Skocz do zawartości
raskoo

Dell D600

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Mam pewien problem z moim notebookiem, problem ten nie przeszkadza w pracy ale lubię jak wszystko jest tak jak ma być. :] A więc dioda, która sygnalizuje ładowanie baterii czy też pracę na zasilaczu, przez sekundę świeci na kolor zielony później przez około 2sekundy miga na kolor czerwony i tak w kółko. Wie ktoś co może to oznaczać i jak rozwiązać problem?? Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W obudowie akumulatora jest zamontowana elektronika z chipem, który zlicza ilość ładowań. Po określonej ich ilości, dioda wskazuje zużycie baterii, co nie oznacza niemożliwości jej dalszego użytkowania. Moja przy mrugającej pomarańczowej diodzie, pozwalała na pracę lapka około 1,5 godziny. Po zakupie nowej baterii, laptop przy przeglądaniu internetu i pod kontrolą NHC pracuje do 4,5 godziny.

Jest podobno możliwość zresetowania pamięci chipa, ale jakoś mi się to nie udało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, czyli zalecane zakupienie nowej baterii ale nie muszę się śpieszyć. Spróbuje jeszcze gdzieś poszukać o restarcie chipa i może mi się uda. Dzięki za pomoc. A wiesz może gdzie można coś znaleźć o restarcie tego chipa??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prędzej spieprzysz ją doszczętnie, niż go zresetujesz - on nie tylko liczy ilość cykli ładowania, ale steruje całym tym procesem.

poza tym, prawdopodobnie trzeba rozwalić obudowę baterii - skoro lubisz mieć glancuś-cycuś - to co lepsze? mrugająca dioda czy ośrupana bateria?

na allegro są magicy, którzy regenerują baterie - tzn. resetują chip, wybebeszają ją i wkładają akumulatorki. Bateria nie jest już li-on i moim zdaniem opłaca się to jak wiesz co ... wychodzi drożej niż zakup nowej - nadaje się tylko do niepopularnych laptopów, do których nie ma już zamienników.

d600 jest bardzo popularny ;)

Olej to i zbieraj na nową

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi