Skocz do zawartości
malydok

Przegrzewanie Procesora E4300

Rekomendowane odpowiedzi

Komputer jest roczny, problemów z przegrzewaniem wcześniej nie miałem. Kręcony z 1,8 na 2,4GHz gdzie działał stabilnie przy niezmienianym napięciu 1,325V. Core temp wskazuje w idle 63-67 st a w stresie grubo przekracza 80 (i to po powrocie do 1,8ghz). Temperatura wskazywana przez bios to 56st. Jak włączam trudniejszą dla kompa grę np CoD4 to po około 4 minutach mam czarny ekran i padnięty komp, zupełnie jakby odcieli zasilanie. Możliwe że coś zrypałem przy nakładaniu pasty na procka, a możliwe że już coś się spaliło. Jakie są Wasze opinie?

Mój zestaw:

proc Core2Duo E4300

mobo Asus P5N-E SLI

zasilacz Chieftec 450W

grafa Palit Geforce 7900GS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radiator to AC Freezer 7 Pro więc do niego nie można mieć zastrzeżeń. Na pewno dobrze wskoczył bo były 'kliki'. Czysty jest jak nówka. Jakbym założył go źle to już rok temu bym miał takie temperatury, a nie miałem. Pastę (zalman ZM-STG1) próbowałem nakładać kolejny raz, całkiem możliwe że nie do końca usuwam starą pastę bo robię to chusteczką. Pasta jest na pędzelek i kilka warstw jej nałożyłem, ale wątpię żeby to było za dużo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radiator to AC Freezer 7 Pro więc do niego nie można mieć zastrzeżeń. Na pewno dobrze wskoczył bo były 'kliki'. Czysty jest jak nówka. Jakbym założył go źle to już rok temu bym miał takie temperatury, a nie miałem. Pastę (zalman ZM-STG1) próbowałem nakładać kolejny raz, całkiem możliwe że nie do końca usuwam starą pastę bo robię to chusteczką. Pasta jest na pędzelek i kilka warstw jej nałożyłem, ale wątpię żeby to było za dużo

Zdejmij proca i zobacz czy pasta równo jest rozprowadzona, w przeciwnym wypadku wiadomo że radiator gdzieś odstaje. Potem spirytus w łape i wyczyść procesor i podstawe radiatora. Nałóż cienką warstwę pasty.

No i powiedz jakie tempy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdejmij proca i zobacz czy pasta równo jest rozprowadzona, w przeciwnym wypadku wiadomo że radiator gdzieś odstaje. Potem spirytus w łape i wyczyść procesor i podstawe radiatora. Nałóż cienką warstwę pasty.

No i powiedz jakie tempy

Zrobiłem dokładnie to co napisałeś. Ale dopiero teraz zauważyłem, że radiator nie był do końca dociśnięty do procka (co jest dziwne, bo wszystko było ładnie założone). Udało mi się go docisnąć i ... 40 stopni :) Powiedzcie mi jeszcze tylko, w którą stronę powinien być zamocowany radiator (wiatrak wieje w lewo, w stronę obudowy, czy w prawo, do srodka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak otwierasz budę do wentylator ma być po prawej, tak aby ciepłe powietrze uciekało po za obudowę z lewej pod zasilaczem

http://www.mod-planet.com/index.php?module...&pageid=922

tu masz foty, z fryzjerem nie chciało mi się szukać :P

Edytowane przez Zieger69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi