Skocz do zawartości
Nerevar

Cewki Złom

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

porządkując piwnice znalazlem 3.2kg miedzi + 2 silniki, chce to sprzedac na zlom, problem jest tylko z cewkami nie wiem jak je wymontować miał ktoś z tym doczynienia ?

W jakim stopniu mają być one "zdezintegrowane" zeby przyjęli ;) ?

foto tego z miedzią :

środek silnika:

Dołączona grafika

obudowa1

Dołączona grafika

obudowa2

Dołączona grafika

czesc w ktorej moze byc cewka

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę na necie za miedź dostaniesz w granicach 15zł/kg, aluminium ok. 5zł/kg. Czyli jakieś 20zł może z tego będziesz miał :wink:

Warto spylić (niż walnąć do kosza). Choćby w trosce o środowisko.

Aha. Ja bym to wziął całe tak jak masz i spytał na miejscu czy wezmą w takiej formie.

Edytowane przez Pigmej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę na necie za miedź dostaniesz w granicach 15zł/kg, aluminium ok. 5zł/kg. Czyli jakieś 20zł może z tego będziesz miał :wink:

Warto spylić (niż walnąć do kosza). Choćby w trosce o środowisko.

Aha. Ja bym to wziął całe tak jak masz i spytał na miejscu czy wezmą w takiej formie.

Tak i w strosce o srodowisko wypali ten klej z miedzi i sprzeda ;)

W takiej formie jak to jest, to powinni to policzyc jako "zlom domowy" za bagatela ~4zl/kg. Ogolnie w wiekszosci punktow daja mniej, niz w necie jest to napisane. Ja sprzedaje odpadki miedzi po agregatach, takze prosze nie posadzac mnie o zlomiarstwo :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak i w strosce o srodowisko wypali ten klej z miedzi i sprzeda ;)

W takiej formie jak to jest, to powinni to policzyc jako "zlom domowy" za bagatela ~4zl/kg. Ogolnie w wiekszosci punktow daja mniej, niz w necie jest to napisane. Ja sprzedaje odpadki miedzi po agregatach, takze prosze nie posadzac mnie o zlomiarstwo :P

ryba, masz wozek dziecinny czy lepszy model z kolami od motoru ? ;))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj z kumplem byłem na skupie, pare kaloryferków i kilka rurek stalowych, 3 małe worki puszek aluminiowych (tak, tak po piwie), stali było 170 kg puszek nawet nie wiem ale mało, jednak 150 zł wpadło, wiec takie złomiarstwo chyba nie jest az takie złe jak 1 kg stali 85 gr stoi :lol2:

Chyba znów zainwestóję w metale kolorowe (czyt. kupię piwo).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj z kumplem byłem na skupie, pare kaloryferków i kilka rurek stalowych, 3 małe worki puszek aluminiowych (tak, tak po piwie), stali było 170 kg puszek nawet nie wiem ale mało, jednak 150 zł wpadło, wiec takie złomiarstwo chyba nie jest az takie złe jak 1 kg stali 85 gr stoi :lol2:

Chyba znów zainwestóję w metale kolorowe (czyt. kupię piwo).

Tia, jak sie ma kaloryfery, wanny, piece, sejfy i inne duze rzeczy, to sie moze i oplaca jechac z tym na zlom. Spr. siatki ogrodzeniowe i jakas drobnice, gdy musisz to zbierac caly dzien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można jak u mnie na osiedlu kraść pokrywy studzienek ściekowych - zarobi sie na bełta a dodatkowo jakeiś dziecko złamie nogę ew ja wjadę w to autem :damage_wall:

Dla mnie obecnie 90% złomiarzy to połączenie złodzieja z wandalem niestety :angry: Top co dało sie bez większej szkody sprzedać już psozło , teraz bierze sie co leci zwykle zdecydowanie potrzebne jeszcze rzeczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie był czas kiedy miedz byla po 18zł wtedy zarobiłem równe 950zł miałem ok 50kg miedzi.. 5silników kable dość grube jakies rurki nazbierało się przez 2-3lata i kasa była i to nawet spora więc warto poszperać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złom to akurat bardzo opłacalny interes, przynajmniej dla mnie ;)

Miałem tego w piz*u na działce i do tej pory coś ponad 4k zarobiłem na nim.

Teraz jeszcze troche mam do rozebrania i też jakieś ~1,5k będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złom to akurat bardzo opłacalny interes, przynajmniej dla mnie ;)

Miałem tego w piz*u na działce i do tej pory coś ponad 4k zarobiłem na nim.

Teraz jeszcze troche mam do rozebrania i też jakieś ~1,5k będzie.

No tak, ale najgorszy jest transport tego wszystkiego na zlomowisko. Jak nie masz czym to kupa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miedź i alum woziłem w torbie simsonem skuterem. Ładowałem tyle żeby amory do końca nie siadły i wio na złom ;] [;

A jeżeli chodzi o grubszy to na około masa taś tasi jest ;) A jak nie to sąsiad z prawdziwym traktorem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi