic konfiguracje pozniej a uklad zostanie... Do tego mam jeszcze platforme na Q6600 i 5200+, obie zwodowane :) i tez oba uklady znacznie przekraczaja wydajnosciowo mozliwosci tego sprzetu, dlaczego? A wlasnie for fun ... Zawsze mozna jeszcze poeksperymentowac na takim sprzecie z klockami home made i ja tez mam niebawem taki zamiar, jak tylko bedzie czasu wiecej. EDIT: z nikim nie zamierzam sie klucic i nie najezdzam na nikogo za wyrazanie swoich pogladow na jakis temat... jak co niektorzy Edytowane 3 Czerwca 2008 przez jedras77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...