Skocz do zawartości
Vatone

Ciągłe Wieszanie Komputera.

Rekomendowane odpowiedzi

Taki problem, dość duży.. Komputer ciągle się zawiesza. Właściwie jest tak: włączam. Nie zbootuje się do końca, już reset. Później po włączeniu pokazuje się komunikat, że "system odzyskał sprawność działania po poważnym błędzie". Po kilkunastu sekundach najczęściej reset bądź zawieszenie. Nie mówię już o tych błędach, aplikacjach które same się zawieszają, w gry nie da się grać wcale, tak się zawieszają.

Temperatury w normie, w granicach 43 stopni.

Config:

celeron 3.20 GHz,

2GB ram (GOODram),

dysk 150gb,

k. graficzna ati radeon 9550 (256 mb)

płyta główna Asus p5vdc-x

zasilacz FEEL 350W

Zaczęło się to dziać po formacie (komputer się zepsuł i zostało uznane, że to jedyne wyjście). Tyle że wtedy wyświetlały się komunikaty o tym że wyłączono akcelerator 3d (podczas gry).

Myślę, że mógł coś namieszać zasilacz (uwaga!!!) MAX 100wat. Nie mogłem uwierzyć w to, co widziałem kiedy otwarłem kompa. MAX 100w? Na taki config? W sklepie oszaleli chyba... Wymieniłem niedawno ten zasilacz i dokupiłem 2gb ramu, z nadzieją że wszystko będzie dobrze....ale nie jest dobrze.

Mam nadzieję że pomożecie.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Załatw inną grafike i zobacz co sie będzie działo ;) Bo to ona może sprawiać problemy.

Rozumiem, że wymieniłeś stary zasilacz na FEELA?... stary mógł byc za słaby, ale feel nie ma zbyt dobrej opinii (padające zasilacze, skoki napięcia)

Co nie zmienia faktu że taki config powinien ciągnąc bez problemu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Załatw inną grafike i zobacz co sie będzie działo ;) Bo to ona może sprawiać problemy.

Co nie zmienia faktu że taki config powinien ciągnąc bez problemu :wink:

Mój ciągnie już od miesiąca i daje rade, ale zbieram już kasę na coś 'normalnego' ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam że tak długo, ale byłem na wczasach.

Cóż, wsadziłem do komputera GeForce`a 9500 GT, komputer resetował się choć rzadziej (chyba 2 razy w ciągu godziny).

Oczywiście daje to obraz taki, że grafika którą mam jest w porządku.

Nie wiem jak z tym zasilaczem, spróbuję załatwić jakiś inny i dam znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie w zasilaczu elektrolity wyschły i stracił moc. Na pierwszy ogień zasilacz podmień, jak nadal bez poprawy to wszystkie komponenty wyciągnij ze slotów i osadź ponownie, przetestuj RAM, przywróć domyślne ustawienia biosu. Chyba tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie w zasilaczu elektrolity wyschły i stracił moc. Na pierwszy ogień zasilacz podmień, jak nadal bez poprawy to wszystkie komponenty wyciągnij ze slotów i osadź ponownie, przetestuj RAM, przywróć domyślne ustawienia biosu. Chyba tyle.

RAM był testowany, jest OK. Poza tym zarówno RAM jak i zasilacz sa nowe, nieużywane. Bios próbowałem już resetować, nie dało to żadnego skutku. Edytowane przez Vatone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpię czy to zasilacz z jeszcze jednego powodu- ciągłe wyłączanie rozmaitych aplikacji- Opera niekiedy po kilku sekundach działania, czasem Explorer.exe, CamComp.exe, Generic Host mimo "rozwiązania" też się od czasu do czasu pojawia... No i te resety, kur**cy można dostać!

Edytowane przez Vatone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POMOCY. Błagam!!!

Nawet Linux tzn Ubuntu wieszał sie (ale nie tak czesto) mimo że był na innym dysku... Ludzie ja tu już kur*icy dostaje od tego, nic nie można zrobić na tym komputzezre, ciągle jakieś błędy, wyłączają się aplikacje, różne błędy mi się wyświetlają....

Edytowane przez Vatone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oddałem komputer do informatyka z pewnej dużej firmy.

Wiecie, co było nie tak? Firma która mi składała komputer słabo powtykała jakieś złączki, i przez to wszystkie problemy. Teraz komputer chodzi bez zarzutu.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny problem z komputerem znajomego. Płyta Asrock K8N Upgrade, procesor Sempron, pamięć kingston pc3200 512Mb, hdd Wd 120Gb, grafika 73000Gt.

Problem jest taki że komputer nie chce się uruchomić - szum wiatraków i brak sygnału na monitorze, a jak się uruchomi to kilu minutach robi reset.

Wiesza się też po wejściu do biosu lub podczas pracy w dosie. Czasem nie działa też klawiatura albo mysz.

Jak na razie sprawdziłem dysk programem wd data lifeguard - brak problemów, pamięć memtestem - też jest ok.

Co może być problemem? Zasilacz a może płyta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co może być problemem? Zasilacz a może płyta?

Nikt z nas wrozka nie jest. Mi np podobne objawy dawal uszkodzony zasilacz (start i 2 s pozniej wylaczenie kompa). Blednie "spasowany" RAM dawal zawieszanie w BIOSie, a uszkodzonej plyty poki co jeszcze nie trafilem.

Niestety aby to w pelni sprawdzic polecam pozyczyc zasilacz od kumpla i zobaczyc. Na pewno latwiej to zrobic niz pozyczac plyte glowna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi