Skocz do zawartości
Vatone

Kłopoty Z Siecią Lan.

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

chciałem połączyć stary i nowy komputer, aby na obu był internet. Na nowym (XP) mam neostradę 1mb. Łączę je kablem sieciowym, na razie wszystko jest OK. Wykrywa mi się połączenie, stan połączony. No ale zarówno XP, jak i 98, widzą tylko siebie w sieci i grupę roboczą a w niej nic...

Ustawione:

192.168.0.1 w pierwszym i 192.168.0.2 w drugim i maski 255.0.0.0.

Czemu tak się dzieje, czegoś nie ustawiłem?

A moje miejsca sieciowe wyglądają tak:

post-160525-1213203004_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Włączone

2. Ok, ale nie umiem udostępniać w 98... W XP jest to łatwe, tylko kliknąć prawym na folderze i w pasku jest opcja udostępnienia, a w 98 jak się to robi??

3. Włączone.

A co dalej? Będę musiał coś jeszcze zrobić czy powinno działać?

PS. A na tego gościa to mam się zalogować, czy mam być na swoim koncie? (Admin)

Edytowane przez Vatone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w 98 w zależności od wersji, albo jest tak samo jak w XP (prawy na katalogu i udostepnianie), albo prawy/wlasciwosci/udostepnianie.

Konto gościa przydaje się aby 98 widział xp, choć prawdę mówiąc - z tego co pamiętam, jest bardzo ciężko sprawić, aby win98 widział foldery udostepnione pod XP. Oczywiście zapomnij o współdzieleniu plików jeżeli XP masz pod NTFSem

Edytowane przez djsilence

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konto gościa przydaje się aby 98 widział xp, choć prawdę mówiąc - z tego co pamiętam, jest bardzo ciężko sprawić, aby win98 widział foldery udostepnione pod XP. Oczywiście zapomnij o współdzieleniu plików jeżeli XP masz pod NTFSem

Ok, o dzieleniu plików zapominam, jakoś sobie poradzę bez tego. Ale na razie ważne dla mnie jest samo połączenie, niestety ping nie reaguje, gdy wysyłam na drugiego kompa... A połączenie jest aktywne (teorytycznie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi